Ερώτηση για τα προβλήματα λειτουργίας του Νοσοκομείου Ναυπλίου προς τον υπουργό Υγείας κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Λαμπρούλης και Νίκος Μωραΐτης.
Η Ερώτηση αναφέρει:
«Με ταχύτατους ρυθμούς οδηγείται στην απαξίωση το Νοσοκομείο Ναυπλίου με οδυνηρές συνέπειες τόσο για το ιατρικό – νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό όσο για τους κατοίκους της περιοχής.
Οι ελλείψεις είναι τεράστιες και η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι δραματική και επικίνδυνη, όπως καθημερινά καταγγέλλουν γιατροί και εργαζόμενοι, λόγω των δραστικών περικοπών και της χρόνιας κρατικής υποχρηματοδότησης.
Το ελλιπέστατο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με υπεράνθρωπες προσπάθειες προσπαθεί να ανταποκριθεί στοιχειωδώς στις ανάγκες του λαού της Αργολίδας. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορεί να κρυφτεί και αποδεικνύει στην πράξη τις συνέπειες της βαρβαρότητας της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης.
Ενδεικτικά είναι τα παρακάτω προβλήματα:
1. Στις εφημερίες λόγω της μεγάλης έλλειψης γιατρών ειδικευμένων και ειδικευόμενων, οι ανάγκες καλύπτονται από γενικούς γιατρούς του νομού, αλλά και από αγροτικούς από τα περιφερειακά ιατρεία και Κέντρα Υγείας. Οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου εδώ και περίπου πέντε μήνες δουλεύουν 7-8 εφημερίες, με αποτέλεσμα την υπερβολική κόπωσή τους βάζοντας σε κίνδυνο την υγεία τους. Σε κλειστή εφημερία δεν υπάρχουν βασικές ιατρικές ειδικότητες π.χ. καρδιολόγοι.
2. Το λιγοστό και εξαντλημένο νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα. Η έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση οφειλόμενων ρεπό και αδειών.
3. Η έλλειψη βοηθητικού προσωπικού (βοηθών θαλάμων, εργατών αποθήκης κλπ.) δυσχεραίνει την κατάσταση αναγκάζοντας τους νοσηλευτές να εκτελούν αλλότρια καθήκοντα. Το ίδιο ισχύει και για τους τραυματιοφορείς.
4. Τα εργολαβικά συνεργεία διαχειρίζονται πλέον βασικές λειτουργίες του νοσοκομείου. Η λειψή χρηματοδότηση του νοσοκομείου αντικατοπτρίζεται στην έλλειψη καθαριστριών, μόνο τέσσερις για όλο το νοσοκομείο, οι οποίες προσπαθούν να αντεπεξέλθουν στις τεράστιες ανάγκες που προκύπτουν για καθαριότητα που επιβάλλει και η φύση του νοσοκομείου. Επίσης, οι τραπεζοκόμες είναι μόνο δύο. Τα ρεπό και οι άδειές τους καλύπτονται κατά κύριο λόγο από σπουδαστές του ΟΑΕΔ που αντί να κάνουν την πρακτική τους, επί της ουσίας χρησιμοποιούνται σαν τσάμπα εργαζόμενοι. Οι μαγείρισσες αναγκάζονται να εκτελούν χρέη τραπεζοκόμων. Η ίδια κατάσταση ισχύει για το τεχνικό προσωπικό το οποίο είναι ελάχιστο έως ανύπαρκτο.
5. Οι πληρωμές των ασθενών έχουν αυξηθεί. Στο μικροβιολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου δεν εκτελούνται όλες οι εξετάσεις, με αποτέλεσμα να γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι σε καμία από τις δύο νοσηλευτικές μονάδες (Άργους – Ναυπλίου) δεν γίνονται κολονοσκοπήσεις – γαστροσκοπήσεις, μόνο σε ιδιώτες ιατρούς οι οποίοι δεν είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, έτσι οι ασθενείς που δεν μπορούν να πληρώσουν να αναγκάζονται να μεταφερθούν στην Αθήνα, εάν φυσικά μπορούν.
Μπροστά σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση, για την οποία φέρουν ευθύνη τόσο η τωρινή όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γίνονται “πασαλείμματα”, μεταφέροντας γιατρούς από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, αλλά και σε γειτονικούς νομούς, πράγμα που απλώς “περιφέρει” τα προβλήματα. Τώρα οι υπηρεσίες του ΠΕΔΥ στο Ναύπλιο (τα διοικητικά τμήματά του και 3 γιατροί του) θα μεταστεγαστούν στη ΝΜ Ναυπλίου, με την αιτιολογία ότι θα γίνει εξοικονόμηση χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό με το να μειώσει τις δαπάνες για το κτίριο που συστεγάζεται το ΠΕΔΥ Ναυπλίου. Αυτή η μετακίνηση, όμως, σε καμία περίπτωση δεν λύνει τα ζητήματα των παρεχόμενων ανεπαρκών υπηρεσιών ΠΦΥ.
Η κατάσταση που επικρατεί γενικότερα στο χώρο του Δημόσιου Τομέα Υγείας και φυσικά στα ΓΝ Άργους – Ναυπλίου δεν είναι τυχαία. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις όπως και τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που, με αφορμή την κρίση, υλοποιεί με ταχύτερους ρυθμούς μέτρα που έχουν συναποφασίσει χρόνια πριν στην ΕΕ. Η πολιτική αυτή στοχεύει στη συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία, με ασθενείς που θα πληρώνουν ακριβά και εργαζόμενους υγειονομικούς που θα στοιχίζουν φθηνά, για να εξασφαλιστούν κονδύλια για τη στήριξη του κεφαλαίου, αλλά και για να ανοίξει ακόμα περισσότερο ο δρόμος για την επιχειρηματική δράση στο χώρο της Υγείας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
– Να καλυφθούν άμεσα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό, με προσλήψεις μονίμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων και να καλύπτονται οι ανάγκες υγείας των κατοίκων της περιοχής. Να δοθούν τα οφειλόμενα ρεπό.
– Να δοθεί άμεσα η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργίας και σε υλικοτεχνική υποδομή».
ΑΣΕΠ: 677 διορισμοί σε δήμους Το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε την κατανομή διακοσίων έντεκα (211) ατόμων…
Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ.Α.Ο.Κ. Μεσσηνίας διενεργεί συνεχόμενους ελέγχους στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης με σκοπό…
Το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα και τις ευχές του έδωσε ο Μητροπολίτης Αργολίδας Νεκτάριος. Ἀγαπητοὶ ἀδελφοί, Τὰ…
ΣYNOΛO YΠOXPEΩΣEΩN ΚΕΔΑΜ ΠPOΣ TPITOYΣ KAI ΔHMOΣIOYΣ ΦOPEIΣ: 1.915.000€ Ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά…
Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με ανακοίνωσή του προχωρά στην ανάκληση της υπ’ αριθ. G3I081 παρτίδας,…
Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κρίνονται οι εκλογές του Επιμελητηρίου. Στο ΣτΕ και στο Διοικητικό Πρωτοδικείο…