«Η Ευρώπη πρέπει να προχωρήσει στην ομοσπονδιακή ενοποίηση» στη βάση της «αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας» και της «ενότητας των λαών», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στη μεγάλη γιορτή για τα 40 χρόνια της παρουσίας της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και των 60 χρόνων από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα της Λυρικής Σκηνής, στο Ίδρυμα Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
Ο κ. Παυλόπουλος επέμεινε στην υπεράσπιση των αρχών της Ευρώπης που απορρέουν από «την αρχαία Ελλάδα, την αρχαία Ρώμη και τη χριστιανική διδασκαλία», επιστέγασμα των οποίων είναι «η ειρήνη, ο ανθρωπισμός, η δημοκρατία και η δικαιοσύνη».
Σε μια αναφορά από το βιβλίο του Γερμανού Προέδρου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είπε «αν θέλουν να έχουν φωνή οι λαοί, αυτή θα είναι μόνον ευρωπαϊκή και κανείς δεν μπορεί να τη μονοπωλήσει».
Προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο αποδυνάμωσης της δημοκρατικής οργάνωσης του Κράτους στην Δύση, ειδικά λόγω των επιθέσεων της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας και τόνισε ότι ο προορισμός της Ευρώπης είναι η διαμόρφωση μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, η οποία λειτουργεί υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις της Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.
Η Ελλάδα, είπε κλείνοντας, δίνει τον δικό της αγώνα με ένα συνεπές ευρωπαϊκό «παρών».
Με αιχμηρή ματιά, αναφέρθηκε στο παρελθόν και στο παρόν της ΕΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, ο οποίος μίλησε για τη δυνατότητα αποφυγής του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, αν υπήρχε ευρωπαϊκή φωνή και καταφέρθηκε έντονα κατά των πολιτικών λιτότητας, όπως εκδηλώνονται από τα όργανα της ΕΕ και από τα ισχυρά κράτη-μέλη. Η Ευρώπη για να ξαναβρεί την ψυχή της, είπε, πρέπει να αντιστρέψει αυτές τις πολιτικές που θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και τις κοινωνικές πολιτικές των κρατών μελών, όπως της Ελλάδας. Δεν μπορούμε να έχουμε ανεξέλεγκτα όργανα, ούτε η αλληλεγγύη να είναι κενό γράμμα, είπε χαρακτηριστικά. Πρέπει ν’ αλλάξουμε την Ευρώπη για μας και τα παιδιά μας, είπε καταλήγοντας.
Ο επίτροπος Μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος, δεν έκρυψε την ανησυχία του για την άνοδο του εθνικισμού και του λαϊκισμού και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη γειτονιά των Βαλκανίων, όπου, όπως είπε, «η έξαρση αυτών των φαινομένων, σε αντίθεση με την προσδοκία των λαών αυτών να ενταχθούν στην ευρωπαϊκή οικογένεια, οδηγούν σε επαναβαλκανοποίηση», με ιστορικούς και όχι μόνο με γεωγραφικούς όρους της ευαίσθητης αυτής γωνιάς της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Απευθυνόμενος προς τις πολιτικές ηγεσίες της περιοχής σημείωσε ότι «οφείλουν να αναλογισθούν τις μεγάλες ευθύνες που έχουν απέναντι στους λαούς τους».
Μίλησε για νίκη της δημοκρατίας στη Γαλλία, αλλά και για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη, για πιο πολλή διαφάνεια και λογοδοσία, με βασική προτεραιότητα τη συνοχή.
Ο επικεφαλής Εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, υπογράμμισε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε τρία ιστορικά ελλείμματα: Την αντίληψη ότι η ΕΕ ισοδυναμεί με πόρους και όχι με αξίες, να πετύχουμε ένα ευρωπαϊκό κονσένσους των πολιτικών δυνάμεων και τρίτον να υψώσουμε την ευρωπαϊκή σημαία ως φραγή στον λαϊκισμό και στον διχασμό.
Με συγκίνηση και σε προσωπικό τόνο, έκλεισε το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, που είχε αναλάβει το αξίωμά του το 2010 και αποχωρεί εφέτος.
Είναι ο μακροβιότερος που έμεινε σ’ αυτό το πόστο και έζησε όλη τη διαδρομή της οικονομικής κρίσης. «Επτά χρόνια συνδυάζω την ιδιότητα του Ευρωπαίου αξιωματούχου και του Έλληνα πατριώτη και ποτέ η Κομισιόν δεν με έφερε αντιμέτωπο με τον πατριωτισμό μου» τόνισε χειροκροτούμενος. Μιλώντας για την Ελλάδα της κρίσης, είπε ότι ποτέ μια χώρα δεν κλήθηκε να κάνει τόσα πολλά σε τόσο μικρό διάστημα. Ο θαυμασμός μου για τον λαό και τις θυσίες του είναι απερίγραπτος, αλλά δεν μας αξίζει να ζούμε έτσι, πρόσθεσε. «Πρέπει επιτέλους να μπούμε σε θετική τροχιά, το αξίζουμε».
Σε μια αναφορά, στη δύσκολη περίοδο του Ιουλίου του 2015, ο κ. Καρβούνης έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προσπάθειες του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του Έλληνα Προέδρου, Π. Παυλόπουλου, για να κρατηθεί η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Έκλεισε την ομιλία του με ένα στίχο του Σεφέρη, δίκην ευχής και προτροπής: «Λίγο ακόμη να σηκωθούμε λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα, λίγο ψηλότερα…».
Στη διάρκεια της εκδήλωσης, προβλήθηκαν βίντεο με αρχειακό υλικό, μαρτυρίες Ελλήνων επιτρόπων & πρώην επικεφαλής, υπήρχε θεματική έκθεση φωτογραφίας στο φουαγιέ της Λυρικής και διανεμήθηκε το επετειακό λεύκωμα «1976-2016 – 40 χρόνια – Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επικράτησε του Παναργειακού η Ηλιούπολη με 1-0, σε έναν αγώνα γεμάτο ένταση, δυνατές φάσεις για…
Σε διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά σύμφωνα με το protothema.gr προχώρησε το κυβερνών κόμμα μετά τη…
Αναγγελία θυελλωδών ανέμων από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου σήμερα Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024. 1.-Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα…
Ο Παναργειακός υποδέχεται την Ηλιούπολη στο Δ.Α.Κ Άργους (16/11, 16:30) στο πλαίσιο της 9ης αγωνιστικής…
Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας ντοκιμαντέρ του Βασίλη Λούρα Το FOUGARO…
Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στις 13:00 ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής ανέργων που επιθυμούν να…