Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΠαραχώρηση 1000 στρεμμάτων σε νέους αγρότες για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών ανακοίνωσε...

Παραχώρηση 1000 στρεμμάτων σε νέους αγρότες για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Αποστόλου

Το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των αρωματικών φυτών στην Ελλάδα ανέπτυξε από το Βελβεντό, τελευταίο σταθμό της περιοδείας του στην Π.Ε. Κοζάνης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.
Μιλώντας στην κατάμεστη αίθουσα του πνευματικού κέντρου, ανακοίνωσε ότι θα παραχωρηθούν 1000 στρέμματα από δημόσιες εκτάσεις σε 100 νέους από την περιοχή της Εορδαίας που έχουν υποβάλει αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα νέων αγροτών για την καλλιέργεια αρωματικών φυτών. Ανέφερε ότι επιλέχθηκε πιλοτικά η Κοζάνη διότι διαθέτει πλούσια τεχνογνωσία, έχει το φυσικό πλεονέκτημα του υπεδάφους και του μικροκλίματος, στην ευρύτερη περιοχή καλλιεργούνται περί τα 8.000 στρέμματα ενώ υπάρχει και εξειδικευμένη μεταποιητική μονάδα που επεξεργάζεται αρωματικά φυτά.
Ο φιλόδοξος στόχος που έχει θέσει το υπουργείο είναι να αυξηθεί η καλλιέργεια των αρωματικών φυτών από τα 40.000 στρέμματα που είναι σήμερα, στα 100.000 στρέμματα σε διάστημα ενός έτους.
Ο Βαγγέλης Αποστόλου μίλησε για τις πολιτικές αποκέντρωσης που εφαρμόζει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξής κι αναφέρθηκε στην εκχώρηση του 37% των χρημάτων που ανήκουν στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης στις περιφέρειες της χώρας, σε μια προσπάθεια αποκέντρωσης λειτουργιών της κεντρικής κυβέρνησης ώστε «να συνδιαχειριστούμε υπηρεσίες και δράσεις από κοινού με τις περιφέρειες της χώρας».
Οι οφειλές των αγροτικού κόσμου προς τον εκκαθαριστή της πρώην αγροτικής τράπεζας αγγίζουν τα 3,5 δισεκ. ευρώ, ενώ όπως ανέφερε «βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τους εκκαθαριστές ώστε να ξεκαθαρίσει ποια είναι η αγροτική περιουσία που υπάρχει πίσω από τα ανεξόφλητα χρέη». Υπογράμμισε ότι πρόθεση του υπουργείου είναι «να δώσουμε την δυνατότητα έστω με κάποιες διευκολύνσεις σε όσους επιθυμούμε να μείνουν στην αγροτική παραγωγή κρατώντας τον αγροτικό κλήρο, ειδάλλως θα επιδιώξουμε να ξεκαθαρίσει το τοπίο εξασφαλίζοντας ότι ο κλήρος δεν θα φύγει από το χώρο των αγροτών».
Μίλησε για τα χρέη παλιότερων εποχών όπως του πακέτου Χατζηγάκη κα τις ενισχύσεις των μεγάλων συνεταιρισμών που κρίθηκαν από την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό δικαστήριο παράνομες και σήμερα μας ζητείται η επιστροφή τουλάχιστον 1 δισεκ. ευρώ, κάτι όμως το οποίο «το διαπραγματευόμαστε με την Κομισιόν».
Ο Νίκος Κουτλιάμπας, ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού -ενός από τους υγιέστερους και εξωστρεφείς συνεταιρισμούς της χώρας- ανέφερε ότι η καθιέρωση του νέου φορολογικού πλήττει το πιο υγιές κομμάτι του αγροτικού κόσμου, που παράγει ανταγωνιστικών προδιαγραφών προϊόντα πού εξάγονται στο εξωτερικό. Ζήτησε από τον υπουργό αντί της σημερινής φορολογίας «η κυβέρνηση να προχωρήσει στην φορολόγηση κατά 20% των κοινοτικών ενισχύσεων που λαμβάνουν οι αγορές και κτηνοτρόφοι της χώρας». Μίλησε για εκτεταμένο παραεμπόριο και φαινόμενα μαύρης αγοράς έξω από τις εγκαταστάσεις της κεντρικής Λαχαναγοράς της Αθήνας, που πλήττει την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων που διακινούνται χωρίς φορολογικές υπεκφυγές και κάλεσε το υπουργείο «να προβεί στους απαραίτητες ενέργειες που θα βάζουν τέρμα σε αυτά τα φαινόμενα».
Ο Βαγγέλης Αποστόλου επισκέφθηκε την πρότυπη, αυτοδιαχειριζόμενη υδροηλεκτρική μονάδα ισχύος 1,9 MW που ανήκει στο ΤΟΕΒ Βελβεντού και ενημερώθηκε για τα πλεονεκτήματα και την μείωση κόστους της παραγωγής που θα προσφέρει με την λειτουργία της στους καλλιεργητές τής περιοχής. Νωρίς το απόγευμα ο υπουργός Αγροτικής ανάπτυξης πραγματοποίησε επίσκεψη σε μια από τις πρωτοπόρες μονάδες επεξεργασίας αρωματικών φυτών στο Εμπόριο Εορδαίας όπου ενημερώθηκε από τον επικεφαλής για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής με εκχυλίσματα βοτάνων που χρησιμοποιούνται με ευεργετικά αποτελέσματα στην μελισσοκομία και την αιγοπροβατοτροφία αυξάνοντας την παραγωγή και μειώνοντας την νοσηρότητα των οργανισμών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ