ΑΡΓΟΛΙΔΑ: Eπιβεβαιωμένο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

- Advertisement -

Το πρώτο εργαστηριακά επιβεβαιωμένο περιστατικό λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για φέτος ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, από το οποίο πάντως διευκρινίζεται πως η έκβαση της νόσου στον ασθενή ήταν καλή και έχει ήδη εξέλθει από το νοσοκομείο όπου εισήχθη για νοσηλεία.

- Advertisement -

Όπως έγινε γνωστό από το ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ασθενής είναι κάτοικος αγροτικής περιοχής της Αργολίδας. Ωστόσο, δεδομένου ότι η επιδημιολογία του ιού καθορίζεται από πολλούς παράγοντες και άρα οι περιοχές κυκλοφορίας του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο δεν μπορούν να προβλεφθούν με ασφάλεια απο το Κέντρο συνίσταται να λαμβάνονται συστηματικά μέτρα ατομικής προστασίας από κουνούπια, σε όλη την επικράτεια.

Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, δε, διοργανώθηκε σήμερα, Τρίτη, σύσκεψη με κοινή πρωτοβουλία του ΚΕΕΛΠΝΟ και της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Σε αυτήν συμμετείχαν η πολιτική ηγεσία, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του αρμόδιου Δήμου καθώς και το ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ συζητήθηκαν οι ενδεικνυόμενες δράσεις πρόληψης σε τοπικό επίπεδο και αποφασίστηκε η εντατικοποίηση στοχευμένων μέτρων πρόληψης και απόκρισης για την επιτήρηση και τον έλεγχο των εντόμων διαβιβαστών και για την ενημέρωση του πληθυσμού στο πλαίσιο συνεργασίας των ανωτέρω φορέων.

Παράλληλα, το Κέντρο βρίσκεται σε επικοινωνία και συνεργασία με τις αρμόδιες εθνικές και τοπικές αρχές, για την εφαρμογή των ενδεικνυόμενων μέτρων πρόληψης και σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, παρακολουθεί την εξέλιξη της επιδημιολογίας της νόσου στη χώρα μας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, παρότι κρούσματα της λοίμωξης σε ανθρώπους στην Ελλάδα δεν είχαν καταγραφεί από το 2014 και μετά, “δεδομένης της σύνθετης επιδημιολογίας και της απρόβλεπτης κυκλοφορίας του ιού, θεωρούνταν πιθανή και αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών λοίμωξης από τον ιό στη χώρα”.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου, υπενθυμίζεται, μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων “κοινών” κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί ή έχουν ήπια συμπτωματολογία, ενώ οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις της νόσου, όπως π.χ. εγκεφαλίτιδα, αφορούν συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς και άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα.

Τα μέτρα προστασίας

Τα μέτρα ατομικής προστασίας από τα κουνούπια περιλαμβάνουν τη χρήση εγκεκριμένων δραστικών εντομοαπωθητικών ουσιών σώματος και περιβάλλοντος, σητών, κουνουπιέρων, κλιματιστικών κλπ, καθώς και την αποφυγή δημιουργίας λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια.

- Advertisement -