Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΜανιάτης: «Σε πόσους αγρότες της Αργολίδας έχει κοπεί το ρεύμα;»

Μανιάτης: «Σε πόσους αγρότες της Αργολίδας έχει κοπεί το ρεύμα;»

Τον κίνδυνο καταστροφής των καλλιεργειών της Αργολίδας και της υπόλοιπης Ελλάδος, λόγω των διακοπών ρεύματος στις γεωτρήσεις άρδευσης των αγροτών, αναδεικνύει ο Γιάννης Μανιάτης σε σχετική ερώτηση που κατέθεσε στους Υπουργούς Γ. Σταθάκη και Ε. Αποστόλου, μαζί με τους βουλευτές Β. Κεγκέρογλου και Μιχ. Τζελέπη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Στην ερώτηση τονίζεται:

«Σημαντικός κίνδυνος καταστροφής της παραγωγής λόγω αδυναμίας άρδευσης, έχει προκύψει το τελευταίο διάστημα σε σημαντικό αριθμό παραγωγών σε όλη την χώρα, από τη συνεχιζόμενη διακοπή της ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων των γεωργών.

Συγκεκριμένα, οι παραγωγοί αυτοί είτε λόγω ζημιάς των καλλιεργειών τους την προηγούμενη χρονιά, είτε λόγω οικονομικής αδυναμίας, δεν μπόρεσαν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα αυτή την περίοδο να αντιμετωπίζουν καταστροφή της παραγωγής τους λόγω αδυναμίας άρδευσης εν μέσω του παρατεταμένου καύσωνα. Η δυσχερής οικονομική κατάσταση δεν τους επιτρέπει ούτε να καταβάλλουν την προκαταβολή που απαιτεί η ΔΕΗ, αφού αναμένουν τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ ή την εξόφληση τυχόν τιμολογίων πώλησης αγροτικών προϊόντων από τους αγοραστές τους.

Εάν σε αυτούς τους παραγωγούς δεν δοθεί η δυνατότητα άρδευσης με επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης άμεσα, στην περυσινή ζημιά θα προστεθεί και η φετινή ζημιά της παραγωγής τους, λόγω του καύσωνα και συνεπώς η αδυναμία εξόφλησης των οφειλών προς την ΔΕΗ θα γίνει μόνιμη. Οι ίδιοι οι παραγωγοί αγωνιώντας για το μέλλον τους προτείνουν την καταβολή μέρους της προκαταβολής που απαιτείται από την ΔΕΗ, ώστε να μπορέσουν να έχουν επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων τους.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί:

1. Τι μέτρα θα λάβουν ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή της παραγωγής λόγω αδυναμίας άρδευσης;

2. Σε πόσους παραγωγούς ανά νομό έχει γίνει αυτή την στιγμή διακοπή της ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων από την ΔΕΗ;

3.Πότε η ΔΕΗ θα εξετάσει το αίτημα των αγροτών για καταβολή τμήματος της προκαταβολής για την άμεση επανασύνδεση της ηλεκτροδότησης των γεωτρήσεων τους;»

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ