Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΗ Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται προσωρινά από την ηγεσία του Εθνικού...

Η Μαρίν Λεπέν ανακοίνωσε ότι αποσύρεται προσωρινά από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου

Την προσωρινή αποχώρησή της από την προεδρία του κόμματός της ανακοίνωσε η επικεφαλής της γαλλικής ακροδεξιάς Μαρίν Λε Πεν, σημειώνοντας πως επιθυμεί να αφοσιωθεί στον αποφασιστικό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο πρόεδρος όλων των Γάλλων, πρέπει να τους φέρνει όλους μαζί», είπε η κ. Λε Πεν, σε τηλεοπτική της εμφάνιση.

«Δεν είμαι πλέον παρά μόνο υποψήφια την προεδρία», είπε, σε μία προσπάθεια να διευρύνει τη στήριξη του Εθνικού Μετώπου, πέρα από τις σχεδόν 7,7 εκατομμύρια ψήφους που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο.

Η κ. Λε Πεν δεν έχει προφανείς συμμάχους ή εφεδρείες ψηφοφόρων για να ενισχύσει την απήχησή της κατά τις δύο εβδομάδες που μεσολαβούν έως τον αποφασιστικό δεύτερο γύρο της 7ης Μαΐου.

Οι έως τώρα δημοσκοπήσεις θέλουν τον αντίπαλό της, 39χρονο κεντρώο Εμανουέλ Μακρόν, να επικρατεί άνετα, αποσπώντας περίπου το 60% της λαϊκής ψήφου. Δημοσκόπηση της εταιρείας Elabe θέλει τον κ. Μακρόν να κερδίζει με 64%.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο ηττημένος υποψήφιος της δεξιάς Φρανσουά Φιγιόν και πολλές άλλες πολιτικές προσωπικότητες έχουν δηλώσει ότι στηρίζουν τον κ. Μακρόν.

Η κίνηση Λε Πεν δεν αποτελεί πάντως πρωτόγνωρη στάση στην γαλλική πολιτική σκηνή και ακολουθεί το μοντέλο του Σαρλ ντε Γκολ, ιδρυτή της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, ο οποίος είχε επισημάνει τον υπερκομματικό χαρακτήρα του προεδρικού θώκου.

Η Λε Πεν δήλωσε πάντως βέβαια πως η παράταξή της «μπορεί και θα κερδίσει», ενώ κατηγόρησε τον κ. Μακρόν ότι δεν έχει αποδείξει ούτε στο ελάχιστο εμπράκτως την αγάπη του για τη Γαλλία.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ