Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Ιουνίου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 26 Ιουνίου

Σαν σήμερα

1409…. Ο κρητικός ιερωμένος Πέτρος Φιλάργης ανακηρύσσεται Πάπας με το όνομα Αλέξανδρος Ε’, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Σχίσματος της Καθολικής Εκκλησίας.

1483…. Ο Ριχάρδος Γ’ στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.

1870…. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο Μόναχο η όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ, Βαλκυρία.

1896…. Ανοίγει ο πρώτος κινηματογράφος στις ΗΠΑ. Το εισιτήριο κοστίζει 10 δολάρια.

1909…. Ο Σάχης της Περσίας καταργεί τον εκλογικό νόμο και αθετεί τις υποσχέσεις του περί Συντάγματος.
1913…. Β’ Βαλκανικός Πόλεμος: Ο Ελληνικός Στρατός, έπειτα από διήμερο σκληρό αγώνα, εκδιώκει τους Bούλγαρους από την οροσειρά της Κερκίνης (Μπέλες) και κατέρχεται στην κοιλάδα της Στρώμνιτσας, όπου έπειτα από μια σφοδρή μάχη την καταλαμβάνει.

1921…. Η Ελλάδα αρνείται τη μεσολάβηση στο τουρκικό ζήτημα και καταλαμβάνει το Ισμίντ στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

1932…. Έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά εναντίον της Εταιρίας «Power» για την ανατίμηση του ρεύματος. Μεγάλο συλλαλητήριο στο Πεδίον του Αρεως.

1941…. Η Φινλανδία κηρύσσει τον πόλεμο στην ΕΣΣΔ.

1942…. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ συμφωνούν για τη δημιουργία ενός δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη, καθώς και για την ανάπτυξη του όπλου της ατομικής βόμβας.

1945…. Στο Σαν Φρανσίσκο υπογράφεται από 51 κράτη το καταστατικό λειτουργίας των Hνωμένων Eθνών. Με την πράξη αυτή ιδρύεται επίσημα ο ΟΗΕ, που αντικατέστησε την Kοινωνία των Eθνών.

1950…. Ξεσπάει ο Πόλεμος της Κορέας, όταν οι Βορειοκορεάτες, αψηφώντας την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, προελαύνουν στη μεθόριο του 38ου παραλλήλου.

1963…. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, J. F. Kennedy, μιλώντας στο Βερολίνο λέει την ιστορική φράση “Είμαι ένας Βερολινέζος”, με την οποία ουσιαστικά εννοεί ότι, στηρίζει τον αγώνα για ελευθερία των κατοίκων του Ανατολικού Βερολίνου.

1972…. Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) κηρύσσει αντάρτικο στη Βόρεια Ιρλανδία εναντίον των Άγγλων.

1975…. Η Ίντιρα Γκάντι, εγκαθιδρύει απολυταρχικό καθεστώς στην Ινδία. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Αλλαχαμπάντ καταδικάζει το κόμμα της κυβέρνησης για εκλογική απάτη, καθαιρώντας τη Γκάντι από τη βουλευτική της έδρα, και επομένως την πρωθυπουργία, και απαγορεύοντάς της να κατέβει σε εκλογές για τα επόμενα 6 χρόνια. Η Ίντιρα Γκάντι κηρύσσει την Ινδία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, κάνοντας χρήση του σχετικού δικαιώματος που της παρέχει το σύνταγμα, και αναλαμβάνει έκτακτες εξουσίες, καταργώντας ουσιαστικά τη δημοκρατία και τις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες.
1977…. Ο Έλβις Πρίσλεϊ τραγουδά στην Ινδιανάπολη, στην τελευταία συναυλία της καριέρας του.

1992…. Στη Γερμανία, η Βουλή υπερψηφίζει πρόταση που αναγνωρίζει το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για το αν θα κάνουν έκτρωση ή όχι.

1994…. Ο Γιασέρ Αραφάτ επιστρέφει στη Γάζα, έπειτα από 27 χρόνια εξορίας.

1996…. Με τιμές αρχηγού κράτους κηδεύεται στο Α’ Νεκροταφείο, ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Παπανδρέου.

Σαν σήμερα το 1892 γεννήθηκε η αμερικανίδα συγγραφέας και νομπελίστρια Περλ Μπακ, το 1902 ο αμερικανός σχεδιαστής αεροπλάνων και ιδρυτής της εταιρίας «Λίαρ Τζετ», Γουίλιαμ Λίαρ και το 1924 ο φιλόσοφος, Κώστας Αξελός. Την ίδια μέρα το 363 πέθανε ο αυτοκράτωρ του Βυζαντίου, Ιουλιανός, ο επονομαζόμενος και Παραβάτης, που προσπάθησε να επαναφέρει την αρχαία θρησκεία, το 1953 ο Νικόλαος Πλαστήρας, στρατιωτικός και πρωθυπουργός της Ελλάδας και το 2009 η αμερικανίδα ηθοποιός, Φάρα Φόσετ.

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ