Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΡΚΑΔΙΑΕκδηλώσεις μνήμης για την ιστορική πράξη στην οποία ορίστηκε αρχιστράτηγος ο Θ....

Εκδηλώσεις μνήμης για την ιστορική πράξη στην οποία ορίστηκε αρχιστράτηγος ο Θ. Κολοκοτρώνης

Εκδηλώσεις: 30 Απριλίου – 1 Μαΐου

Τo δεύτερο ΣαββατοΚύριακο μετά το Πάσχα, την Κυριακή των Μυροφόρων, διοργανώνονται στο Χρυσοβίτσι Αρκαδίας διήμερες εκδηλώσεις μνήμης για την ιστορική πράξη της 28ης Απριλίου 1821, με την οποία ορίστηκε αρχιστράτηγος του αγώνα ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και παράλληλα εξελέγη η πρώτη επαναστατική πολιτική διοίκηση της Αρκαδίας, η περίφημη Εφορία, με Πρόεδρο τον Κανέλλο Δεληγιάννη.
Οι παραπάνω εκδηλώσεις με τον τριπλό συμβολισμό (πολιτικό, στρατιωτικό και θρησκευτικό) διοργανώνονται κάθε χρόνο σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας – Κυνουρίας, το Δήμο Τρίπολης και το Σύλλογο Χρυσοβιτσιωτών.
Στα πλαίσια των εκδηλώσεων λαμβάνει χώρα το Σάββατο το πρωί ημιμαραθώνιος αγώνας ανωμάλου δρόμου στη διαδρομή Λιμποβίσι-Αρκουδόρεμα-Πιάνα-Χρυσοβίτσι, με αφετηρία το σπίτι του Κολοκοτρώνη στο Λιμποβίσι, μαγευτική διαδρομή μέσα από το δάσος του Μαινάλου
Ακολουθεί το Σάββατο το βράδυ επιστημονική ημερίδα στο μουσείο δασικής ιστορίας Χρυσοβιτσίου, με ιστορικές ανακοινώσεις πανεπιστημιακών και ιστορικών ερευνητών με θέμα την επανάσταση του 1821 και την Αρκαδία.
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή των Μυροφόρων, τελείται αρχιερατική θεία λειτουργία στο Ναό της Παναγίας. Ακολουθεί κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού, ενώ το στρατιωτικό άγημα αποδίδει τιμές με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από το τμήμα στρατιωτικής μουσικής. Η εκδήλωση ολοκληρώνεται με τιμητικούς πυροβολισμούς από το Σκοπευτικό Όμιλο Παραδοσιακών Όπλων Πατρών και εκπροσώπους της Μάνης, καθώς και παραδοσιακούς χορούς από λαογραφικό σωματείο της περιοχής.
Στο χώρο της εκδήλωσης, στην πλατεία του χωριού, υπάρχει και ιστορικό μουσείο όπου εκτίθενται αντίγραφα των μητρών των Χρυσοβιτσιωτών αγωνιστών του 1821 και άλλα ιστορικά έγγραφα της εποχής.

 

 
Πηγή: peloponnese.events

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ