Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΝίκος Μαρίνης: Το «δικό μου» Ναύπλιο είναι το δικό μου παρελθόν

Νίκος Μαρίνης: Το «δικό μου» Ναύπλιο είναι το δικό μου παρελθόν

Ο διακεκριμένος ζωγράφος και καθηγητής εικαστικών, Νίκος Μαρίνης, μιλάει αποκλειστικά στο gnoristetinellada.gr και στην δημοσιογράφο Χρύσα Ξάνθη για το Ναύπλιο και τη Τέχνη!

 

Tο Ναύπλιο έχει έναν αέρα που “μυρίζει” Ιστορία. Πώς θα περιγράφατε το δικό σας Ναύπλιο;

Είναι αλήθεια ότι το Ναύπλιο έχει έντονο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν. Το «δικό μου» Ναύπλιο είναι το δικό μου παρελθόν. Οι περίπατοι στα σοκάκια του, οι μυρωδιές της άνοιξης, ονειροπολώντας ότι μια μέρα θα γίνω ζωγράφος και θα καταφέρω να μπω στην Σχολή Καλών Τεχνών. Το Ναύπλιο με γυρνάει πάντα πίσω, στα παιδικά μου χρόνια και στην αίσθηση εκείνης της λαχτάρας να κατακτήσω το όνειρο. Να καταφέρω να κάνω αυτό που μ’ αρέσει.

Ποιές είναι οι αγαπημένες σας γωνιές στην πόλη και γιατί;

Πολλές είναι οι αγαπημένες μου γωνιές μέσα στην πόλη. Εκείνη όμως που ξεχωρίζω και συχνά επισκέπτομαι είναι μια εξέδρα, απέναντι απ το ρολόι της Ακροναυπλίας. Το «φάσο», όπως το λέγαμε μαθητές, είναι ένα υπέροχο, κρυφό σημείο με απέραντη θέα. Εκεί έγιναν οι πρώτες κοπάνες απ το σχολείο, τα πρώτα καρδιοχτυπήματα και όλες οι νεανικές ανησυχίες.

Όταν περπατήσεις μέχρι την άκρη της και σηκώσεις το βλέμμα σου βλέπεις στον ορίζοντα να ενώνεται το μπλε της θάλασσας με το μπλε του ουρανού. Η βαρύτητά σου χάνεται, ίπτασαι και γίνεσαι ένα με τη φύση. Ταπεινώνεσαι μπροστά στο μεγαλείο της και αναπροσδιορίζεσαι.

Η Tέχνη φαίνεται ότι κατέχει δυνατή θέση στη ζωή του Ναυπλίου. Τί είναι αυτό που πιστεύετε ότι λείπει από τον πολιτισμό της πόλης;

Η αρχιτεκτονική της πόλης, τα σοκάκια της, οι μωβ μπουκαμβίλιες δημιουργούν έναν έντονα καλλιτεχνικό χαρακτήρα στην ατμόσφαιρα. Εκείνο όμως που λείπει απ το Ναύπλιο είναι μια αίθουσα Τέχνης ή ένας θεσμός, όπου χώροι της παλιάς πόλης θα φιλοξενούν εκθέσεις με σύγχρονα έργα τέχνης.

Και ενώ για τα υπόλοιπα πολιτιστικά θέματα υπάρχει ενδιαφέρον και χρηματοδότηση, για πράγματα εικαστικά θεωρώ ότι δεν γίνεται κάτι αξιόλογο. Αυτό είναι κάτι που πραγματικά με στεναχωρεί γιατί είναι ένας τόπος που προσφέρεται για κάτι τέτοιο, λόγω των χιλιάδων επισκεπτών αλλά και γιατί μέσα στο Ναύπλιο, υπάρχουν αξιόλογοι
καλλιτέχνες που δεν έχουν την ευκαιρία να εκθέσουν την δουλειά τους.

Είστε διακεκριμένος ζωγράφος και διατηρείτε και δική σας σχολή σχεδίου και ζωγραφικής! Τί διδάσκετε στους μαθητές σας κυρίως ως προς τη Τέχνη;

Εκείνο που λέω συχνά στους μαθητές μου είναι «να παρατηρούν περισσότερο και να «γράφουν» λιγότερο, ώστε με τα λιγότερα να δίνουν την περισσότερη πληροφορία».

Τέλος, έχετε παρακολουθήσει και μαθήματα γλυπτικής και ζωγραφικής! Με τί σκίτσο θα απεικονίζατε το Ναύπλιο στη σύγχρονη εποχή;

Πολλές φορές προσπάθησα να ζωγραφίσω το Ναύπλιο, όμως δεν έμεινα ακόμη ικανοποιημένος. Η φυσική του ομορφιά είναι τόσο άρτια που δεν έχει λόγο ερμηνείας. Καταλήγω λοιπόν ότι μάλλον το έργο μου θα ήταν ανεικονικό. Θα προσπαθούσα με χρώματα και αφηρημένες φόρμες να αποδώσω την ένταση του αργολικού φωτός.

 

www.gnoristetinellada.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ