Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΕΠΙΔΑΥΡΟΣΠιλοτικό πρόγραμμα συντήρησης ενάλιων αρχαιολογικών καταλοίπων στην Παλαιά Επίδαυρο

Πιλοτικό πρόγραμμα συντήρησης ενάλιων αρχαιολογικών καταλοίπων στην Παλαιά Επίδαυρο

Θεωρητικά μαθήματα, αλλά και πρακτική, σχετικά με τις μεθόδους για την επιτόπου συντήρηση ενάλιων αρχαιολογικών οικοδομημάτων, την αντιμετώπιση προβλημάτων βιοδιάβρωσης και αποδόμησης, καθώς και για την τεκμηρίωση, αποκατάσταση και συντήρηση της Ενάλιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς (πρόγραμμα BLUEMED), πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή και στην Παλαιά Επίδαυρο.

Όπως ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τα θεωρητικά μαθήματα πραγματοποιήθηκαν 3-4 Ιουλίου στην Αθήνα (Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή) κα οι πρακτικές εργασίες στις 5-7 Ιουλίου, στον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο της «Βυθισμένης Πολιτείας» της Παλαιάς Επιδαύρου.

«Είχε προηγηθεί υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για το Πιλοτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Workshop In situ conservation of underwater archaeological sites: methods and case studies – Αθήνα και Επίδαυρος 3-7 Ιουλίου 2017” μεταξύ της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) και της Direttore del Nucleo per gli Interventi di Archeologia Subacquea στη Ρώμη για τη διενέργεια συντήρησης σε ένα περιορισμένο τμήμα της βυθισμένης ρωμαϊκής έπαυλης της αρχαίας Επιδαύρου» αναφέρει το ΥΠΠΟΑ.
Τη διεύθυνση του πιλοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος είχε από την ελληνική πλευρά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων διά της προϊσταμένης Δρ. Αγγελικής Γ. Σίμωσι, ενώ τον συντονισμό επιτόπου, η καταδυόμενη αρχαιολόγος της ΕΕΑ Δρ. Π. Γαλιατσάτου. Από την ιταλική πλευρά οι δραστηριότητες συντονίστηκαν από την καταδυόμενη αρχαιολόγο Dr. Barbara Davidde, διευθύντρια του Nucleo per gli Interventi di Archeologia Subacquea του ISCR.

«Αρχικά έγινε μία θεωρητική εκπαίδευση σχετικά με τα ηλεκτρικά εργαλεία συντήρησης από ιταλικής πλευράς και στη συνέχεια κατάδυση προς εφαρμογή των μεθόδων αυτών» συμπληρώνει το υπουργείο. Το πρόγραμμα διεξήχθη στο πλαίσιο του Bluemed, ενός πρωτοποριακού ευρωπαϊκού προγράμματος στο οποίο συμμετέχει για πρώτη φορά η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων μαζί με άλλες χώρες της Μεσογείου, όπως η Κύπρος, η Κροατία, η Ιταλία και η Ισπανία.

«Σε όλη τη διάρκεια των εργασιών συμμετείχε καταδυόμενη βιολόγος από ιταλικής πλευράς, η οποία μελέτησε τους θαλάσσιους οργανισμούς που προκαλούν βλάβες στις ενάλιες αρχαιότητες» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ