Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΟι νέες ρυθμίσεις και εκπτώσεις για τους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών

Οι νέες ρυθμίσεις και εκπτώσεις για τους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών

Οι νέες ρυθμίσεις, διευκολύνσεις και εκπτώσεις, που αφορούν τους δικαιούχους των εργατικών κατοικιών του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), μετά τον επαναπροσδιορισμό και τον καθορισμό της ενιαίας τιμής παραχώρησης των εργατικών κατοικιών, παρουσιάστηκαν εκτενώς σε εκδήλωση, που διοργάνωσαν χθες το βράδυ οι σύλλογοι κατοίκων του Ολυμπιακού Χωριού στους Θρακομακεδόνες Αττικής.
Μιλώντας στην εκδήλωση, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης σημείωσε ότι η τιμή παραχώρησης καθορίστηκε στα 304,41 ευρώ/τ.μ..
Υπενθυμίζεται ότι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, έχει υπογράψει απόφαση με την οποία ρυθμίζονται με ευνοϊκότερους όρους το ύψος και ο τρόπος αποπληρωμής των οφειλών όλων των δικαιούχων των εργατικών κατοικιών στους οικισμούς του τέως ΟΕΚ.
Η ρύθμιση αυτή ήρθε σε συνέχεια προηγούμενης Υπουργικής Απόφασης, που προέβλεπε τη δραστική μείωση της τιμής παραχώρησης για 150 οικισμούς του τέως ΟΕΚ στα 304,41 ευρώ/τ.μ..
Η σχετική Υπουργική Απόφαση προβλέπει τη δραστική περικοπή και ρύθμιση των τόκων υπερημερίας για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, επιμηκύνει το χρόνο αποπληρωμής από 240 σε 360 δόσεις και περιλαμβάνει ευνοϊκότερους όρους για ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, ΑμεΑ, κτλ).
Στις παραπάνω ρυθμίσεις εντάσσονται: α) Οικιστές, οι οποίοι βρίσκονται σε αναμονή έκδοσης οριστικού παραχωρητηρίου, β) οικιστές, οι οποίοι έχουν λάβει οριστικό παραχωρητήριο και βρίσκεται σε εξέλιξη ο προβλεπόμενος χρόνος αποπληρωμής, γ) οικιστές, με οριστικό παραχωρητήριο για το οποίο έχει λήξει ο χρόνος αποπληρωμής και αδυνατούσαν να ανταποκριθούν.
Σύμφωνα με τον κ. Νεφελούδη, υπάρχει μέριμνα για ειδικές κατηγορίες του πληθυσμού, όπως π.χ. οικογένειες που έχουν τρία και τέσσερα παιδιά, μονογονεϊκές οικογένειες, συνταξιούχοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και με κινητικά προβλήματα, καθώς και ειδική μέριμνα για ανέργους, ώστε, αν κάποιος μείνει άνεργος, να μπορεί να διακόπτει τη διαδικασία της καταβολής των δόσεων για έξι μήνες.
«Mε τις παλιές τιμές, η μέση τιμή σε όλους τους οικισμούς της Ελλάδας ήταν περίπου στα 735 ευρώ/τ.μ., εμείς, όμως, την καθορίσαμε στα 304,41 ευρώ/τ.μ. Αν υπεισέλθουν και οι μειώσεις, ανάλογα με τις κατηγορίες, συνταξιούχοι, κ.ά., είναι 20% κάτω» τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Νεφελούδης.
Παράλληλα, έδωσε και ένα παράδειγμα, λέγοντας ότι «ένα σπίτι 100 τ.μ. θα κόστιζε, με τις παλιές τιμές, 73.500 ευρώ, ενώ τώρα κοστίζει 30.000 ευρώ. Αν συνυπολογιστούν και οι διευκολύνσεις, η τιμή θα είναι χαμηλότερη. Με αυτόν τον τρόπο, ο ΟΑΕΔ θα έχει μεγάλη εισπραξιμότητα, για να μπορέσει να επανεκκινήσει τη διαδικασία για τα κοινωνικά προγράμματά του».
Μεταξύ άλλων, ο κ. Νεφελούδης δήλωσε ότι προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις που απαγορεύουν την εκμετάλλευση της κατοικίας, αν δεν περάσουν 10 χρόνια από τη ρύθμιση. «Δεν θα κάνουμε έργα για επιτήδειους, αλλά έργα για το σύνολο των πολιτών» υπογράμμισε.
Αναφορικά με το Ολυμπιακό Χωριό, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας σχολίασε ότι δεν μπορεί να μην έχει κοινωνική συνοχή, κοινωνικό ιστό και κοινωνικές υποδομές. Τόνισε δε ότι η προσπάθεια έγκειται στη συγκρότηση ενός ειδικού φορέα διαχείρισης του Ολυμπιακού Χωριού.
«Το κρισιμότερο απ’ όλα είναι να φτιαχτεί αυτός ο φορέας διαχείρισης του Ολυμπιακού Χωριού, σε συνεργασία με τους κατοίκους και τον ΟΑΕΔ, για να μπορέσει να αναλάβει τη διαχείριση όλων αυτών των μεγάλων εκτάσεων. Μιλάμε για ένα άλλο πρότυπο οικισμού, που μπορεί να αποτελέσει το Ολυμπιακό Χωριό. Είναι υποχρέωση για την κυβέρνηση της Αριστεράς να λύνει προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, σε μία παράλληλη διάσταση με τις δεσμεύσεις που υπάρχουν σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις, για να μπορεί να ανακουφίζει τους πολίτες» σχολίασε ο κ. Νεφελούδης, στις δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ταυτόχρονα, είπε ότι έχει γίνει μία συμφωνία με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ), για ζητήματα ενεργειακού προγραμματισμού και εξοικονόμησης ενεργειακών πόρων, σε συνεργασία πάντα και με την Περιφέρεια.
Από την πλευρά της, η διοικήτρια του ΟΑΕΔ, καθηγήτρια Μαρία Καραμεσίνη, αναφέρθηκε στις εκπτώσεις που επέρχονται στο συνολικό τίμημα.
Ειδικότερα, μίλησε για «έκπτωση 20% για ειδικές κατηγορίες και ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, π.χ. τα άτομα με αναπηρία, οι συνταξιούχοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες, οι οικογένειες που έχουν προστατευόμενο μέλος άτομο με αναπηρία, κ.ά.
Η δεύτερη σειρά εκπτώσεων αφορά τον τρόπο αποπληρωμής. Όσοι, μετά την παραλαβή των οριστικών παραχωρητηρίων, αποπληρώσουν εντός ενός έτους, έχουν έκπτωση στο συνολικό τίμημα κατά 50%, όσοι αποπληρώσουν στη διάρκεια δύο έως πέντε ετών, έχουν έκπτωση 40% και, όσοι αποπληρώσουν σε διάστημα έξι έως 10 ετών, έχουν έκπτωση 20%».
Σύμφωνα με δηλώσεις της κ. Καραμεσίνη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «ο προσδιορισμός ενιαίας τιμής παραχώρησης κατοικιών σε όλους τους οικισμούς της χώρας, που αφορά και το Ολυμπιακό Χωριό, συνιστά πραγματικά μία τομή σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία και, κυρίως, για στρώματα του πληθυσμού, όπως τα λαϊκά στρώματα, τα οποία δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποπληρώσουν».
«Οι υπουργικές αποφάσεις, που έχουν εκδοθεί πρόσφατα, δίνουν επιπλέον τη δυνατότητα ουσιαστικών εκπτώσεων και σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, αλλά και σε αυτούς οι οποίοι θα μπορέσουν, ανάλογα με το χρόνο εξόφλησης, να έχουν ανάλογες εκπτώσεις. Μιλάμε για επίλυση προβλήματος 35.000 οικογενειών στο σύνολο της χώρας» σημείωσε η κ. Καραμεσίνη.

«Στην περίπτωση του Ολυμπιακού Χωριού, είχαμε μείωση μίας ευνοϊκής ήδη τιμής, που είχε ανακοινωθεί τα προηγούμενα χρόνια- μείωση από τα 380 ευρώ/τ.μ. στα 304,41 ευρώ/τ.μ. -που είναι μία επιπρόσθετη ευεργετική διάταξη για τους οικιστές» υπογράμμισε η διοικήτρια του ΟΑΕΔ. Και συνέχισε, λέγοντας ότι «ο ΟΑΕΔ έχει ξεκινήσει, μετά την ανακοίνωση της προηγούμενης τιμής, να επιταχύνει τη διαδικασία έκδοσης των οριστικών παραχωρητηρίων. Στις 15 Ιουνίου, ξεκινάει η παράδοση οριστικών παραχωρητηρίων για 109 κατοικίες στο πρώτο οικοδομικό τετράγωνο, στο οικοδομικό τετράγωνο 27. Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουν παραδοθεί τα οριστικά παραχωρητήρια για άλλες 600 κατοικίες πλέον των 109, ενώ, μέχρι τα μέσα του 2018, θα έχει παραδοθεί το σύνολο των παραχωρητηρίων για τις 2.292 κατοικίες του Ολυμπιακού Χωριού».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, η κ. Καραμεσίνη δήλωσε ότι, σύντομα, θα υπάρχει ΚΑΠΗ στο Ολυμπιακό Χωριό. Μεταξύ άλλων, είπε ότι στόχος είναι να λειτουργήσουν ξανά οι αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει έγκριση από το ΔΣ του ΟΑΕΔ της παραχώρησης προς το δήμο Αχαρνών τεσσάρων χώρων για την εγκατάσταση παραρτήματος ΚΕΠ και παραρτήματος δημοτικού κοινωνικού παντοπωλείου.
«Ο στόχος ήταν με τις υπουργικές αποφάσεις, που όριζαν την τιμή από τη μία και τον τρόπο αποπληρωμής από την άλλη, οι άνθρωποι να μπορέσουν να πάρουν τα σπίτια τους με την αξιοπρέπεια που εμείς εκτιμάμε ότι τους αξίζει. Δεν έχει την έννοια της φιλανθρωπίας, έχει την έννοια της αποκατάστασης μίας δικαιοσύνης, ενός αιτήματος, ενός προβλήματος, που έρχεται από πολύ παλιά» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σύμβουλος του υπουργείου Εργασίας στα θέματα της ακίνητης περιουσίας, των εποπτευομένων φορέων του υπουργείου και του ΟΑΕΔ, Μάριος Μουζάλας.
Σύμφωνα με τον κ. Μουζάλα, «πρώτη φορά, στην ιστορία του τέως ΟΕΚ λαμβάνονται μέτρα προστασίας των ευάλωτων ομάδων, δηλαδή, για πρώτη φορά, λαμβάνονται μέτρα ανακούφισης του συνταξιούχου, του ανθρώπου με προβλήματα αναπηρίας, της μονογονεϊκής οικογένειας, κ.ά. Μέσα στους στόχους μας ήταν να διαφυλάξουμε και το χαρακτήρα της εργατικής κατοικίας σαν μία κοινωνική παροχή στους εργαζόμενους».
«Από αυτήν την έννοια» όπως εξήγησε «χρήση αυτών των ρυθμίσεων, που αφορούν τόσο την τιμή όσο και τις διευκολύνσεις, θα κάνουν, όσοι έχουν ιδιοκατοίκηση της κατοικίας. Όσοι είναι σήμερα χρήστες της κοινωνικής παροχής, δικαιούνται όλα αυτά και για διάστημα 10 ετών είναι υποχρεωμένοι να μην πουλήσουν αυτό το σπίτι που έχουν ή να μην το εκμεταλλευτούν με οποιονδήποτε άλλον τρόπο». «Σε αυτήν την περίπτωση, για να αρθεί η υποθήκη του σπιτιού, αν πάμε να το πουλήσουμε, πρέπει να επιστρέψουμε στον ΟΑΕΔ τα λεφτά που ευεργετήθηκαν. Ο στόχος είναι να εξυπηρετήσουμε την εργατική κατοικία και όχι την κερδοσκοπία, που αρκετά χρόνια τώρα αναπτυσσόταν στην εκμετάλλευση της κοινωνικής παροχής» διευκρίνισε.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ