ΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑ

Σταμάτησε η Αρχαιολογία την επισκευή του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο – Κρίμα τις χαρές που κάναμε…!!!

Δεν πέρασε πολύς καιρός που είπαμε το Άγιος ο Θεός ξεκίνησε το έργο της επισκευής της στέγης του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στο Ναύπλιο και σήμερα πρέπει να καλέσουμε την Παναγία να βοηθήσει για την συνέχιση του έργου.

Να πάρουμε τα πράγματα όμως με την σειρά.

Η στέγη του ναού του Αγίου Γεωργίου στο προστώο τμήμα επάνω από την είσοδο και τον γυναικωνίτη έχει εδώ και κάποια χρόνια προβλήματα. Έχουν σαπίσει τα ξύλα που την στερεώνουν και ταυτόχρονα έχουν σπάσει αρκετά κεραμίδια. Αποτέλεσμα το νερό της βροχής και ο αέρας να διαπερνούν την οροφή και να εισέρχονται στο ναό και μάλιστα στο τμήμα που βρίσκεται ο ηλεκτρικός πίνακας με συνέπεια βραχυκυκλώματα και υψηλό κίνδυνο.

Περισσότερο από ένα χρόνο τώρα που ο Ναός ολοκλήρωσε την μελέτη της Τεχνικής Έκθεσης του έργου της επισκευής της στέγης του προστώου τμήματος του.

Ήδη από τις 29/72016 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας με υπογραφή της Διευθύντριας Άλκηστις Παπαδημητρίου έχει εγκρίνει την συγκεκριμένη μελέτη. Ταυτόχρονα έχουν συγκεντρωθεί και ότι άλλες υπογραφές χρειαζόνταν από Ναοδομίες κλπ.

Το συγκεκριμένο έργο ακόμη και στον πιο αδαή περί τα οικοδομικά φαίνεται ότι είναι σχετικά τεχνικά πανεύκολο. Πρέπει να φύγει η στέγη και το ταβάνι και να αντικατασταθούν με νέα σε έκταση περίπου 150 τετραγωνικών. Η μελετητές φυσικά δεν μίλησαν για πλήρη αντικατάσταση του ταβανιού, αλλά ήλπιζαν ότι ίσως να χρειαστούν μόνο επί μέρους παραμβάσεις.

Ένα σημείο που οδηγεί στην παραπάνω άποψη, είναι το ακόλουθο, που περιλαμβάνεται στους όρους της Απόφασης που έχει υπογράψει η κα Παπαδημητρίου και αναφέρει:

“Μετά την απομάκρυνση της κεράμωσης και την αποκάλυψη του ξύλινου σκελετού της στέγης θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη των ενδιαφερομένων αποτύπωση σε κάτοψη και δύο τομές του φέροντα οργανισμού της, αντίγραφο της οποίας θα υποβληθεί στη  Εφορία μας ως συμπληρωματικό στοιχείο στο φάκελο της υπόθεσης. Εφόσον παρατηρηθούν βλάβες που απαιτούν επιπλέον επεμβάσεις, αυτές θα καθορισθούν σε συνεργασία με το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας μας και ανάλογα θα συμπληρωθεί ο φάκελος της μελέτης”.

Φυσικά η στέγη έχει πολλές δεκαετίες να επισκευαστεί ή να συντηρηθεί και μόλις έγινε η απομάκρυνση της κεράμωσης έγινε εμφανές ότι τα προβλήματα στο σκελετό, αλλά και στο ταβάνι είναι πολλά.

Αυτό άλλωστε δεν φοβόταν και η κα Παπαδημητρίου όταν διατύπωνε τον παραπάνω 2ο όρο;

Γιατί σταμάτησε τώρα το έργο;

Αν απλά χρειάζεται μια συμπλήρωση της μελέτης για να είναι ολοκληρωμένος ο φάκελος, γιατί πρέπει να τρέχουμε πάλι σε Τρίπολη και Αθήνα και να οδηγηθούμε σε νέα καθυστέρηση αποπεράτωσης του έργου;

Δεν αναφέρεται στην Απόφαση σας με Αρ.Πρωτοκ.: Φ1/5/6276, ότι υπάρχει “Ομόφωνη γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Πελοποννήσου όπως αυτή διατυπώθηκε στην υπ. αρ. 7/15.7.2016 πράξη του;”

Ο Ναός όπως φαίνεται και στο φωτογραφικό υλικό της ανάρτησης είναι ανοικτός από επάνω. Ένα πλαστικό υπάρχει μόνο. Ο σκελετός είναι σε άθλια κατάσταση και το ταβάνι είναι τρύπιο, σπασμένο και σαρακοφαγωμένο.
Δεν χρειάζονται όλα αυτά αντικατάσταση; Δεν περιγράψατε το πως θέλετε σαν αρχαιολογία την οροφή; 

Τι άλλο πρόβλημα υπάρχει κα Παπαδημητρίου και θα καθυστερήσει το έργο;

Γιατί σταματήσατε το έργο που είχε ξακινήσει;

Είναι οικονομικό το θέμα και χρειάζεται αύξηση προϋπολογισμού και αντί για 22 χιλιάδες ευρώ χρειάζονται πχ 30;

Μα αυτό δεν είναι θέμα του δήμου που πληρώνει και όχι της Αρχαιολογίας;

Από ότι γνωρίζουμε ο δήμαρχος κ. Κωστούρος δεν έχει υπαναχωρήσει από το να πληρώσει ο δήμος την δαπάνη.

Κα Παπαδημητρίου γνωρίζεται καλύτερα από όλους μας ότι ο χρόνος , η εγκατάλειψη και η μη συντήρηση είναι λόγοι που τα μνημεία μας καταστρέφονται. Αν σταματήσει για μήνες ή χρόνια το έργο, παίρνετε εσείς ή ο κ. Μπουντούρης προσωπικά την ευθύνη για τις όποιες πρόσθετες καταστροφές συμβούν στο μνημείο;

Το θέμα του σταματήματος του έργου είναι μεγάλο. Οι δημότες της πόλης ανησυχούν. Οι επισκέπτες της πόλης κατευθύνονται στο Ναό και μόλις βλέπουν τις σκαλωσιές και την εμφάνιση αποχωρούν χωρίς να τον επισκεφτούν.

Μήπως πρέπει πάραυτα να έχουμε μια ενημέρωση για το τι σκέπτεστε να κάνετε;

Μήπως πρέπει να δώσετε μια συνέντευξη παρουσία του δημάρχου και των εκπροσώπων της Μητρόπολης και του Ναού, ώστε να ενημερωθούμε για τα τεκτενόμενα;

Μιχάλης Καζάς

Argonafplia.gr (MK)

Πρόσφατα

Αργολίδα: Ο Γ.Γ. Υποδομών Κ. Μαγουλάς στο ΤΟΕΒ Κουτσοποδίου

To Αντλιοστάσιο του ΤΟΕΒ Κουτσοποδίου επισκέφτηκε  σήμερα Τρίτη 14 Μαΐου ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Κωνσταντίνος…

2 ώρες πριν

Αργολίδα: Τροχαίο με δύο τραυματίες- Γέμισε ο δρόμος μέλι

Σύγκρουση δύο οχημάτων συνέβη σήμερα 14 Μαΐου , πρωινές  ώρες στην επαρχιακή οδό Άργους Ναυπλίου…

4 ώρες πριν

«Γιορτάζοντας την Ευρώπη»: Εκδήλωση για την ημέρα της Ευρώπης από το Πρότυπο ΕΠΑ.Λ Άργους

Το Πρότυπο ΕΠΑ.Λ Άργους διοργανώνει την Τρίτη 14 Μαΐου εκδήλωση με αφορμή την Ημέρα της…

19 ώρες πριν

Διαδικτυακά σεμινάρια πιστοποίησης για την νέα δικηγορική ύλη

Διαδικτυακά σεμινάρια πιστοποίησης για την νέα δικηγορική ύλη Η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων ,μετά τη…

23 ώρες πριν

Πεζοπόρος χάθηκε στην Ύδρα – Γίνονται προσπάθειες εντοπισμού

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του argonafplia.gr πεζοπόρος στην Ύδρα χάθηκε πριν λίγο με αποτέλεσμα…

1 ημέρα πριν

Ο ΔΕΔΔΗΕ Αργολίδας ενημερώνει για διακοπή ρεύματος σε χωριά του Άργους

Ο ΔΕΔΔΗΕ Αργολίδας ενημερώνει ότι θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης των κάτωθι περιοχών λόγω εργασιών κατασκευών…

1 ημέρα πριν