Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΤι δεν λέει ο Βαρουφάκης για την «Ελλάδα – αποικία» άρθρο του...

Τι δεν λέει ο Βαρουφάκης για την «Ελλάδα – αποικία» άρθρο του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Παρακολουθώντας τις κυβιστήσεις της συγκυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου από τον Ιανουάριο του 2015, δεν μπορεί παρά να κάνει κάποιες χρήσιμες παρατηρήσεις. Δεν πρόκειται να μπω στη διαδικασία να επαναλάβω τα ψεύδη και τις παιδιάστικες δικαιολογίες που παρουσιάζουν κατά καιρούς ορισμένα στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία με τη συμπεριφορά τους, ακυρώνουν και μηδενίζουν ό,τι σωστό μπορεί να γίνεται από την παρούσα διακυβέρνηση.

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου
Για τη στάση του κ. Γιάννη Βαρουφάκη έχω γράψει εμπεριστατωμένα και με επιχειρήματα ήδη από τον Ιούλιο του 2015, όταν ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είχε ζητήσει από διάφορα έμμισθα τρολ να μην απαντήσουν με επιχειρήματα αλλά με την εμετολάσπη που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν έναντι όποιου ασκεί κριτική. Η αλήθεια είναι ότι από τότε ως σήμερα έχουν συμβεί τόσα πολλά που επιβεβαιώνουν την άποψη όσων λένε πως η συγκυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου μετατρέπει την Ελλάδα σε αποικιακό προσάρτημα της Γερμανίας.

Ωστόσο θα πρέπει να μείνουμε λίγο στο θέμα με τον κ. Βαρουφάκη. Ο πρώην υπουργός Οικονομικών έχει υποσχεθεί αποκαλύψεις και άλλα γαργαλιστικά προαναγγέλλοντας την έκδοση του βιβλίου του. Άρχισε να φέρνει στο φως τις δημοσιότητας συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό μέσω μηνυμάτων στο κινητό τηλέφωνο (σ.σ. κάπως έτσι όπως έχει κάνει και ο Καμμένος σε άλλη αντιπαράθεσή του). Έφθασε στο σημείο μάλιστα να ζητεί εμμέσως συγγνώμη στους κ.κ. Αντώνη Σαμαρά και Γιάννη Στουρνάρα για όσα δεν άκουσε και δεν υπολόγισε ως υπουργός εντυπώσεων και χειρονομιών της πρώτης περιόδου διακυβερνήσεως από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ!

Οι επισημάνσεις Βαρουφάκη

Η απόσταση του σημερινού Βαρουφάκη από εκείνον του 2015 που έκλεισε τις τράπεζες ωστόσο, είναι χαωτική. Στη συνείδηση της κοινής γνώμης, οι έμμισθοι με τους ψεύτικους λογαριασμούς στα κοινωνικά δίκτυα και τα στρατευμένα ιστολόγια έχουν κολλήσει στο προφίλ του πρώην υπουργού και προσωπικού φίλου του κ. Τσίπρα τον χαρακτηρισμό του «αναξιόπιστου». Αρκεί αυτό για να μην γίνουν πιστευτές ή να μην ληφθούν υπ’ όψιν όπως τους αρμόζει οι αναφορές του, εκτός αν ξυπνήσει η αντιπολίτευση.

Χρέος της αντιπολίτευσης δεν είναι να γίνει συνήγορος του κ. Βαρουφάκη. Έχει υποχρέωση να αναδείξει τις ευθύνες που βαρύνουν τόσο εκείνον, όσο και τους εντολείς του στη συγκυβέρνηση για το σημερινό χάλι της χώρας, χρησιμοποιώντας τις σοβαρές διαστάσεις των αποκαλύψεών του. Όσο κι αν προσπαθεί ο κ. Τσίπρας που πείσει ότι βλέπει γύρω του χαμογελαστά πρόσωπα αναζητώντας το αφήγημα της υποτιθέμενης εξόδου από τα Μνημόνια το καλοκαίρι του 2018 ενώ θα έχει υποθηκεύσει τη χώρα ως το 2060, θα πρέπει να ελεγχθεί από την αντιπολίτευση για όσα έλεγε πριν από τις εκλογές του 2015.
Η ελπίδα και η αξιοπρέπεια που υποσχέθηκε ο σημερινός πρωθυπουργός ήταν επιταγές χωρίς αντίκρυσμα στον λαό που πείστηκε από ψέμματα και ιδεοληψίες, σύμφωνα με όσα γράφει ο κ. Βαρουφάκης. Οι έννοιες της «ανεξαρτησίας» και της «κυριαρχίας» έγιναν καραμέλα στους λόγους του πολιτικού συνεταίρου του κ. Τσίπρα, αλλά έκανε και κάνει ό,τι αντιλαμβάνεται ούτως ώστε όχι μόνο αυτή η κυβέρνηση αλλά και οι επόμενες να παίξουν ρόλο μαριονέτας των δανειστών.

Μαριονέτες των δανειστών

Αυτό επιβεβαιώνουν τα μηνύματα μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Βαρουφάκη διότι στο κρίσιμο πρώτη εξάμηνο του 2015 μπήκαν οι βάσεις ώστε η πολιτική διαχείριση στη χώρα να είναι κατ’ όνομα ελληνική. Όλες οι κρίσιμες αποφάσεις θα λαμβάνονται στο εξωτερικό όσο θα υπάρχουν πρόθυμοι πολιτικοί που θα παίζουν το ρόλο του «δεκανικιού» έναντι δωρεάν πτήσεων με κρατικά πτητικά μέσα, προκλητικά «χαϊλίκια» στο όνομα της εθιμοτυπίας, τζάμπα μαγκιές πίσω από έναν ψεύτικο πατριωτισμό που περιέχει το δηλητήριο του απόλυτου ενδοτισμού.

Ας πάρουμε κάτι απλό που δένει με την επικαιρότητα και την επανεμφάνιση του κ. Βαρουφάκη στο δημόσιο πεδίο. Πριν από μια εβδομάδα η Ελλάδα βγήκε στις αγορές, γεγονός το οποίο παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ως εθνικός θρίαμβος και επιτυχία. Κανείς δεν είπε όμως ότι ο δανεισμός από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης είναι σαφώς πιο επωφελής για τη χώρα ενώ υπήρξαν πιέσεις για έξοδο στις αγορές απ’ όσους κερδίζουν όσο συνεχίζεται η κρίση.

Ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος διαχειρίστηκε τις διαδικασίες και την προετοιμασία εξόδου της χώρας στις αγορές τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2014. Συγκρίνει τις δύο περιπτώσεις και απαντά στο ερώτημα αν υπήρξε άραγε έστω κάποια μικρή βελτίωση με βάση τα σημερινά πολύ καλύτερα δεδομένα της Ευρωζώνης. «Δυστυχώς όχι. Η Ελλάδα δανείστηκε το 2014 με spread 435 μονάδες βάσεις, ενώ δανείζεται τώρα με spread 481 μονάδες βάσεις. Δηλαδή πιο ακριβά. Και αυτό επειδή η Γερμανία δανειζόταν για αντίστοιχο ομόλογο με απόδοση + 0,6 το 2014, ενώ δανείζεται τώρα με αρνητική απόδοση -0,186. Επιπλέον η εξαγορά του ομολόγου του 2014 στο 102,6% της ονομαστικής του αξίας συνεπάγεται επιβάρυνση του δημοσίου χρέους, συμβολικά κρίσιμη», σημειώνει ο κ. Βενιζέλος.

Θα ήταν χρήσιμο να αντιστοιχήσουμε μια ανάλογη άποψη του κ. Βαρουφάκη για το ίδιο θέμα και μάλιστα να μας εξηγήσει αν τα νέα χρήματα που αντλεί η χώρα με την έκδοση είναι ή όχι περιορισμένα καθώς το μισό της έκδοσης φαίνεται να καλύπτεται από την ανταλλαγή των ομολόγων του 2014. Διότι με αυτές τις αλχημείες, η χώρα μας βρίσκεται πριν από μία άνευ προηγουμένου υπαρξιακή πρόκληση.

Γεωπολιτική συρρίκνωση ισχύος

Η οικονομική και πολιτική υποβάθμιση της Ελλάδος από τους πειραματισμούς, τις αστοχίες και τις ανοησίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα επιφέρουν με μαθηματική ακρίβεια γεωπολιτική συρρίκνωση ισχύος και δραματική μείωση της ελληνικής παρουσίας στα Βαλκάνια. Οι αθλιότητες του αλβανικού καθεστώτος εναντίον των Ελλήνων στη Βόρειο Ήπειρο, η αυξανόμενη οικονομική διείσδυση της Τουρκίας στη Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Αιγαίου και η ψυχρή διαχείριση των σχέσεων με την Κύπρο αποτελούν πρόγευση μιας σοβαρότατης κρίσης που θα θυμίζει το όνειδος του 1897.

Όταν η σημερινή κυβέρνηση παρέλαβε από την κυβέρνηση Σαμαρά, η Ελλάδα ήταν έτοιμη να διαδραμάτιζε το ρόλο του αδιαμφισβήτητου παράγοντα ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή, όπως οραματιζόταν το στίγμα της ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Από τις παλλινωδίες και τους πειραματισμούς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, η χώρα κινδυνεύει να καταστεί ιδιότυπη πολυμετοχική αποικία της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Κίνας, της Ρωσίας και της Τουρκίας.
Αυτό θέλει να μας πει ο Βαρουφάκης, μα δεν είναι συνηθισμένος στα απλά και ουσιαστικά λόγια…

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ