Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΠΟΨΕΙΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γιάννη Ανδριανού: Να μην αναζητούν συνενόχους

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Γιάννη Ανδριανού: Να μην αναζητούν συνενόχους

«Να μην αναζητούν συνενόχους», λέει ο βουλευτής της ΝΔ και αναπληρωτής τομεάρχης Παιδείας, Γιάννης Ανδριανός, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενόψει της ψήφισης της συμφωνίας με τους δανειστές. Ο βουλευτής της ΝΔ μιλά για τέταρτο μνημόνιο το οποίο μεταξύ άλλων φέρνει περικοπές ενός μισθού για τους μισθωτούς και δύο συντάξεων για τους συνταξιούχους.

Παράλληλα επισημαίνει ότι τα αντίμετρα θα εφαρμοστούν αν το πλεόνασμα φτάσει το 5,5%, ποσοστό που – λέει – «ούτε οι πιο φανατικοί οπαδοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν τολμούν να ξεστομίσουν ως πρόβλεψη».
«Και ελπίζω ο κ. Τσακαλώτος να τηρήσει την υπόσχεσή του για μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια γιατί δίνει υποσχέσεις χωρίς να τηρεί καμία», είπε επιπλέον για τον υπουργό Οικονομικών ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει το αίτημα της ΝΔ για εκλογές.
Σε ότι αφορά τα θέματα παιδείας και την κατάργηση των Πανελληνίων Εξετάσεων που προανήγγειλε η κυβέρνηση, τονίζει ότι «χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική και όχι πρόχειρες επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελίες».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης στον Νίκο Αρμένη

Κύριε Ανδριανέ, σε λίγες ημέρες θα έρθει η συμφωνία με τους δανειστές μας προς ψήφιση στη Βουλή. Είναι η συμφωνία που η Νέα Δημοκρατία ζητούσε επίμονα να κλείσει, αλλά τώρα λέει ότι δεν θα την ψηφίσει. Δεν είναι αντιφατικό αυτό;

Εμείς προειδοποιήσαμε εγκαίρως και υπεύθυνα, σε όλους τους τόνους ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το φιάσκο του 2015. Τονίσαμε ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της αξιολόγησης, όσο κι αν η κυβέρνηση προσπάθησε να τις παρουσιάσει ως τεκμήριο δήθεν “σκληρής διαπραγμάτευσης”, θα αποβούν εις βάρος της Ελλάδας, καθώς φέρνουν ολοένα και μεγαλύτερες επιβαρύνσεις στις πλάτες των Ελλήνων και ιδιαίτερα των πιο αδυνάτων καθώς και των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας.

Η προειδοποίησή μας αυτή δυστυχώς επιβεβαιώθηκε πλήρως. Οι νέες επιβαρύνσεις που φέρνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μ’ αυτό το τέταρτο Μνημόνιο ισοδυναμούν με περικοπή μέχρι και ενός μισθού για τους μισθωτούς και μέχρι δύο συντάξεων για τους συνταξιούχους. Δρομολογούν μάλιστα νέες αυξήσεις στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, και νέες μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων. Τα πολύ ψηλότερα από τις αρχικές απαιτήσεις των δανειστών πρωτογενή πλεονάσματα στα οποία δεσμεύτηκαν, εγκλωβίζουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια και υπονομεύουν την προσπάθεια για ανάκαμψη. Αντί για παροχές 12 δισ., όπως υπόσχονταν προεκλογικά, επέβαλαν νέα μέτρα ύψους 12,5 δισ., μια απόκλιση που ξεπερνά τα 24 δισ. ευρώ – χωρίς να μετράμε καν τα δεκάδες δισεκατομμύρια που κόστισε στην Ελλάδα και τους Έλληνες η “περήφανη διαπραγμάτευση” του 2015.

Οι συνέπειες λοιπόν της πολιτικής που επιμένει να ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση είναι δική της αποκλειστική ευθύνη και φέρουν αποκλειστικά τη δική της υπογραφή. Να μην αναζητούν συνενόχους.

Το κόμμα σας λέει ότι δεν θα ψηφίσει ούτε τα αντίμετρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα έκανε λόγο για ψευτοαντίμετρα. Κακώς δηλαδή πιστεύετε ότι η κυβέρνηση πέτυχε αυτή η συμφωνία να περιλαμβάνει και ελαφρύνσεις;

Αυτό που πέτυχε – εντός εισαγωγικών, γιατί μόνο επίτευγμα δεν είναι – η κυβέρνηση είναι να φέρει με το τρίτο και τέταρτο μνημόνιο 8,5 φορές περισσότερα μέτρα απ’ ό,τι προέβλεπε το μέηλ Χαρδούβελη και 4 φορές περισσότερα μέτρα απ’ όσα ζητούσε το ΔΝΤ το 2014 από την κυβέρνηση Σαμαρά.

Κι αυτή την αλήθεια, η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να τη σκεπάσει με τον μανδύα των αντίμετρων. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν τα αντίμετρα αυτά, σύμφωνα με όσα έχει υπογράψει η κυβέρνηση, θα ισχύσουν μόνο κατά το ποσοστό που η Ελλάδα θα υπερβεί τον στόχο του 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Για να εφαρμοστούν μάλιστα στο σύνολό τους, το πλεόνασμα θα πρέπει να φτάσει το 5,5%, ποσοστό που ούτε οι πιο φανατικοί οπαδοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν τολμούν να ξεστομίσουν ως πρόβλεψη.

Εμείς τους λέμε το εξής απλό: αν πιστεύουν ότι με την πολιτική που εφαρμόζουν η οικονομία θα υπερβεί τον στόχο του φετινού πλεονάσματος, ας λάβουν από τώρα τα συγκεκριμένα μέτρα που τους προτείνουμε για να ανακουφίσουν τις ελληνικές οικογένειες από τις συνέπειες της δικής τους πολιτικής: Μείωση του ΕΝΦΙΑ στο 20% και μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια στο 13% από το 24% όπου τον έχουν φτάσει – γιατί θυμίζω ότι και τα αγροεφόδια και την εστίαση την είχαμε στο 13%, γιατί πιστεύουμε, και έχει αποδειχθεί και εμπειρικά, ότι η στοχευμένη μείωση φορολογικών συντελεστών ενισχύει την πραγματική οικονομία. Ιδού λοιπόν πεδίο δόξης λαμπρό. Και ελπίζω ο κ. Τσακαλώτος να τηρήσει την υπόσχεσή του για μείωση του Φ.Π.Α στα αγροεφόδια, γιατί δίνει υποσχέσεις χωρίς να τηρεί καμία.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας λέει επίσης ότι δεν τον δεσμεύουν τα μέτρα, αλλά μόνο οι στόχοι. Δηλαδή, επί της ουσίας μιλάει και εκείνος για επαναδιαπραγμάτευση. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν αναιρεί από μόνο του τη θέση που διατυπώνει επίσης σαφώς ότι το κράτος έχει συνέχεια;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να πετύχει μια κυβέρνηση έναν δημοσιονομικό στόχο. Από τη μια μεριά, είναι ο δρόμος που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση: η υπερφορολόγηση μέχρι στραγγαλισμού, η ολοένα και μεγαλύτερη επιβάρυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων, η ιδιότυπη στάση πληρωμών. Είναι ο δρόμος των ημίμετρων και του μαγειρέματος, που ούτε αποκαθιστά την αξιοπιστία της οικονομίας ούτε δίνει προοπτικές ανάπτυξης και αύξησης της απασχόλησης.

Από την άλλη μεριά, είναι ο δρόμος που προτείνουμε εμείς: Η ενθάρρυνση των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, η περικοπή της σπατάλης που ακόμη υπάρχει, η αποκατάσταση της σταθερότητας που είναι η πρώτη προϋπόθεση για την επιστροφή στην ανάπτυξη. Εμείς είμαστε σίγουροι, και τη βεβαιότητά μας αυτή ενισχύει τόσο η οικονομική επιστήμη, όσο και η παγκόσμια εμπειρία, ότι αυτός ο δρόμος οδηγεί στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με το λιγότερο κόστος στην κοινωνία, και το σημαντικότερο, οδηγεί και την πατρίδα μας επιτέλους στην έξοδο από την κρίση, στην ανάταξη και την προκοπή.

Ήδη πάνω από ένα χρόνο ζητάτε εκλογές. Ωστόσο, η θητεία της κυβέρνησης τελειώνει το Σεπτέμβριο του 2019. Τεράστιος πολιτικός χρόνος δηλαδή και ο πρωθυπουργός με κάθε ευκαιρία διαβεβαιώνει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Σε μια τέτοια περίπτωση θα βρεθείτε στη θέση τρία χρόνια να ζητάτε εκλογές. Μήπως πρόκειται για λάθος στη στρατηγική σας;

Το αίτημά μας για εκλογές βασίζεται στο αδιαμφισβήτητο πλέον για τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων γεγονός ότι κάθε μέρα που η σημερινή κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία το κόστος της παραμονής της είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το κόστος των εκλογών για την αντικατάστασή της. Δεν πρόκειται συνεπώς για βραχυπρόθεσμη μικροκομματική τακτική. Η σημερινή Κυβέρνηση ωραιοποιεί με επικοινωνιακά τερτίπια την κατάσταση όπως τελευταία με ‘‘το μηδενικό δημοσιονομικό αποτύπωμα” αλλά στην ουσία γονατίζει την πραγματική οικονομία και την κοινωνία.

Σχεδόν σε όλα διαφωνείτε με την κυβέρνηση. Μα είναι τόσο δύσκολο να βρείτε ένα κοινό πεδίο συνεννόησης, κάτι που όλοι εκτιμούν ότι θα διευκόλυνε την προσπάθεια που κάνει η χώρα να βγει από την κρίση;

Εμάς η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Αυτά που λέμε σήμερα, τα λέγαμε και χθες και θα τα λέμε και αύριο. Η κυβέρνηση είναι που βρίσκεται εγκλωβισμένη στις αντιφάσεις, τις ιδεοληψίες και τις παλινωδίες της. Η κυβέρνηση είναι που άλλα λέει κι άλλα κάνει, που κινείται χωρίς έρμα και κατεύθυνση, που βάζει τον τόπο σε νέες περιπέτειες και φορτώνει με νέα αχρείαστα κι ασήκωτα βάρη τις πλάτες των πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση, οι άξονες του δικού μας προγράμματος για την έξοδο από την κρίση, την επούλωση των πληγών που δημιούργησε στην κοινωνία και την επιστροφή στην ανάπτυξη και την προκοπή είναι κατατεθειμένοι και σαφείς. Και πιστεύω ότι, δεδομένης της ιδεολογικής κατεύθυνσης και της πολιτικής πρακτικής της σημερινής κυβέρνησης, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της οικονομίας και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμοστούν σε κάθε πτυχή της δημόσιας ζωής, δεν υπάρχει δυστυχώς περιθώριο συνεννόησης. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν στη προσπάθειά της να εκτρέψει το δημόσιο διάλογο από τις συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζει, η Κυβέρνηση καταφεύγει στα επικίνδυνα παιχνίδια με τους θεσμούς, στον λαϊκισμό και το διχασμό, στην δημιουργία αποδιοπομπαίων τράγων και, εσχάτως, στην προσπάθεια για το στήσιμο μιας νέας διαπλοκής και ενός κομματικού κράτους.

Στα θέματα του τομέα Παιδείας τώρα. Ακούσαμε τον πρωθυπουργό να εξαγγέλλει μια σειρά από αλλαγές με πιο σημαντική ίσως από όλες την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων. Πώς βλέπετε στη Νέα Δημοκρατία την πρωτοβουλία της κυβέρνησης;

Όπως ακριβώς τη βλέπει και η συντριπτική πλειονότητα της εκπαιδευτικής κοινότητας – των καθηγητών, των μαθητών και των οικογενειών τους: ως μια απέλπιδα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της συζήτησης από τις βαριές συνέπειες του τέταρτου μνημονίου που φορτώνει η κυβέρνηση στις πλάτες των Ελλήνων, ως ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο. Και καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας δηλώνει άγνοια ως προς το σύστημα που υποτίθεται ότι θα αντικαταστήσει τις πανελλήνιες.

Εμείς είμαστε ξεκάθαροι: Κανείς δεν δικαιούται να παίζει με την αγωνία των νέων ανθρώπων. Η παιδεία είναι ένα κατ’ εξοχήν εθνικό θέμα, χρειάζεται σχέδιο και στρατηγική και όχι πρόχειρες επικοινωνιακού χαρακτήρα εξαγγελίες.

Σαφώς και χρειάζεται να δούμε σοβαρά το πώς θα αποκαταστήσουμε το ρόλο του Λυκείου που σήμερα έχει εξελιχθεί σε εξεταστικό κέντρο, φορτώνοντας με άγχος τους μαθητές και με αβάσταχτο οικονομικό κόστος τις οικογένειες. Όπως πρέπει να δούμε σοβαρά τους συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους θα αναβαθμίσουμε πραγματικά το σύνολο του εκπαιδευτικού μας συστήματος, στηρίζοντας τους εκπαιδευτικούς, συνδέοντας ουσιαστικά την εκπαίδευση με την απασχόληση, ενισχύοντας την αυτονομία και την άμιλλα, δίνοντας στα παιδιά μας τα εργαλεία που χρειάζονται ώστε να μπορούν να κάνουν πράξη τα όνειρά τους στο σημερινό ανταγωνιστικό κόσμο. Για να τα πετύχουμε όμως όλα αυτά χρειάζεται συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο, που απουσιάζει πλήρως από τη σημερινή κυβέρνηση.

Εμείς, στον τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας εργαζόμαστε σκληρά ώστε οι προγραμματικές μας προτάσεις να γίνονται κάθε μέρα και πιο συγκεκριμένες, να εμπλουτίζονται διαρκώς μέσα από τη διαβούλευση με την εκπαιδευτική κοινότητα, και να είμαστε έτοιμοι την επομένη των εκλογών να εφαρμόσουμε το τολμηρό σχέδιο για την απελευθέρωση και την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης που χρειάζεται η πατρίδα μας.

Είναι σημαντικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει την παιδεία στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας, και στην κατεύθυνση αυτή σύντομα το πρόγραμμά μας για την παιδεία θα παρουσιαστεί στις λεπτομέρειές του για να τεθεί εγκαίρως στην κρίση των πολιτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ