Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ … Άρθρο του Γιώργου Τσούρνου

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ … Άρθρο του Γιώργου Τσούρνου

Περιδιαβαίνοντας τους δρόμους της Λευκωσίας αναλογίζομαι ότι κάποιες από τις πρωτοβουλίες του εδώ Δημάρχου θα μπορούσαν να γίνουν παράδειγμα προς μίμηση και για το Δήμαρχο του Ναυπλίου.

Ο Γεώργιος Τσούρνος είναι πρώην δήμαρχος Ναυπλίου και πρώην
βουλευτής της Ν.Δ.

Ενδεικτικά αναφέρω τα πολλαπλά μνημεία που τιμούν τους υπέρ Πατρίδος πεσόντες (ονομαστικά), τα ανθισμένα δέντρα κατά μήκος κεντρικής λεωφόρου (ιδε φωτογραφία), τους περιποιημένους φίκους  κατά μήκος της Λεωφόρου Μακαρίου (εν αντιθέσει με τους δικούς μας επί της οδού Πολυζωίδου με το άθλιο κλάδεμα) τους άνετους πεζοδρόμους-ποδηλατοδρόμους και άλλα. Όσον αφορά στα κτήρια της πανεπιστημιούπολης δεν υπάρχει ούτε ίχνος από «βρωμιές» που κοσμούν τα δημόσια κτήρια της Ελλάδος .

Με αφορμή τις παρατηρήσεις μου αυτές, σκέφτηκα να επισημάνω στο δήμαρχό μας μερικά εκ των θεμάτων που πιστεύω θα βελτιώσουν την εικόνα της όμορφης πόλης μας.

Οι δήμαρχοι διαχρονικά αρέσκονται να τονίζουν ότι είναι οι «θεματοφύλακες» της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης τους.

Με στεναχωρεί βαθύτατα το γεγονός ότι στο ιστορικό πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας πωλούνται κατσαρόλες….

Η λεωφόρος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με τους περιποιημένους φίκους

Είμαι ευτυχής διότι με παρέμβασή μου και του τότε τοποτηρητή ως μητροπολίτη Αργολίδος, του μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου απετράπη η πώληση του σχετικού κτιρίου χωρίς ο νυν Δήμαρχος τότε να επιδιώξει να εμποδίσει τη σχετική πώληση.

Παρά τα όποια βήματα έγιναν προς την απαλλοτρίωση το θέμα δεν ολοκληρώθηκε. Προβάλλεται ως δικαιολογία η έλλειψη χρημάτων πλην όμως έχω διαμηνύσει ότι υπάρχει και άλλη λύση. Είναι ντροπή για το Ναύπλιο η μη επίλυση του θέματος αυτού.

Η δημιουργία ενός μικρού μουσείου Καποδίστρια είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την Ελλάδα. Δολοφονήσαμε εν ζωή τον Καποδίστρια, τον κακοποιούμε και μετά θάνατον.

Η αδιαφορία για την αναστήλωση του ιστορικού κτιρίου που είναι γνωστό ως Ενετικό κτίριο του Αγίου Γεωργίου είναι μια παρόμοια περίπτωση.

Πριν συνεχίσω θεωρώ σκόπιμο να τονίσω ότι ο νυν Δήμαρχος βίωσε το σπάνιο και ανεπανάληπτο πλεονέκτημα να είναι Πρωθυπουργός ο Σαμαράς, του οποίου ως γνωστόν η σύζυγος είναι Ναυπλιώτισσα, ο Μανιάτης να είναι υπουργός Χωροταξίας και ο Ανδριανός υπουργός Πολιτισμού. Σε διάστημα ελαχίστου χρόνου έπρεπε να έχουν επιλυθεί σπουδαία και χρονίζοντα θέματα της πόλης. Παρακαλώ το Δήμαρχο να αναφερθεί στο πώς αξιοποίησε τη συγκυρία αυτή.

Εγώ γνωρίζω ότι μόνο η ανακαίνιση του αγάλματος του Κολοκοτρώνη έγινε και αυτή με πρωτοβουλία της Τέτης…

Συνεχίζοντας προτείνω στο δήμαρχο να διανοίξει πεζόδρομο-ποδηλατόδρομο κατά μήκος της ακτής από Καραθώνα μέχρι Τολού. Δε νοείται τουριστική πόλη το Τολό να στερείται πεζόδρομου.

Με ελάχιστα έξοδα να διαμορφωθεί πρόχειρα έστω πεζόδρομος παραλιακός από Ναύπλιο μέχρι Νέα Κίο.

Να προγραμματιστεί η κατασκευή υπαίθριου προκατασκευασμένου θεάτρου στο χώρο της ανατολικής ζώνης του λιμένος.

Οι επεκτάσεις του σχεδίου πόλεως σε Γλυκειά και Προφήτη Ηλία παραμένουν στάσιμες από την εποχή της δημαρχίας μου.

Μεταξύ Άριας-Ναυπλίου κατά μήκους της Εθνικής οδού να κατασκευαστεί πεζόδρομος-ποδηλατόδρομος .

Παραπλεύρως του μνημείου των Πεσόντων να τοποθετηθεί στήλη με τα ονόματα των πεσόντων στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο συμπολιτών μας.

Στη δημοκρατία των Αθηνών οι δέκα στρατηγοί καταδικάστηκαν σε θάνατο διότι παρά τη νίκη τους στη κρίσιμη ναυμαχία δεν περισυνέλεξαν τους νεκρούς.

Να τιμηθεί με τον αρμόζοντα τρόπο και να γίνει ευρύτερα γνωστός στους νέους ο ήρωας του Τρωικού πολέμου Παλαμήδης.

Η αθλιότητα του εγκαταλελειμμένου Π της παραλίας να διαμορφωθεί βάσει αξιόπιστης αρχιτεκτονικής μελέτης.

Το πράσινο της πόλης διαρκώς μειώνεται. Εξαφανίστηκαν οι λεύκες οι οποίες με το χρυσαφίζον  κίτρινο χρώμα του φθινοπώρου μας προειδοποίησαν για τον επερχόμενο χειμώνα.

Το σκαθάρι κατέφαγε του φοίνικες μαζί με το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής, αφού δεν γνωρίζω αν έγινε αξιόλογη προσπάθεια για τη διάσωσή τους.

Μπορώ να συνεχίσω επί μακρόν καταγράφοντας ουσιώδεις και επουσιώδεις πρωτοβουλίες για ένα δήμαρχο. Ελπίζω να επανέλθω.

Είχα όλη τη διάθεση να βοηθήσω με την πείρα μου το Δήμαρχο στα πρώτα του βήματα στο αξίωμα, πλην όμως την αρνήθηκε.

Στα 2 εναπομείναντα χρόνια της παρούσης δημοτικής περιόδου ας ελπίζουμε ότι θα υπάρξει επιτάχυνση του δημοτικού έργου, διότι μόνο με τον «Μαραθώνιο» δεν θα επέλθει η ανάπτυξη στην όμορφη και ιστορική πόλη μας.

Λευκωσία, 12/5/2017

Γ. Τσούρνος

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ