Διαδικτυακή – διαδραστική πλατφόρμα εικονικών ξεναγήσεων σε προορισμούς της Πελοποννήσου

- Advertisement -

Μια νέα πρωτοβουλία του Προγράμματος Συμπληρωματικής Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης –
E-Learning του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), φιλοδοξεί να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας με το διεθνές κοινό, μέσω της «οικουμενικής γλώσσας» του πολιτισμού, στο πλαίσιο πρόσφατου εγχειρήματος για τη διάθεση αγγλόφωνων προγραμμάτων επιμόρφωσης διεθνώς.

- Advertisement -

 
Σημείο εκκίνησης η αξιοποίηση σωρευμένου κεφαλαίου στα εν λόγω πεδία (κλασικές σπουδές, αρχαιολογία, πολιτιστική κληρονομιά, πολιτιστική διαχείριση κ.α.) με πολυδιάστατα οφέλη για την εξωστρέφεια του ελληνικού πολιτισμού και την ανάδειξη πολύτιμου πολιτιστικού αποθέματος της χώρας.

 
Φορέας Υλοποίησης – Άνθρωποι
Στην κατεύθυνση εξωστρεφούς αντίληψης της αποστολής του ιδρύματος, η δράση επιχειρεί να «γνωρίσει» την Ελλάδα στον πλανήτη με όχημα τα διακριτά χαρακτηριστικά που ο πολιτισμός της φέρει διαχρονικά, αλλά και την ξεχωριστή ταυτότητα που διαμορφώνεται συγχρονικά. Αξιοποιώντας το μέγιστο συγκριτικό πλεονέκτημα του ΕΚΠΑ, τους ανθρώπους του, αλλά και τη βαθιά γνώση που φέρουν σε ένα ευρύ φάσμα γνωστικών αντικειμένων, η ενέργεια εντάσσεται στη διαρκή προσπάθεια του Πανεπιστημίου Αθηνών για την ανάπτυξη δραστηριοτήτων πέραν του αμιγώς εκπαιδευτικού και ερευνητικού του έργου.

 
Το όραμα των ανθρώπων και των συνεργατών του εν λόγω εγχειρήματος εκκινεί από την ανάγκη αξιοποίησης συγκριτικών πλεονεκτημάτων της ελληνικής περίπτωσης, ενώ εδράζεται στην εμπειρία και το υψηλό επίπεδο εξειδίκευσης του ακαδημαϊκού προσωπικού που πλαισιώνει τη δράση.

 
Συνέργειες
Ως τέτοια έχει ήδη κατορθώσει να εξασφαλίσει τη συνέργεια αναγνωρισμένων οργανισμών,
φορέων και ιδρυμάτων εγνωσμένου κύρους και σημαντικής προσφοράς στους εν λόγω τομείς, κατόπιν τιμητικής επιλογής της για ένταξη στο καινοτόμο πρόγραμμα crowdfunding, Act4Greece της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος με στόχο τη συγκέντρωση πόρων από το πλήθος για την υλοποίηση «έργων που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και ο ελληνισμός» (Πηγή: www.act4greece.gr).

 
Ένα εγχείρημα που έχει ήδη τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού, ενώ έχει τύχει
της αποδοχής και της συνεργασίας των τοπικών κοινωνιών, των ΟΤΑ και αναπτύσσεται υπό την εποπτεία και τη συμβουλευτική διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού (Εφορείες Αρχαιοτήτων – Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς).

 
Οφέλη – Αποτελέσματα
Η πλατφόρμα YouGoCulture υλοποιείται επί τη βάσει πολυδιάστατου οφέλους, ως μία
προσπάθεια εξωστρεφούς προβολής του ελληνικού πολιτισμού, αφενός σε επίπεδο ανάδειξης τη  πολύτιμης πολιτιστικής κληρονομιάς, αφετέρου γνωριμίας του διεθνούς κοινού με πτυχές τη σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Αποτελεί μια σύγχρονη, διαδραστική, διαδικτυακή πλατφόρμα,  οποία καθιστά εξαίρετα δείγματα της σπουδαίας ιστορίας και της μοναδικής πολιτισμικής άνθισης  περιοχών της ελληνικής επικράτειας, κτήμα των απανταχού ενδιαφερόμενων, με μόνη προϋπόθεση τη χρήση του διαδικτύου. Προσδίδει υπόσταση σε μία ξεχωριστή, «εικονική ξενάγηση» (virtual tours) σε
«γωνιές» της μακραίωνης ελληνικής και μεσογειακής κουλτούρας, αναδεικνύοντας το πολιτιστικό απόθεμα μοναδικών προορισμών στην Ελλάδα.

 
Εφαρμογή/ Υλοποίηση/ Περιεχόμενο
Φορέας εικόνων, πληροφοριών, αλλά και εμπεριστατωμένης, ωστόσο ουσιαστικά
εκλαϊκευμένης γνώσης, η πλατφόρμα αποτυπώνει σημεία οικουμενικού ενδιαφέροντος και προσφέρει πρόσβαση σε αυτά, γνωρίζοντας στην υφήλιο επιτεύγματα πολιτισμών που αποτέλεσαν τα θεμέλια για την ανάπτυξη του σύγχρονου κόσμου και των αξιών του. Αξιοποιεί τις δυνατότητες που παρέχονται από τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες και τις εφαρμογές τους και εκμηδενίζει τις αποστάσεις είτε για μία αποκλειστικά online εκπαιδευτική-ψυχαγωγική περιήγηση ή στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης
επίσκεψης. Εστιάζει τόσο στο παρελθόν ενός αξιοσημείωτου προορισμού, όσο στο παρόν του, πάντοτε μέσω ενός διαδραστικού και συναρπαστικού ψηφιακού ταξιδιού.
Δομή Περιεχομένου Virtuals Tours: Η πλατφόρμα αναπτύσσεται στη βάση προορισμών (ευρύτερων γεωγραφικών περιοχών), οι οποίοι περιλαμβάνουν επιμέρους σημεία ενδιαφέροντος.

 

Το περιεχόμενο της πλατφόρμας περιλαμβάνει πρωτότυπο οπτικοακουστικό υλικό για την Πελοπόννησο
• Αρχαία Μεσσήνη – Μεσσηνία
• Αρχαία Ολυμπία – Ηλεία
• Μυκήνες – Ναύπλιο
• Επίδαυρος – Αργολίδα
• Μυστράς – Μάνη & Σπάρτη

- Advertisement -