Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΡΚΑΔΙΑΦεστιβάλ Μελιού και προϊόντων μέλισσας στη Βυτίνα

Φεστιβάλ Μελιού και προϊόντων μέλισσας στη Βυτίνα

11 Αυγούστου – 13 Αυγούστου

Κάθε χρόνο από το 2013 στην κεντρική πλατεία της Βυτίνας, πραγματοποιείται το «Φεστιβάλ Μελιού και προϊόντων», που διοργανώνει ο Δήμος Γορτυνίας σε συνεργασία με τους Μελισσοκόμους του Δήμου.

Τα αρκαδικά έθιμα, ο τρόπος ζωής των Αρκάδων, η αρκαδική καθημερινότητα, βρίθουν από αναφορές στο μέλι και στο κερί.

Η αξιοποίηση των προϊόντων της μέλισσας αποτελεί ένα έξοχο παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης, συγκριτικό πλεονέκτημα και χαρακτηριστικό δείγμα της αναπτυξιακής ταυτότητας της ορεινής Αρκαδίας και ιδιαίτερα της Γορτυνίας. Η Γορτυνία με το πολυποίκιλο γεωγραφικό της ανάγλυφο, αποτελεί ιδανικό χώρο για την ανάπτυξη και την εκμετάλλευση του μελισσιού όλο τον χρόνο. Όμως αυτό που περισσότερο απ’ όλα προσφέρει η Γορτυνία είναι οι μελιτοεκκρίσεις των ελάτων, που δίνουν το φημισμένο πλέον μέλι, με την ονομασία «Βανίλια Μαινάλου».

Το «Φεστιβάλ Μελιού και προϊόντων μέλισσας» περιλαμβάνει, εκτός από την έκθεση προϊόντων μέλισσας, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με ζωντανή μουσική. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τη συμβολή της μέλισσας στη διατήρηση της ισορροπίας του περιβάλλοντος, τη διατροφική αξία των προϊόντων της μέλισσας, παρουσιάσεις του τρόπου συλλογής και χρήσης των προϊόντων κυψέλης, επίδειξη τρύγου, να δοκιμάσουν μέλι και να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη σημαντική προσφορά της μέλισσας στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ