Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣΜήνυση καταθέτουν δύο γενικοί εισαγγελείς υποστηρίζοντας ότι πληρωμές από το εξωτερικό προς...

Μήνυση καταθέτουν δύο γενικοί εισαγγελείς υποστηρίζοντας ότι πληρωμές από το εξωτερικό προς τις επιχειρήσεις του πρόεδρου Τραμπ παραβιάζουν το Σύνταγμα των ΗΠΑ

Οι Γενικοί Εισαγγελείς στο Μέριλαντ και την Περιφέρεια της Κολούμπια αναμένεται να καταθέσουν σήμερα μήνυση υποστηρίζοντας ότι οι πληρωμές από το εξωτερικό προς τις επιχειρήσεις του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ παραβιάζουν το Σύνταγμα των ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγή που έχει γνώση των δικαστικών εξελίξεων.
Ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με μια παρόμοια μήνυση που κατατέθηκε τον Ιανουάριο, με τη συμμετοχή και μιας μη κερδοσκοπικής ομάδας για την προστασία της ηθικής.
Πρόκειται για τις μηνύσεις δύο γενικών εισαγγελέων που υποστηρίζουν πολιτικά το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις νομικών, αυτές θα έχουν καλύτερη τύχη στις αίθουσες των δικαστηρίων.
Οι γενικοί εισαγγελείς που τάσσονται με το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην λήψη δικαστικών αποφάσεων κατά των πολιτικών που θέλει να εφαρμόσει ο Τραμπ, πετυχαίνοντας την μη εφαρμογή των προεδρικών διαταγμάτων του αναφορικά με την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ, των ταξιδιωτών από επτά μουσουλμανικές χώρες. Παράλληλα, οι εισαγγελείς είναι αντίθετοι στην αλλαγή των κανονισμών για το περιβάλλον, αλλά και σε ζητήματα που σχετίζονται με την κατάργηση του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας, που προώθησε ο προηγούμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και είναι γνωστό ως (Obamacare)
Εκπρόσωπος του Γενικού Εισαγγελέα στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μέριλαντ αρνήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας στην Περιφέρεια της Κολούμπια, αλλά κι εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης δεν στάθηκε δυνατό να εντοπιστούν για να σχολιάσουν.
Σε μία μήνυση που κατατέθηκε τον Ιανουάριο στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο του Μανχάταν από μη κερδοσκοπική ένωση εστιατορίων για την προστασία της ηθικής, αλλά κι από έναν διοργανωτή εκδηλώσεων σε ξενοδοχεία, ο Τραμπ καταγγέλλεται ότι παραβιάζει την διάταξη του Συντάγματος των ΗΠΑ σχετικά με τις αμοιβές του. Η διάταξη αυτή (emoluments clause) απαγορεύει στον πρόεδρο των ΗΠΑ να δέχεται δώρα ή αμοιβές από ξένες κυβερνήσεις χωρίς να έχει λάβει την έγκριση του Κογκρέσου. Ένα δεύτερο πεδίο παραβίασης της συνταγματικής διάταξης εντοπίζεται στην διατήρηση της ιδιοκτησίας των επιχειρήσεών του Τραμπ από τον ίδιο, παρά την παραχώρηση της διοίκησης στους γιους του.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ υποστήριξε την Παρασκευή ότι οι μηνύσεις αυτές στερούνται της νομικής βάσης για την εκδίκασή τους, καθώς δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την ζημιά που προκαλείται από τις δραστηριότητες του Τραμπ.
Παράλληλα, η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα ξενοδοχειακά εισοδήματα του Τραμπ δεν μπορούν να ενταχθούν στην διάταξη περί αντικανονικών πληρωμών του Συντάγματος των ΗΠΑ.
Ο Γενικός Εισαγγελέας στην Περιφέρεια της Κολούμπια, Καρλ Ρασίν είχε δηλώσει σε συνέντευξή του τον Μάρτιο ότι τα συμφέροντά της περιφέρειας του έχουν πληγεί καθώς επιδοτούσε την κατασκευή ξενοδοχείων, στην οποία τώρα εμπλέκονται ξένες χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις του Τραμπ. Η κατάσταση αυτή θέτει την περιφέρεια σε μία θέση νομικών διεκδικήσεων αναφορικά με την παραβίαση της παραπάνω διάταξης του συντάγματος, είχε τονίσει ο Ρασίν.

 

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ