ΚΚΕ: Ερώτηση για τις ζημιές σε καλλιέργειες της Αρκαδίας και της Αργολίδας

- Advertisement -

Tο ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του, Νίκος Καραθανασόπουλος και Νίκος Μωραΐτης, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές σε Αρκαδία και Αργολίδα για τις ζημιές που υπέστησαν από τα καιρικά φαινόμενα…

- Advertisement -

Αναλυτικά η Ερώτηση:

«Μεγάλες ζημιές και καταστροφή της αγροτικής παραγωγής προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα (χαλαζόπτωση, έντονη βροχόπτωση, δυνατός άνεμος), που επικράτησαν την Κυριακή 11 Ιούνη στην Αρκαδία, σε Δημοτικά Διαμερίσματα του Δήμου Τρίπολης και την Παρασκευή 16 Ιούνη 2017 στην Αργολίδα, σε Δημοτικά Διαμερίσματα των Δήμων Άργους – Μυκηνών και Ναυπλιέων.

Από τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν πληγεί διάφορες καλλιέργειες (μηλιές, καστανιές, εσπεριδοειδή, βερίκοκα, κηπευτικά κ.α.). Σε πολλές περιπτώσεις η καταστροφή είναι ολική και αγγίζει το 100%.

Από τις ζημιές που προκλήθηκαν αναδεικνύονται για άλλη μια φορά οι ευθύνες της Κυβέρνησης και του ΕΛΓΑ που δεν έχουν πάρει κανένα μέτρο αντιχαλαζικής προστασίας, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Νομοί Αρκαδίας και Αργολίδας πλήττονται από χαλαζοπτώσεις κάθε χρόνο και προκαλούνται τεράστιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

Οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς γι’ ακόμα μια φορά βρίσκονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, με πολλές ζημιές να καταγράφονται στις σοδειές τους, χωρίς την πλήρη κάλυψή τους από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, στο 100% της ζημιάς από όλα τα ζημιογόνα αίτια στην αναμενόμενη παραγωγή -μιας και δεν υπάρχει κρατική χρηματοδότηση- και επιπλέον χωρίς να διασφαλίζεται η έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωσή τους. Ακόμη δεν έχουν δοθεί οι αποζημιώσεις στο σύνολό τους από τις περσινές καταστροφές στους αγρότες του Δήμου Τεγέας στην Αρκαδία.

Τη στιγμή μάλιστα που το εισόδημά τους συνεχώς μειώνεται εξαιτίας της εφαρμοζόμενης αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και των Κυβερνήσεων, έρχεται να προστεθεί και η καταστροφή των καλλιεργειών τους από τα καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα ουσιαστικά να μην έχουν εισόδημα, για ένα ή ακόμα και δυο χρόνια αδυνατώντας να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες της οικογένειας και άλλες υποχρεώσεις (καλλιεργητικά έξοδα, χρέη προς τρίτους, τράπεζες, ΕΛΓΑ, Εφορία, ΟΓΑ, ΕΝΦΙΑ κ.ά.).

Ερωτάται ο κ. υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί ώστε:

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να γίνουν εκτιμήσεις άμεσα για το σύνολο των ζημιών στις πληγείσες περιοχές, να αποζημιωθούν δίκαια και έγκαιρα οι αγρότες στο 100% της ζημιάς με αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Να ληφθούν μέτρα και να λειτουργήσει το αντιχαλαζικό σύστημα προστασίας που θα προστατεύει τους παραγωγούς από τέτοια καιρικά φαινόμενα.

Να ληφθούν μέτρα κάλυψης των απωλειών του εισοδήματος και να γίνει άτοκη αναστολή των χρεών των πληγέντων».

 

 

 

 

 

- Advertisement -

________________