Ενημέρωση για τις εγγραφές στην Α΄ Γυμνασίου του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας

- Advertisement -

Αγαπητοί γονείς/ κηδεμόνες,
μ’ αυτή μας την επιστολή επιθυμούμε να σας γνωστοποιήσουμε τη λειτουργία του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας . Πρόκειται για ένα δημόσιο σχολείο που απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο σε όσους επιθυμούν να γίνουν μουσικοί.
Το Σχολείο μας ξεκίνησε τη λειτουργία του τη σχολική χρονιά 2009-2010 στο νομό μας και συγκεκριμένα στο δημοτικό διαμέρισμα Προσύμνης του Δήμου Άργους Μυκηνών. Σήμερα στο σχολείο μας φοιτούν 184 μαθητές και μαθήτριες σε Γυμνάσιο και Λύκειο.
Με την ευκαιρία των εγγραφών των μαθητών που θα φοιτήσουν στην Α΄ Γυμνασίου στο σχολικό έτος 2017-2018 θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για το θεσμό των Μουσικών Σχολείων.

- Advertisement -

Ήδη λειτουργούν με επιτυχία 45 συνολικά Μουσικά Σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα, με πρώτο το Πειραματικό Μουσικό Γυμνάσιο – Λύκειο Παλλήνης που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1988.
Στο Μουσικό Σχολείο, (Μουσικό Γυμνάσιο και Γενικό Μουσικό Λύκειο), διδάσκονται όλα τα μαθήματα που προβλέπει το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας για τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Έτσι, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι συμμαθητές τους των άλλων σχολείων, σχετικά με τη συνέχεια των σπουδών τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όμως, οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να δεχτούν δωρεάν μια πλήρη και ολοκληρωμένη Μουσική Παιδεία, σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο και σε όλους τους τομείς της ελληνικής και παγκόσμιας μουσικής δημιουργίας, ατομικά και συλλογικά, που τους δίνει την ευκαιρία να επιλέξουν έναν ακόμα τομέα, με πολλές διεξόδους επαγγελματικής εξέλιξης και σταδιοδρομίας, εφ’ όσον βέβαια το επιθυμούν. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου μπορούν να μετεγγραφούν σε άλλο σχολείο όταν το αποφασίσουν. Οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου εξετάζονται κάθε σχολικό έτος στα μαθήματα Γενικής και Μουσικής Παιδείας. Μαθητής που δεν προάγεται, μετεγγράφεται υποχρεωτικά σε άλλο σχολείο. Οι απόφοιτοι του Μουσικού Γυμνασίου έχουν την δυνατότητα να φοιτήσουν στο Μουσικό Λύκειο ή να εγγραφούν σε άλλο Γενικό Λύκειο ή ΕΠΑΛ. Οι απόφοιτοι των Μουσικών Σχολείων (Λυκείων) έχουν τη δυνατότητα :
1) Να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως οι απόφοιτοι των υπολοίπων Γενικών Λυκείων, σε οποιαδήποτε σχολή, τομέα ή κλάδο & ειδίκευση επιθυμούν.
2) Να συνεχίσουν τις μουσικές σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έχοντας τα εφόδια που χρειάζονται.
3) Να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις που έλαβαν, σε επαγγελματικό επίπεδο.
Πάνω απ’ όλα όμως, η Μουσική Παιδεία, επειδή διαμορφώνει και καλλιεργεί το χαρακτήρα, είναι απαραίτητη για τον καθένα. Έτσι, μπορούμε να πούμε πως η δωρεάν παροχή και της Μουσικής Παιδείας σε αυτούς τους μαθητές είναι προνόμιο γι’ αυτούς, αλλά και για την κοινωνία μας, η οποία αποκτά στελέχη με δεξιότητες και ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη, πρόσωπα ικανά να χαίρονται τους καρπούς της τέχνης και μέσω αυτής να αντικρίζουν την αλήθεια.
Το σχολείο δύο ημέρες την εβδομάδα λειτουργεί από τις 08:00’ έως τις 15:00′ (εννιάωρο) και τρεις ημέρες την εβδομάδα έως τις 14:30′ (οκτάωρο). Σε όλους τους μαθητές παρέχεται δωρεάν πλήρες μεσημεριανό γεύμα.
Η μεταφορά των μαθητών είναι δωρεάν και πραγματοποιείται με μισθωμένα οχήματα (λεωφορεία, ταξί), από και προς τον τόπο κατοικίας τους. (στο Μουσικό Σχολείο μπορούν να φοιτήσουν μαθητές από όλο το νομό.)

Αγαπητοί γονείς/ κηδεμόνες,
Αν θέλετε να εγγραφεί το παιδί σας στην Α΄ τάξη του Μουσικού Γυμνασίου, πρέπει να λάβει μέρος στη διαδικασία επιλογής, που πραγματοποιείται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς όπως ορίζει το Υπουργείο Παιδείας. Η επιλογή των υποψηφίων μαθητών γίνεται από επιτροπή εκπαιδευτικών . Θέματα στα οποία αξιολογούνται οι υποψήφιοι μαθητές είναι:
α) Ρυθμός
β) Ακουστική ικανότητα
γ) Φωνητική ικανότητα
δ) Διάκριση ηχοχρωμάτων
ε) Προαιρετικά ένα μουσικό όργανο (ευρωπαϊκό ή παραδοσιακό), σε επίπεδο αντίστοιχο τουλάχιστον της κατωτέρας σχολής.
Δεν είναι απαραίτητο, ο υποψήφιος να γνωρίζει μουσική.
Για να συμμετάσχει το παιδί σας σε αυτή τη διαδικασία , ο γονέας-κηδεμόνας του πρέπει να προσέλθει στο γραφείο της Δ/νσης του Μουσικού Σχολείου Αργολίδας και να υποβάλλει αίτηση από 02 Μαΐου μέχρι 31 Μαΐου και ώρες 10.00 – 12.00 κάθε εργάσιμη μέρα. (Μετά τις 31 Μαΐου καμία αίτηση δεν μπορεί να γίνει δεκτή)
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας .
Μουσικό Σχολείο Αργολίδας στο τηλ.: 2751089277 και στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) : [email protected] καθώς επίσης και με το Σύλλογο Γονέων στο τηλ.6932267821 και στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail) : [email protected]

Η ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ
ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ

 

 

 

- Advertisement -