Σάββατο, 3 Ιουνίου, 2023
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑΕκπαιδευτική Επίσκεψη του Δ.ΙΕΚ Ναυπλίου στην Αρχαία Κόρινθο

Εκπαιδευτική Επίσκεψη του Δ.ΙΕΚ Ναυπλίου στην Αρχαία Κόρινθο

Το τμήμα «Τεχνικός Συντήρησης Έργων Τέχνης και Αρχαιοτήτων» του ΔΙΕΚ Ναυπλίου πραγματοποίησε μια ιδιαίτερη επίσκεψη εκπαιδευτικού χαρακτήρα στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Αρχαίας Κορίνθου, με τη συνοδεία της εκπαιδεύτριας και συντηρήτριας αρχαιοτήτων Νικόλ Αναστασάτου, την Τετάρτη 24/05/2017.

 

Αναφορικά με το μάθημα των «Γενικών Αρχών Συντήρησης Ψηφιδωτού», οι σπουδαστές επισκέφτηκαν αρχικά το ιερό της Δήμητρας και της Κόρης, στους πρόποδες της Ακροκορίνθου, όπου είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν ψηφιδωτό δάπεδο και έπειτα το Αγωνοθετείο (ρωμαϊκό κτίσμα στη νότια στοά του αρχαιολογικού χώρου) το οποίο κοσμείται από ψηφιδωτό δάπεδο της ρωμαϊκής περιόδου, η «Ευτυχία». Οι εν λόγω επισκέψεις αποσκοπούσαν στην άμεση επαφή των σπουδαστών με ψηφιδωτά μνημεία και πιο ειδικά, στη γνωριμία τους με τις σύγχρονες μεθόδους συντήρησης ψηφιδωτών.

Ακολούθως και με τη συμβολή της Ιταλίδας αρχαιολόγου Rossana Valente, οι σπουδαστές είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ξενάγηση στη φραγκική συνοικία του αρχαιολογικού χώρου, όπου πραγματοποιούνται αναστηλωτικές εργασίες από την Αμερικανική Σχολή Κλασσικών Σπουδών, Ανασκαφές Κορίνθου.

 

Η ξενάγηση συνεχίστηκε στο χώρο του μουσείου, επιτρέποντας στους σπουδαστές να γνωρίσουν ευρύματα από την αρχαϊκή περίοδο μέχρι την ύστερη ρωμαϊκή. Η εκπαιδευτική εκδρομή έκλεισε με θετικό πρόσημο, καθώς έφερε τους σπουδαστές σε επαφή με τον αρχαίο πολιτισμό, από την αρχαϊκή εποχή μέχρι τον Μεσαίωνα, γεγονός που προκάλεσε ποικίλες συζητήσεις σχετικές τόσο με τα ευρύματα και τα μνημεία όσο και με τις μεθόδους συντήρησης που εφαρμόστηκαν σε αυτά.

Ο Διευθυντής του Δ.ΙΕΚ Ναυπλίου

Γεώργιος Α. Κρεμύδας

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ