Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΥΠΟΛΟΙΠΟΣ ΚΟΣΜΟΣΟι ΗΠΑ μεταφέρουν αντιπυραυλικό σύστημα στη Ν. Κορέα- Ανεβαίνει το θερομόμετρο στην...

Οι ΗΠΑ μεταφέρουν αντιπυραυλικό σύστημα στη Ν. Κορέα- Ανεβαίνει το θερομόμετρο στην Κορεατική Χερσόνησο

Ο αμερικανικός στρατός έχει αρχίσει να μεταφέρει τμήματα του αμφιλεγόμενου αντιπυραυλικού συστήματος άμυνας THAAD σε συμφωνημένη τοποθεσία ανάπτυξης στη Νότια Κορέα, όπωςτο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap χθες Τρίτη.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νότια Κορέα έχουν συμφωνήσει στην ανάπτυξη του συστήματος THAAD ως απάντηση στις εκτοξεύσεις πυραύλων της Βόρειας Κορέας, ενώ η Κίνα αντιτίθεται στο βήμα αυτό λέγοντας ότι δεν θα αποτελέσει ιδιαίτερα αποτρεπτική κίνηση, ενώ θα αποσταθεροποιήσει την ασφάλεια της περιοχής.

Στα πλάνα που μετέδωσε η νοτιοκορεατική τηλεόραση φαίνονται μεγάλα φορτηγά με εξοπλισμό που σχετίζεται με την εκτόξευση πυραύλων να μπαίνουν σε ένα γήπεδο γκολφ στην πόλη Σεοντζού το πρωί της Τετάρτης.

Ο Τραμπ ενημερώνει το Κογκρέσο για την κλιμάκωση της έντασης στη Κορεατική Χρσόνησο

Σήμερα Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η ενημέρωση των 100 μελών της αμερικανικής Γερουσίας από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ για τις εξελίξεις στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας. Για την ενημέρωση οι Γερουσιαστές θα μεταβούν στο Λευκό Οίκο, ενώ στη συνέχεια, τα στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης που θα τους ενημερώσουν θα πάνε στο Καπιτώλιο, όπου και θα κάνουν δεύτερη ενημέρωση στα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Έτσι, θα έχει ενημερωθεί το σύνολο των δύο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου, μία ημέρα μετά τον επίσημο εορτασμό στην Πιονγιάνγκ της 85ης επετείου από την ίδρυση των ενόπλων δυνάμεων της Βόρειας Κορέας. Η ενημέρωση στο Καπιτώλειο έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 17:00 το απόγευμα (τοπική ώρα Ουάσιγκτον).

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον τονίζουν ότι οι Αμερικανοί κοινοβουλευτικοί επιθυμούν να ολοκληρώσουν τις δύο ενημερώσεις έχοντας αποκτήσει μία ξεκάθαρη εικόνα για τη στρατηγική που έχει καταστρώσει ο Τραμπ προκειμένου ν΄ αντιμετωπίσει την πυρηνική και πυραυλική απειλή της Βόρειας Κορέας, κατά των αμερικανικών εθνικών συμφερόντων στην Κορεατική Χερσόνησο. Οι ίδιοι αναλυτές τονίζουν ότι μια στρατηγική προσέγγιση της κατάστασης ήταν ρεαλιστικά απούσα, από τις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις του Αμερικανού προέδρου για το ζήτημα που έχει γεωπολιτικά χαρακτηριστικά περιφερειακής αποσταθεροποίησης.

Από την πλευρά της αμερικανικής κυβέρνησης την ενημέρωση θα κάνουν ο υπουργός των Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις, ο διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Νταν Κόατς, αλλά και ο στρατηγός των Πεζοναυτών Τζόζεφ Ντάνφορντ, που προεδρεύει στο Κοινό Στρατιωτικό Επιτελείο των ΗΠΑ.
“Ελπίζω κι αναμένω ότι η επίσκεψή μας στο Λευκό Οίκο θα μας αποζημιώσει για το χρόνο που θα διαθέσουμε προκειμένου ν’ ακούσουμε πράγματα για τα οποία δεν γνωρίζουμε κι έτσι να ενημερωθούμε καλύτερα. Θα δούμε,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής Κρις Κουνς που συμμετέχει στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.

Το καθεστώς της Βόρειας Κορέας, συνήθως αξιοποιεί τις διάφορες επετείους για τη διενέργεια πυρηνικών δοκιμών ή δοκιμαστικών πυραυλικών εκτοξεύσεων. Χθες, η Βόρεια Κορέα προχώρησε σε μεγάλη άσκηση με πραγματικά πυρά πυροβολικού στην περιοχή των ανατολικών ακτών της, σε μια προσπάθεια επίδειξης της πολεμικής αποφασιστικότητας της έναντι της Σεούλ, η οποία βρίσκεται μέσα στο δραστικό βεληνεκές των πυροβόλων που διαθέτει.

Στο εσωτερικό πολιτικό επίπεδο, η σημερινή ενημέρωση των μελών του Κογκρέσου πραγματοποιείται ενώ έχουν συμπληρωθεί 100 ημέρες από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του Τραμπ. Στο χρονικό αυτό διάστημα ο Αμερικανός πρόεδρος έχει υπογράψει σειρά προεδρικών διαταγμάτων προκειμένου να καταργήσει πολιτικές επιλογές κι αποφάσεις του προηγούμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ενώ το νομοθετικό έργο που έπρεπε να είχε παραχθεί τόσο από τη Γερουσία, όσο κι από τη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Οι Δημοκρατικοί που είναι μέλη του Κογκρέσου, αλλά και μερικοί από τους Ρεπουμπλικάνους έχουν δηλώσει ότι οι πρώτοι μήνες της παραμονής του Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ χαρακτηρίστηκαν από την έλλειψη επικοινωνίας με τα νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου. Η αρνητική αυτή πολιτική εξέλιξη αποδίδεται στη χρονική καθυστέρηση ανάληψης καθηκόντων από σημαντικά στελέχη της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και την αργοπορία με την οποία παρουσιάστηκαν οι πολιτικές θέσεις του Τραμπ, σε ζητήματα πολιτικής κομβικής σημασίας.

Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος υποβαθμίζει τον επίσημο εορτασμό των 100 ημερών της νέας αμερικανικής κυβέρνησης, που θα γίνει το Σάββατο, ο Τραμπ θα μιλήσει σε συγκέντρωση των οπαδών του, στην Πενσιλβανία.
Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ δήλωσε για τις σημερινές ενημερώσεις ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, αλλά και οι άλλοι αξιωματούχοι θα μιλήσουν για τη στάση των ΗΠΑ και τις ενέργειες τους, στο πρόβλημα της Βόρειας Κορέας, ενώ από τη μεριά του, ο στρατηγός Ντάνφορντ “θ’ αναλύσει μερικές από τις στρατιωτικές επιλογές,” παρουσιάζοντας και την άποψη του αμερικανικού Πενταγώνου για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ο Τραμπ έχει συζητήσει την κλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί στην Κορεατική Χερσόνησο, με τους πρεσβευτές των χωρών που συμμετέχουν στη 15μελή σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έχει προχωρήσει στην ενίσχυση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή, ενώ προσπαθεί να πιέσει την Κίνα, προκειμένου το Πεκίνο ν’ ασκήσει το σύνολο της επιρροής του στην Πιονγιάνγκ.

Παράλληλα, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα προεδρεύσει σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα πραγματοποιηθεί αύριο με αντικείμενο τη συζήτηση για την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ. Μεταξύ των κυρώσεων αυτών, η επιβολή πετρελαϊκού εμπάργκο, αλλά και κυρώσεων στις κινεζικές εταιρίες που συνεργάζονται με την Βόρεια Κορέα.

Από την πλευρά της, η Πιονγιάνγκ απορρίπτει τις ενέργειες των ΗΠΑ. “Υπάρχει μία παροιμία που λέει ότι σε όποιον αρέσει να παίζει με τη φωτιά, είναι μοιραίο να καίγεται από τις φλόγες. Το ίδιο μπορούμε να πούμε για τις ΗΠΑ,” δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του υπουργείου των Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας.

Αρκετά μέλη της Γερουσίας από τη μεριά τους, ελπίζουν ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα επιδιώξει την αποκλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο με διπλωματικά μέσα κι όχι με τη χρήση των όπλων.

Ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ δήλωσε ότι ο Τραμπ έχει μία “κόκκινη γραμμή” αναφορικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος με τη Βόρεια Κορέα, ενώ θα πρέπει να την ξεκαθαρίσει. “Η Βόρεια Κορέα δεν θα εγκαταλείψει ποτέ τις φιλοδοξίες που καλλιεργεί για τη διενέργεια πυρηνικού πλήγματος κατά των ΗΠΑ. Αυτό θα συμβαίνει μέχρι το κόστος που θα έχει από μια τέτοια ενέργεια, να είναι μεγαλύτερο από τα οφέλη. Εάν η Κίνα και η Βόρεια Κορέα εκτιμούν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δε θα επιτρέψει να συμβεί κάτι τέτοιο, τότε, έχουμε μία ευκαιρία να επιλύσουμε το πρόβλημα ειρηνικά,” τόνισε ο ίδιος.

Τόσο ο Γκράχαμ, όσο κι ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής Τζον Μακέιν που είναι γνωστοί για τις επιθετικές με πολεμικά μέσα επιλογές και θέσεις τους κι έχουν ασκήσει κριτική στον Τραμπ, συζήτησαν με τον Αμερικανό πρόεδρο την κατάσταση έντασης που έχει δημιουργηθεί στη Βόρεια Κορέα, σε δείπνο που είχαν μαζί του στο Λευκό Οίκο το βράδυ της Δευτέρας. Οι δύο γερουσιαστές δηλώνουν εντυπωσιασμένοι από την αποφασιστικότητα του.

Ωστόσο, πολλά θα κριθούν από την στάση που θα τηρήσει η Κίνα, ενώ τόσο η Νότια Κορέα, όσο και η Ιαπωνία είναι επιφυλακτικές έναντι ενός προληπτικού επιθετικού πλήγματος των ΗΠΑ κατά της Βόρειας Κορέας, καθώς οι δύο περιφερειακές χώρες θα δεχτούν άμεσα τις σοβαρές συνέπειες μιας βορειοκορεατικής αντεπίθεσης.

 

 
Πηγή: http://www.tovima.gr

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ