ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπαράζ καταγγελιών χιλιάδων δανείων από τις τράπεζες

Σε μπαράζ καταγγελιών χιλιάδων δανείων, τα οποία βρίσκονται σε καθυστέρηση, θα προχωρήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα οι τράπεζες, υιοθετώντας, έπειτα από χρόνια αδράνειας, επιθετικότερη στάση στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

 

Στο στόχαστρο θα βρεθούν κυρίως δάνεια επιχειρήσεων που είναι σε καθυστέρηση εδώ και χρόνια, των οποίων οι μέτοχοι δεν έχουν τα χρήματα (ή τη διάθεση) να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και μέχρι τώρα απολάμβαναν εντυπωσιακή ασυλία. Στο στόχαστρο θα βρεθούν και «στρατηγικοί» κακοπληρωτές στεγαστικών δανείων, οι οποίοι επίσης απολαμβάνουν ιδιότυπη ασυλία.

Είτε πρόκειται για κακοδιαχείριση είτε για στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι τράπεζες είναι αποφασισμένες να τραβήξουν την πρίζα σε εκατοντάδες μη βιώσιμες επιχειρήσεις και «κόκκινα» στεγαστικά.

Πρόσφατα, σε συνάντηση τραπεζών με μετόχους υπερχρεωμένης επιχείρησης, της οποίας καταγγέλθηκε η δανειακή σύμβαση, οι τράπεζες έθεσαν το ζήτημα των υπέρογκων διοικητικών αμοιβών, ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ, λαμβάνοντας την αποστομωτική απάντηση: «Εμείς πώς θα ζήσουμε;». Με λίγα λόγια, η εταιρεία είχε μετατραπεί, όπως και πολλές άλλες, με την ανοχή των τραπεζών, σε ένα ιδιότυπο ATM, από το οποίο οι μέτοχοι αντλούσαν εκατομμύρια, μέσω δανείων, απολαμβάνοντας πολυτελή ζωή. Φυσικά, από τον πειρασμό τού «δεν πληρώνω» δεν ξέφυγαν και πολλοί ιδιώτες που είδαν την κρίση σαν ευκαιρία. Οι «στρατηγικοί» κακοπληρωτές υπολογίζονται σε περίπου 25% των συνολικών οφειλετών.

«Φταίμε και εμείς»

Στελέχη τραπεζών αναγνωρίζουν ότι και οι τράπεζες φέρουν μερίδιο ευθύνης για τη διόγκωση των στρατηγικών κακοπληρωτών, καθώς, αποφεύγοντας να ασκήσουν τις δέουσες νομικές ενέργειες, έμμεσα συνέβαλαν στην παγίωση της αντίληψης ότι δεν υπάρχει καμία επίπτωση αν σταματήσει κανείς να αποπληρώνει το δάνειό του. Ακόμη και η καταγγελία δανειακής σύμβασης, μέχρι τώρα, κατά κανόνα δεν είχε καμία σοβαρή επίπτωση, καθώς οι τράπεζες είτε δεν προχωρούσαν σε άλλη ενέργεια είτε οι όποιες ενέργειες δεν μπορούσαν να ολοκληρωθούν λόγω οργανωμένων αντιδράσεων (αναβολές πλειστηριασμών). Αυτό, τονίζουν οι τράπεζες, αλλάζει και από εδώ και πέρα την καταγγελία δανείου θα ακολουθούν όλα τα προβλεπόμενα νομικά βήματα έως το τέλος: δηλαδή τον πλειστηριασμό.

Στην αλλαγή στάσης οι τράπεζες σε μεγάλο βαθμό υποχρεώνονται από τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό για μείωση των «προβληματικών» δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs) από περίπου 75,9 δισ. ευρώ σήμερα θα πρέπει να συρρικνωθούν στα 40,2 δισ. έως τα τέλη του 2019, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) από 104,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να περιοριστούν στα 66,7 δισ. ευρώ. Αν οι τράπεζες αποτύχουν στην επίτευξη των στόχων, οι επιπτώσεις θα είναι βαρύτατες, καθώς ορισμένες τράπεζες θα μπορούσαν να υποχρεωθούν ακόμα και σε αυξήσεις κεφαλαίου. Πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να επιτύχουν τους στόχους τους, δεδομένων των εξαιρετικά περιορισμένων, πλέον, χρονικών περιθωρίων. Οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίζονται αισιόδοξες, ποντάροντας και στη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Επιπλέον, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της κρίσης, οι τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους ένα θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου, αλλά και τις προσθήκες που φέρνει η νέα συμφωνία της κυβέρνησης (εξωδικαστικός, νομική κάλυψη, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί κ.ά.).

Γεύση από stress test

Την πρώτη γεύση για τις διαθέσεις των ευρωπαϊκών εποπτικών αρχών για το επερχόμενο stress test του 2018 έλαβαν οι τράπεζες. Την προηγούμενη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (European Banking Authority) δημοσιοποίησε το προσχέδιο της μεθοδολογίας του stress test, με βάση το οποίο θα γίνει η διαβούλευση με τις τράπεζες. Σύμφωνα με αυτό, για πρώτη φορά η άσκηση θα γίνει με βάση το πρότυπο 9 των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων, που είναι πιο απαιτητικό αναφορικά με τις προβλέψεις για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σημειώνεται ότι η άσκηση θα εστιάσει σε 49 μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες (το δείγμα δεν περιλαμβάνει καμία ελληνική), οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 70% της ευρωπαϊκής αγοράς. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι εγχώριες δεν θα περάσουν από stress test, απλώς αυτό θα «τρέξει» παράλληλα και με διαφοροποιήσεις στη μεθοδολογία, προκειμένου να εξεταστεί η ιδιαίτερη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εγχώριες τράπεζες. Αν αυτό είναι για καλό ή κακό, θα φανεί, με τα περισσότερα εγχώρια τραπεζικά στελέχη να δηλώνουν, επί του παρόντος, αισιόδοξα.

http://www.kathimerini.gr/

Argonafplia.gr (NT)

Πρόσφατα

Πρωτοσέλιδο στην Daily Mail: Έφυγε από το Λονδίνο και ζει μόνιμα στο Ναύπλιο

Η Ελλάδα είναι για πολλούς ένας ονειρεμένος προορισμός διακοπών. Αλλά πόσο ελκυστική είναι για μόνιμη…

2 ώρες πριν

O Διομήδης “έκαμψε” την αντίσταση του Ιωνικού (φωτό & βίντεο)

Η ομάδα του Άργους πανηγύρισε την δύσκολη νίκη απέναντι στην ομάδα του Ιωνικού με 29-26…

2 ώρες πριν

Super League 2: Επικράτησε του Παναργειακού η Ηλιούπολη με 1-0 (φωτό)

Επικράτησε του Παναργειακού η Ηλιούπολη με 1-0, σε έναν αγώνα γεμάτο ένταση, δυνατές φάσεις για…

23 ώρες πριν

Ο Μητσοτάκης διέγραψε τον Σαμαρά: «Έθεσε εαυτόν για δεύτερη φορά εκτός της ΝΔ»

Σε διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά σύμφωνα με το protothema.gr προχώρησε το κυβερνών κόμμα μετά τη…

1 ημέρα πριν

Αργολίδα: Αναγγελία θυελλωδών ανέμων από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου

Αναγγελία θυελλωδών ανέμων από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου σήμερα Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024. 1.-Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα…

1 ημέρα πριν

Σήμερα ο Παναργειακός υποδέχεται την Ηλιούπολη στο Δ.Α.Κ Άργους- Που θα μεταδοθεί live

Ο Παναργειακός υποδέχεται την Ηλιούπολη στο Δ.Α.Κ Άργους (16/11, 16:30) στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής…

1 ημέρα πριν