Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΥΓΕΙΑΤα όσπρια βοηθούν στη ρύθμιση του βάρους και μας δίνουν ενέργεια

Τα όσπρια βοηθούν στη ρύθμιση του βάρους και μας δίνουν ενέργεια

Επιστημονικές μελέτες υποστηρίζουν πως τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερη διαχείριση και απώλεια βάρους. Τα όσπρια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και μπορούν να καταναλωθούν σε αντικατάσταση της πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης ή των «κακών» λιπαρών οξέων ενός γεύματος.
Οι ερευνητές πραγματοποίησαν συστηματική ανασκόπηση και μετα-ανάλυση εννέα κλινικών μελετών, από την οποία προέκυψε ότι άτομα που κατανάλωναν καθημερινά 130-160 γραμμάρια οσπρίων, είχαν υψηλότερο αίσθημα κορεσμού κατά 31% σε σύγκριση με τα άτομα της ομάδας ελέγχου.
Οι ίδιες μελέτες αναφέρουν ότι περίπου το 90% των παρεμβάσεων απώλειας βάρους, δεν επιτυγχάνουν το στόχο τους και καταλήγουν σε επαναπρόσληψη βάρους, η οποία ενδεχομένως οφείλεται σε αυξημένο αίσθημα πείνας κι επιθυμίας για κατανάλωση φαγητού. Ωστόσο, η ταυτοποίηση τροφίμων που προκαλούν μεγαλύτερο κορεσμό, μπορεί να βοηθήσει υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα να αισθάνονται πληρότητα για περισσότερο χρόνο και συνεπώς να χάσουν βάρος και να διατηρήσουν την απώλεια.

Όσπρια κατά του λίπους
Η γυμναστική δεν αρκεί για να χάσετε λίπος, χρειάζεται και σωστή διατροφή. Από τα φυτικά τρόφιμα, τα όσπρια αποτελούν την ιδανική τροφή για την επίτευξη του στόχου σας, αφού έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και δεν αυξάνουν απότομα τα επίπεδα ινσουλίνης (ορμόνης που επηρεάζει έμμεσα το μεταβολισμό του λίπους). Αν στόχος σας είναι η παράλληλη αύξηση του μυϊκού σας ιστού, συνδυάστε τα όσπρια με λευκή πρωτεΐνη, όπως το ψάρι και το κοτόπουλο.
Επιπλέον, πρόσφατα δημοσιευμένη συστηματική ανασκόπηση μελετών, που πραγματοποιήθηκε από την ίδια ερευνητική ομάδα, έδειξε ότι κατανάλωση κατά μέσο όρο μιας μερίδας οσπρίων, όπως τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές καθημερινά, μπορεί να οδηγήσει σε μείωση των επιπέδων της LDL («κακής») χοληστερόλης κατά 5%, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ελάττωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Για ενέργεια
Δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα όσπρια μπορούν να αποτελέσουν τροφή που μπορεί να δώσει ενέργεια στον οργανισμό πριν από το τρέξιμο. Ειδικά δε, στους ανθρώπους που δεν έχουν πρόβλημα με το στομάχι τους, διότι σε γενικές γραμμές τα όσπρια θεωρούνται βαρύ φαγητό.
Το γεγονός, ωστόσο ότι δεν αυξάνουν κατακόρυφα τα επίπεδα ινσουλίνης, αλλά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα μπορεί να αποτελέσουν καύσιμο που απελευθερώνεται σταδιακά και άρα διαρκεί περισσότερο για τον οργανισμό ενός δρομέα.

 

 

Πηγή: govastileto.gr

 

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ