Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΘΛΗΤΙΚΑΟι «Άγιοι» στα Αγγλικά Πρωταθλήματα - Η μοναδική Ελληνική Ομάδα στην Αγγλική...

Οι «Άγιοι» στα Αγγλικά Πρωταθλήματα – Η μοναδική Ελληνική Ομάδα στην Αγγλική Ποδοσφαιρική πυραμίδα

Η αγαπημένη μας Ομάδα «Άγ. Παντελεήμων» (St. Panteleimon FC), έχει μόλις ενταχθεί και κατέλαβε θέση σε Αγγλικό Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα, που ανήκει στην πυραμίδα της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Συγκεκριμένα ενεγράφη στην Α΄ Κατηγορία του Πρωταθλήματος της Κομητείας του Middlesex (Middlesex County Football League). Η γραφειοκρατία ολοκληρώθηκε, οι «Άγιοι» ανακοινώθηκαν επισήμως και το εν λόγω Πρωτάθλημα καλωσόρισε εγκάρδια την Ελληνική Ομάδα.

Ο βαθμολογικός πίνακας ετοιμάσθηκε και αναμένει τις ομάδες να ξεκινήσουν τους αγώνες. Σύντομα ο πίνακας αυτός θα αρχίσει να γεμίζει με νούμερα και βαθμούς. Ευελπιστούμε πως και οι Άγιοι θα αρχίσουν να λαμβάνουν σιγά-σιγά τους βαθμούς που τους αξίζουν.

Αυτή είναι οπωσδήποτε μια εποχή με έντονο το συναισθηματικό στοιχείο. Είναι υπέροχο να βλέπουμε το όμορφο αυτό έργο των χειρών μας, το οποίο δημιουργήσαμε εκ του μηδενός πριν από δύο μόλις χρόνια, με φορέα την Νεολαία και τους Νέους Επιστήμονες της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος ΒΔ Λονδίνου, να εισέρχεται -ταπεινά αλλά και με αυτοπεποίθηση- στο χώρο του ποδοσφαιρικού πολιτισμού της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Οι Άγιοι εκπροσωπούν στον καταπληκτικό αυτό χώρο την Ελληνική Ομογένεια της Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και την Πατρίδα μας, την Ελλάδα και την Κύπρο, και φυσικά είναι η μοναδική Ελληνική Ομάδα που παίζει στα Αγγλικά Πρωταθλήματα.

Το Πρωτάθλημα στο οποίο εντάχθηκε η Ομάδα μας βρίσκεται στο 12ο σκαλοπάτι της πυραμίδας. Αυτό στην ουσία σημαίνει ότι μπορούμε -θεωρητικά- να σκεπόμαστε και να ονειρευόμαστε ότι σε 11 χρόνια θα παίζουμε με τα μεγαθήρια του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος στην Αγγλική Πρέμιερσιπ! Αμήν – Γένοιτο!!!

Οι Άγιοι θα αγωνισθούν αυτή την πρώτη χρονιά με άλλες 10 ομάδες στο Πρωτάθλημα της Κομητείας του Middlesex. Συνολικά οι ένδεκα ομάδες έχουν ως εξής: AEK London, AFC United, Chape London, Fire United Christian, Hackney Wick Reserves, J L Rovers, London Samurai Utd, London United, Mile End Park Rangers, St. Panteleimon, The Wilberforce Wanderers.

Αξίζει να αναφέρει κανείς πως η καθεμία από τις ομάδες της Κατηγορίας έχει κι ένα εθνικό και πολιτιστικό στοιχείο που τη χαρακτηρίζει. Τέσσερεις ομάδες είναι υπό βραζιλιάνικη διοίκηση, τρεις είναι αγγλικής προέλευσης, δύο έχουν δημιουργεί από Ιάπωνες, μία είναι Ρουμανική και φυσικά η δική μας Ελληνική.

Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το πόσο φιλικά σωματεία είναι όλες οι συνάδελφες ομάδες, οι οποίες μας καλωσόρισαν με εγκαρδιότητα στην Κατηγορία. Όλες τους είναι πολύ καλά οργανωμένες και έχουν στις τάξεις τους ποδοσφαιριστές που έχουν παίξει ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο. Μερικές από αυτές ταξιδεύουν τακτικά στο εξωτερικό για να αγωνισθούν σε διεθνή τουρνουά ποδοσφαίρου, στα οποία έχουν πρωταγωνιστήσει και διακριθεί.

Οπωσδήποτε θα πρέπει να κάνουμε ειδική αναφορά σε μια ομάδα της κατηγορίας που ονομάζεται «AEK London», και αγωνίζεται στο Πρωτάθλημα της Κομητείας του Middlesex για μερικά χρόνια. Το πλήρες όνομα της ομάδας αυτής είναι: «Athlitiki Enosis Konstantinoupoleos (AEK)». Διαβάζοντας το ελληνικότατο αυτό όνομα, γραμμένο με το λατινικό αλφάβητο, κάποιος θα υπέθετε ότι αυτή είναι ελληνική ομάδα. Ρώτησα τον Πρόεδρο της ομάδας, Jose Vieira, να μου εξηγήσει την καταγωγή του ονόματος και της ίδιας της ομάδας και μου απάντησε ως εξής:

«Η ομάδα ιδρύθηκε από τον Rafinha Vieira, ο οποίος την εμπνεύσθηκε από την Αθηναϊκή ΑΕΚ. Έμεινε έκπληκτος διαβάζοντας την ιστορία της κι έτσι αποφάσισε να δημιουργήσει την AEK London FC. Ο Rafinha κατάγεται από τη Βραζιλία. Ο μόνος Έλληνας στην ομάδα είναι ο Αντιπρόεδρος, που ονομάζεται Βασίλειος Κατσαρός. Αυτός είναι μαζί μας για δύο σεζόν και συνεχίζει. Η ομάδα μας αποτελείται από Βραζιλιάνους ποδοσφαιριστές, κάποιοι από τους οποίους έχουν αγωνισθεί σε επαγγελματικό επίπεδο.

Έχουμε προσκληθεί στην Αθήνα από την ΑΕΚ δύο φορές (μέσω του Νίκου Αγγελίδη), όπου είχαμε συζητήσεις, και η Αθηναϊκή ΑΕΚ μας πρότεινε να αποτελέσουμε τμήμα της, αλλά αποφασίσαμε να θέσουμε τα πράγματα σε αναμονή για την ώρα.

Έχουμε αγωνισθεί σε διάφορα διεθνή τουρνουά και τα έχουμε κερδίσει όλα. Στο Leeds, στη Garda αναδειχθήκαμε κυπελούχοι το 2016, το ίδιο και στην Μπαρτσελόνα, στο Copa Catalunya 2017.

Κατανοούμε πόσο διαφορετικό είναι να φορά κανείς το έμβλημα της ΑΕΚ στο στήθος του. Το σεβόμαστε δε, και το τιμούμε, γιατί θυμίζει το Βυζάντιο, την Ελληνική Εκκλησία, και τους ανθρώπους που έπρεπε να αφήσουν τις κατοικίες τους στη Μικρά Ασία και να φύγουν για την Αθήνα».

Είναι οπωσδήποτε τεράστια τιμή για τους Αγίους να έχουν γίνει δεκτοί σε αυτό το Αγγλικό Πρωτάθλημα. Ευχόμαστε σε όλες τις άλλες ομάδες της Κατηγορίας μια καλή σεζόν, με υγεία κι ευλογία και κάθε επιτυχία!

Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα
Λονδίνο

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ