Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΟ γαλλικός Τύπος χαιρετίζει τη νίκη Μακρόν και φωνάζει «ποτέ» στη Λεπέν

Ο γαλλικός Τύπος χαιρετίζει τη νίκη Μακρόν και φωνάζει «ποτέ» στη Λεπέν

Η επόμενη μέρα: Φιγιόν και Αμόν στηρίζουν Μακρόν, «νίπτει τας χείρας του» ο Μελανσόν – Ξεχωρίζει το εξώφυλλο της «L’Humanité», επόμενος Πρόεδρος της Γαλλίας για τη «Liberation» ο Μακρόν

Άλλες πιο ουδέτερες και άλλες παίρνοντας ανοιχτά θέση για το αποτέλεσμα του χθεσινού πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών οι γαλλικές εφημερίδες κυκλοφορούν σήμερα χαιρετίζοντας τη νίκη του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος θα αντιμετωπίσει στον β’ γύρο την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν, για το ύπατο αξίωμα της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Όπως είναι φυσικό ο 39χρονος κεντρώος και η ακροδεξιά αντίπαλός του έχουν την τιμητική τους στα πρωτοσέλιδα του γαλλικού Τύπου, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δείχνουν σε ποιον από τους δύο υποψηφίους δίνουν την ψήφο τους.

Ειδικά η «L’Humanité» βγαίνει με ένα τεράστιο «Jamais» (Ποτέ) και την Μαρίν Λεπέν με το κεφάλι σκυμμένο. Η ιστορική γαλλική εφημερίδα της Αριστεράς δίνει το στίγμα της για τον β’ γύρο των γαλλικών εκλογών δείχνοντας στος ψηφοφόρους τον Εμανουέλ Μακρόν.

Με τον Μακρόν να τείνει το χέρι του στο εξώφυλλό της η «Liberation» κάνοντας ένα λογοπαίγνιο με το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα του υποψηφίου Προέδρου (En marche!) γράφει: «Προεδρία, σε μία βόλτα» Η γαλλική εφημερίδα θέλει να δείξει πως παρά το γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν είναι σχετικά άπειρος πολιτικά και δεν έχει εκλεγεί σε δημόσιο αξίωμα, με ευκολία κατάφερε να κερδίσει την πρωτιά στον πρώτο γύρο ενώ οδεύει με βήμα σταθερό προς το Μέγαρο των Ηλυσίων.
Και η «L’ Opinion» υπέρ Μακρόν γράφοντας: «Μακρόν, η επιλογή για το Ελιζέ».
Η «Les Echos» με τον κεντρώο υποψήφιο και εκείνη στο πρωτοσέλιδό της γράφει: «Ο Μακρόν μπροστά από τη Λεπέν.
Η «La Croix» δίνοντας χώρο και στους δύο υποψηφίους κάνει λόγο για «νέα τάξη πραγμάτων».

 

Οι πρώτες δηλώσεις

Το στίγμα του για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία επιχείρησε να δώσει ο Εμανουέλ Μακρόν στις πρώτες του δηλώσεις μετά την επικράτηση του στον α΄ γύρο της Κυριακής.

«Θέλω να είμαι ο πρόεδρος των πατριωτών απέναντι στην απειλή των λαϊκιστών», είπε ο κεντρώος προεδρικός υποψήφιος που εξέφρασε την επιθυμία να συγκροτήσει μία πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει με νέα πρόσωπα.

«Σε έναν χρόνο αλλάξαμε την εικόνα της γαλλικής πολιτικής», πρόσθεσε μιλώντας μπροστά σε οπαδούς του. «Ακουσα τις επιθυμίες σας για την πραγματική αλλαγή…θα μεταφέρω την φωνή της ελπίδας για τη χώρα μας και την Ευρώπη», είπε δηλώνοντας ότι έχει την βούληση να δώσει νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο.

«Όλα αυτά που σας λέω θα τα εφαρμόσω, ως νέος πρόεδρος της Γαλλίας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ . Μακρόν. Το φαβορί για την προεδρία της 5ης γαλλικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι θέλει να γίνει πρόεδρος όλων των Γάλλων, σε μια ευρωπαϊκή Γαλλία, απέναντι στην απειλή των εθνικιστών.

Η Λεπέν…

Από την πλευρά της η Μαρίν Λεπέν ευχαρίστησε τους οπαδούς της από το προπύργιό της στην πόλη Ενέν Μπομόν.

«Θέλω να εκφράσω σε εσάς εκλογείς πατριώτες την πιο βαθιά μου ευγνωμοσύνη. Η πρώτη φάση που θα μπορέσει να οδηγήσει τους Γάλλους στην προεδρία, ξεπεράστηκε. Αυτό το αποτέλεσμα είναι ιστορικό. Από εδώ και στο εξής έχω την ευθύνη της υπεράσπισης του γαλλικού έθνους, της ενότητάς του, της ασφάλειας, της κουλτούρας του, της ευημερίας και της ανεξαρτησίας».

«Δεν διέφυγε από κανέναν Γάλλο», πρόσθεσε, «ότι το σύστημα προσπάθησε με όλα τα μέσα να καταπνίξει τη μεγάλη πολιτική συζήτηση που θα έπρεπε να ήταν αυτή η εκστρατεία. Θα λάβει όμως χώρα τώρα αυτή η πολιτική συζήτηση- αντιπαράθεση. Οι Γάλλοι θα πρέπει να αδράξουν την ευκαιρία που τους δίνεται γιατί η μεγάλη πρόκληση αυτής της εκστρατείας είναι η άγρια παγκοσμιοποίηση που θέτει σε κίνδυνο τον πολιτισμό μας».

 

 
Πηγή: http://www.protothema.gr

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ