Με παράνομη Navtex η Τουρκία έστειλε φρεγάτα στα ανοιχτά του Καστελόριζου τα ξημερώματα- Τουρκική άσκηση με πραγματικά πυρά

- Advertisement -

Σε ευθεία αμφισβήτηση για μια ακόμα φορά της ελληνικής κυριαρχίας στο Καστελόριζο προχώρησε τα ξημερώματα η Τουρκία με Navtex την οποία εξέδωσε για άσκηση που ήθελε να κάνει στην περιοχή του νησιού.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα με την Navtex με αριθμό 457/17 η Άγκυρα εξήγγειλε χθες το βράδυ άσκηση πόντισης συσκευών από πολεμικό πλοίο σε περιοχή εκτός χωρικών υδάτων γύρω από το ελληνικό ακριτικό νησί.

Αν και οι συντεταγμένες που σχηματίζουν το νοητό «κουτί» που εξαγγέλλεται στην τουρκική Navtex περικλείουν και το ελληνικό νησί, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ο σταθμός της Αττάλειας που εξέδωσε την σχετική Navtex δεν είναι εξουσιοδοτημένος και η κίνηση αυτή αποτελεί ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας μια και ο αρμόδιος σταθμός για να εκδίδει Navtex για την συγκεκριμένη περιοχή είναι ο σταθμός του Ηρακλείου.

Ο ελληνικός σταθμός προχώρησε στην «αντιnavtex» με αριθμό 244/17 με την οποία επισημαίνει πως η Navtex με αριθμό 457/17 που αφορά στις «δραστηριότητες υποβρύχιας συσκευής σε περιοχή που εμπίπτει εν μέρει στην ελληνική περιοχή ευθύνης Navtex μεταδίδεται από μη εξουσιοδοτημένο σταθμό».

Η ελληνική Navtex επισημαίνει πως οι μόνοι αρμόδιοι σταθμοί για ολόκληρη την ελληνική περιοχή αρμοδιότητας Navtex είναι αυτοί της Λήμνου, του Ηρακλείου και της Κέρκυρας.

Η Τουρκική φρεγάτα επιτηρούμενη από ελληνική πυραυλάκατο προχώρησε πράγματι τα ξημερώματα στην ανθυποβρυχιακή άσκηση πόντισης σόναρ στην περιοχή και μόλις την ολοκλήρωσε αποχώρησε.

Η Άγκυρα ωστόσο συνεχίζει να προκαλεί στην ευρύτερη περιοχή, με άσκηση βολών με πραγματικά πυρά στα ανοιχτά της Πάφου, όπου σύμφωνα με την Navtex 450/17 η Τουρκία έχει δεσμεύσει την συγκεκριμένη περιοχή σε μια προσπάθεια να «ακυρώσει» τις έρευνες της γαλλικής TOTAL για λογαριασμό της Κύπρου στο οικόπεδο που βρίσκεται στο σημείο αυτό.

Σύμφωνα βέβαια με τα όσα μετέδιδαν χθες τα Κυπριακά ΜΜΕ το ερευνητικό σκάφος θα συνεχίσει κανονικά το πρόγραμμά του με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το plilenews.com το νεότευκτο σεισμογραφικό Ramform Hyperion απέπλευσε χθες το πρωί από το λιμάνι Λεμεσού όπου έφτασε την Κυριακή και κατευθύνθηκε προς τα βόρεια όρια του τεμαχίου 10 και νότια του τεμαχίου 6. Συνοδεύεται από το ειδικό βοηθητικό σκάφος EDT Niovi.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr

 

 

 

- Advertisement -