ΕΜΑΕΤ – Αρχαιογνωστική Επίσκεψη στο Αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου Κορίνθου

- Advertisement -

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε αρχαιογνωστική επίσκεψη της Εταιρείας Μελέτης Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ), με τον πρόεδρο της καθηγητή ΕΜΠ κ. Θεοδόση Τάσιο, στο αρχαίο Λιμάνι Λεχαίου Κορινθίας στις 28-05-2017.

- Advertisement -

 
Παρά τη συνεχή βροχόπτωση, οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο χώρο του εσωτερικού και εξωτερικού Λιμένος και στη Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη.
Η άρτια ξενάγηση στο λιμάνι έγινε από τον κο. Παν. Αθανασόπουλο, Αρχαιολόγο και υποδιευθυντής του Lechaion Harbour Project, ο οποίος μας ενημέρωσε και για το έργο της συστηματικής ανασκαφής στο Λέχαιο.
Είναι η 4η χρονιά φέτος, τον Οκτώβριο του 2017 που θα συνεχισθεί η ανασκαφή στο θαλάσσιο χώρο του εξωτερικού λιμένα και στο χερσαίο χώρο του εσωτερικού λιμένα. Το έργο της ανασκαφής εκτελείται από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα και υπό την διεύθυνση της Δρα. Αρχαιολόγου κ. Σίμωση και την Δρα. Αρχαιολόγου κα. Bjosi Lοven αντιστοίχως. Καλύπτεται οικονομικά από γενναία χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων Carlsbergfondet.
Η ξενάγηση για τη Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη έγινε από τον Δρ. Απόστολο Ε. Παπαφωτίου.
Δύο σημαντικές επεμβάσεις έχουν γίνει στο χώρο του λιμένα τα τελευταία χρόνια. Από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κορινθίας υλοποιήθηκε το έργο προστασίας και η ανάδειξη του Αρχαίου Λιμένος Λεχαίου και της Παλαιοχριστιανικής Βασιλικής του Αγίου Λεωνίδη. Έργο το οποίο εντάχθηκε στο Γ’ Κοινοτικό πλαίσιο Στήριξης με προϋπολογισμό 1.300.000 €. Η δεύτερη επέμβαση έγινε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2007-2013 και ολοκληρώθηκε η προστασία και η ανάδειξη των Παλαιοχριστιανικών Βασιλικών του Αγίου Λεωνίδη και της Βασιλικής στο Κράνειο Αρχαίας Κορίνθου το 2014, με προϋπολογισμό 300.000 €.
Στόχος των ανασκαφών και των σωστικών επεμβάσεων που ήδη έχουν γίνει με σημαντικά αποτελέσματα είναι η μελέτη και η γνώση της περιοχής του Λιμένα του Λεχαίου, μιας μεγάλης περιοχής εκτάσεως περίπου 500 στρ., όπου η χρήση του Λιμένα πιστοποιείται από την εποχή των Κυψελιδών, 7ο π.Χ. αιώνα και συνεχίζεται με διαφορετικούς ρυθμούς μέχρι περίπου τον 15ο μ.Χ. αιώνα.
Συνδεδεμένη με το λιμένα είναι η Βασιλική του Αγίου Λεωνίδη, η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα, γνωστή Βασιλική της Μεσογειακής λεκάνης, το καλλίστευμα της Παλαιοχριστιανικής Αρχιτεκτονικής. Πάνω της έχουν αποτυπωθεί η μεγάλη τεχνογνωσία της εποχής, η τεχνολογία και η καλή χρήση των υλικών της εποχής κατασκευής της, στις αρχές του 6ο μ.Χ. αιώνα.
Με τη μελέτη ολόκληρου του χώρου θα προχωρήσει η αξιοποίηση όλης της περιοχής, δηλαδή η σύνδεση των γνωστών αρχαιολογικών χώρων από τον Ακροκόρινθο, τη Ρωμαϊκή Αγορά (Forum), το ναό του Απόλλωνος, το αρχαίο λιμάνι του Λεχαίου, τμήματα δηλαδή της εντός των τειχών Κορίνθου. Εδώ πρέπει να τονισθεί εντός της περιοχής Λεχαίου βρίσκεται και ο προϊστορικός οικισμός Κοράκου, το Νυμφαίο, καθώς και το Βενετσιάνικο «καραβοστάσι», δυτικώς της Βασιλικής. Είναι κυρίαρχη η αντίληψη για την αξιοποίηση της περιοχής, η ενότητα των χώρων και η αποτύπωση στο χώρο και στο χρόνο. Ήδη εκπονείται αντίστοιχο Σχέδιο Διαχείρισης (Β’ Φάση) του αρχαιολογικού χώρου και γενικότερα του περιβάλλοντος από την Αμερικάνικη Σχολή Κλασικών Σπουδών και την Περιφέρεια Πελοποννήσου σε συνέχεια της ολοκληρωμένης Α’ Φάσης.
Η προσέγγιση του αρχαίου λιμένα γίνεται πλέον με ιδιαίτερο σεβασμό και περιβαλλοντική ευαισθησία.

Η ΕΜΑΕΤ επισκέπτεται συχνά τους αρχαιολογικούς χώρους της Κορινθίας. Είχε πραγματοποιήσει στον ίδιο χώρο αρχαιογνωστική επίσκεψη τον Μάιο του 2001.
Το άρθρο του Καθηγητού Ε.Μ.Π. και Προέδρου της ΕΜΑΕΤ κου. Θεοδοσίου Τάσιου στις επιφυλλίδες του Βήματος στις 6-05-2001 κινητοποίησε ανθρώπους και φορείς για την διάσωση της περιοχής από αδόκιμες και καταστρεπτικές χρήσεις και επιτάχυνε διαδικασίες για τις επόμενες επεμβάσεις.
Επεμβάσεις που δεν περιορίζονται πλέον μόνο στο αρχαίο Λιμάνι αλλά στοχεύουν σε ολοκληρωμένη γνώση και αξιοποίηση.
Ακόμα στις δραστηριότητες της ΕΜΑΕΤ υπήρξε και αντίστοιχη αρχαιογνωστική επίσκεψη στο λιμένα των Κεγχρεών το 2003, αλλά και μεγάλη θεματολογία για τα δύο λιμάνια στις ανακοινώσεις της ΕΜΑΕΤ.
Αυτά παρουσιάσθηκαν από την κα. Σπαθάρη – τότε Έφορο Αρχαιοτήτων – και του Δρ. Απόστολου Ε. Παπαφωτίου, στις συστηματικές διαλέξεις των Αθηνών και αφορούσαν και τα δύο λιμάνια της Αρχαίας Κορίνθου (Λέχαιο και Κεγχρεές).
Είναι τόσα πολλά που χρειάζονται να γίνουν, χωρίς αυτά να μπορούν να σταματήσουν την προσπάθεια που ήδη έχει αρχίσει, με σημαντικά έργα και η οποία θα αποδώσει γρήγορα θαυμαστά αποτελέσματα.
Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να εργασθούμε όλοι οι θεσμοί, φορείς, υπηρεσίες, ΕΜΑΕΤ, πολίτες για να γίνει ο κοινός στόχος πραγματικότητα.

Δρ. Απόστολος Ε. Παπαφωτίου
Εντεταλμένος Σύμβουλος Πελοποννήσου
Πολιτικός Μηχανικός Ε.Μ.Π.

- Advertisement -

________________