Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΕκκενώνουν το Ελληνικό από τους πρόσφυγες -Σε εξέλιξη η επιχείρηση

Εκκενώνουν το Ελληνικό από τους πρόσφυγες -Σε εξέλιξη η επιχείρηση

Στον καταυλισμό του Ελληνικού βρίσκονται από νωρίς τα ξημερώματα ισχυρές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να εκκενώσουν τον χώρο του πρώην αεροδρομίου από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διαμένουν σε αυτόν τους τελευταίους μήνες.

Στο σημείο βρίσκονται από τις 4:40 τα ξημερώματα περίπου 150 αστυνομικοί από όλες τις υπηρεσίες, ανάμεσα στους οποίους και γυναίκες. Η επιχείρηση εκκένωσης του καταυλισμού ξεκίνησε στις 6:00 το πρωί, με τους αστυνομικούς να τοποθετούν κορδέλες στην κεντρική είσοδο του παλιού αεροδρομίου και να απομακρύνουν τους δημοσιογράφους από τον χώρο.

Δυνάμεις της αστυνομίας έχουν παραταχθεί έξω από τις τρεις δομές, ενώ έχουν αποκλείσει και την είσοδο στο χώρο. Εννέα πούλμαν, μισθωμένα από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και αστικά λεωφορεία θα μεταφέρουν τους πρόσφυγες με την επιβίβαση των προσφύγων να έχει ξεκινήσει γύρω στις 8:30 το πρωί.

Προτεραιότητα δίνεται στις οικογένειες, οι οποίες κατά την καταγραφή που έγινε τις προηγούμενες ημέρες από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το ΔΟΜ πήραν ένα σημείωμα με το νούμερο του κοντέινερ στο οποίο θα διαμείνουν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα, σύμφωνα με πηγές της Ελληνικής Αστυνομίας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής η επιχείρηση εξελίσσεται ομαλά χωρίς αντιδράσεις και με τη παρουσία εκπροσώπων του ΔΟΜ και παρατηρητών της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Ωστόσο, όπως δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του ΚΕΕΡΦΑ Πέτρος Κωνσταντίνου, χθες το βράδυ περίπου 25 οικογένειες που διαμένουν στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου αντέδρασαν για τη μεταφορά τους στη Θήβα, ζητώντας να πάνε σε διαμερίσματα. Ο ίδιος σχολίασε ότι η μεταφορά των μεμονωμένων προσφύγων στο Τμήμα Αλλοδαπών συνιστά σύλληψης.

Όπως έγινε γνωστό από τους μεμονωμένους πρόσφυγες περίπου 60 θα μεταφερθούν στη Θήβα, 50 στα Οινόφυτα και 50 στο Δερβένι.

Νωρίτερα, πληροφορίες της αστυνομίας ανέφεραν ότι οι οικογένειες που διαμένουν στα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ και στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου (υπολογίζονται σε περίπου 500 άτομα) και θα μεταφερθούν στη νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα (πρώην Κλωστήριο Σακίρογλου), ενώ τα μεμονωμένα άτομα (περίπου 150) θα μοιραστούν σε διάφορες δομές (Θήβα, Δερβένι, Οινόφυτα) αφού πρώτα μεταφερθούν για εξακρίβωση στοιχείων στο τμήμα αλλοδαπών.

Όπως λένε οι ίδιες πηγές, περίπου το 10% δεν έχουν εκφράσει τη βούληση να φύγουν, ενώ για όσους αντιδράσουν στη μεταφορά τους θα υπάρξει διαπραγμάτευση με τη συμμετοχή διαπραγματευτών της Ελληνικής Αστυνομίας, διερμηνέων και εκπροσώπων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι αρκετοί από τους μετανάστες που διαμένουν στον καταυλισμό του Ελληνικού στο παρελθόν έχουν αντιδράσει έντονα στο ενδεχόμενο μίας μετακίνησης τους με ορισμένους να απειλούν ακόμα και να αυτοπυρποληθούν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, χθες βράδυ μοιράστηκαν στους πρόσφυγες ειδικές συσκευασίες για να μαζέψουν τα πράγματά τους, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία δεν υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά των προσφύγων για τη μεταφορά τους.

 

 

Πηγή: iefimerida.gr

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ