«Ο ελληνικός λαός πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια 7 χρόνων και πιστεύω πως έχει έρθει η στιγμή να αντικατασταθεί το συναίσθημα της αγωνίας και του πόνου με το συναίσθημα της ελπίδας», είπε ο Αλέξης Τσίπρας υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Γερμανικής Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ενότητα της Ευρώπης, πρέπει όμως να διασφαλίσουμε και ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο κ. Στάινμαϊερ και από τη θέση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατία της Γερμανίας θα συνεχίσει να καταβάλλει άοκνες προσπάθειες γι’ αυτόν τον σκοπό.
Ο κ. Στάινμαϊερ εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμηση του για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα και για το θάρρος που είχε για να επιτελέσει αυτό το έργο. Προσέθεσε πως ελπίζει τα σημερινά νέα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Μάλτας, ότι δηλαδή έχει επέλθει κάποια συμφωνία τουλάχιστον στα βασικά ζητήματα, να είναι αληθινή κι ότι αυτό θα ήταν πολύ θετικό.
Ειδικότερα, κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε με μεγάλη χαρά τον κ. Στάινμαϊερ στην Ελλάδα, «αυτή τη φορά με την ιδιότητα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, αλλά πάντοτε με την ιδιότητα ενός πολιτικού που μάχεται για την ενότητα της Ευρώπης, αλλά και ενός πολύ στενού φίλου της Ελλάδας». Είπε πως είναι πολύ τιμητικό ότι ένα από τα τελευταία του ταξίδια ως υπουργός Εξωτερικών ήταν στην Ελλάδα και ότι ένα από τα πρώτα του ταξίδια στο εξωτερικό με την ιδιότητα του Προέδρου είναι πάλι στην Ελλάδα.
«Αυτή τη φορά έρχεστε με αφορμή ένα πάρα πολύ σημαντικό γεγονός που αφορά την τέχνη και τον πολιτισμό. Τα εγκαίνια μιας πολύ σημαντικής έκθεσης τέχνης που διεξάγεται κάθε 5 χρόνια εντός της Γερμανίας, στο Κάσελ, αυτή τη φορά επιλέχθηκε η Αθήνα», είπε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε αυτό το γεγονός πολύ σημαντικό. Γιατί, όπως προσέθεσε, «η τέχνη και ο πολιτισμός μπορούν να εκφράσουν αυθεντικά συναισθήματα των ανθρώπων. Είτε αυτά τα συναισθήματα είναι πόνος, αγωνία, είτε προσδοκία, ελπίδα, οι άνθρωποι πάντοτε έχουν συναισθήματα, οι λαοί μας έχουν συναισθήματα. Οι σχέσεις μας διαταράχθηκαν τα τελευταία χρόνια και η τέχνη και ο πολιτισμός μπορεί να είναι η καλύτερη γέφυρα για να ξαναπιάσουμε το νήμα των σχέσεων των λαών μας και των χωρών μας».
«Ξέρετε πολύ καλά», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, «ότι ο ελληνικός λαός πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια 7 χρόνων και πιστεύω πως έχει έρθει η στιγμή να αντικατασταθεί το συναίσθημα της αγωνίας και του πόνου με το συναίσθημα της ελπίδας». «Αυτό», τόνισε, «πρέπει να είναι το σημαντικότερο μήνυμα σε μια στιγμή που σε όλη την Ευρώπη βρισκόμαστε μπροστά σε προκλήσεις».
Ο πρωθυπουργός, τέλος, σημείωσε ότι «πρέπει να διασφαλίσουμε την ενότητα της Ευρώπης, πρέπει όμως να διασφαλίσουμε και ένα καλύτερο μέλλον για τους λαούς της Ευρώπης» και εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι κι από τη θέση του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας θα συνεχίσει να καταβάλλει άοκνες προσπάθειες γι’ αυτό τον σκοπό.
«Δεν έχει περάσει πολύς καιρός που είχαμε βρεθεί σε αυτό το τραπέζι και συζητούσαμε, και το μεγάλο θέμα που μας απασχόλησε εντατικότατα ήταν φυσικά η ευρωπαϊκή κρίση», είπε με τη σειρά του ο Γερμανός Πρόεδρος ευχαριστώντας τον πρωθυπουργό για το ευγενικό καλωσόρισμα.
«Η Ευρώπη», είπε ο κ. Στάινμαϊερ, «αισθάνεται πλέον ότι το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο και ότι μετά ακριβώς από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα πρέπει να συζητήσουμε και να βρούμε λύσεις και θα πρέπει να μάθουμε ξανά να μιλάμε θετικά για την Ευρώπη και να μη θεωρούμε ότι η Ευρώπη ευθύνεται για όλα όσα δεν μας αρέσουν».
Είπε ότι σιγά-σιγά ξεκαθαρίζει μέσα στους ανθρώπους η αίσθηση του τι σημαίνει Ευρώπη, ότι είναι ακριβώς αυτή η Ευρώπη που 70 χρόνια τους προσφέρει ειρήνη και σταθερότητα σε μια ήπειρο που επί αιώνες ταλανιζόταν από πολέμους. Ίσως, είπε, η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου να καθιστά σαφές σε πολλούς ότι θα πρέπει να μην αφήσει η Ευρώπη να την κάνουν παιχνίδι στα χέρια τους οι άλλοι. Σε όλα αυτά τα συμφραζόμενα, συνέχισε, συγκαταλέγονται θέματα όπως το προσφυγικό, η εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια, η οικονομική ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας.
«Προσωπικά εκτιμώ ιδιαίτερα το έργο που επιτέλεσε η Ελλάδα, τις προσπάθειες που έκανε το τελευταίο διάστημα και εκτιμώ ιδιαίτερα το θάρρος που είχε για να επιτελέσει αυτό το έργο», τόνισε. Προσέθεσε πως ελπίζει τα σημερινά νέα αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις της Μάλτας, ότι δηλαδή έχει επέλθει κάποια συμφωνία τουλάχιστον στα βασικά ζητήματα, να είναι αληθινή κι ότι αυτό θα ήταν πολύ θετικό.
Ο κ. Στάινμαϊερ, τέλος, επισήμανε ότι με την παρουσία του εδώ θέλει να δώσει το μήνυμα ότι υπάρχουν κι άλλα θέματα και ότι οι ελληνογερμανικές σχέσεις είναι πολύ πιο ευρείες απ’ ό,τι συζητούνται δημοσίως, παραπέμποντας και στις πολιτισμικές σχέσεις των δύο χωρών.
«Αύριο εγκαινιάζουμε την έκθεση Documenta 14 που ασφαλώς θα μας δώσει τη δυνατότητα να δούμε μια διαφορετική οπτική γωνία που θα παρουσιάσουν ενδεχομένως οι Γερμανοί καλλιτέχνες, χωρίς να θέλω να πω ότι είναι κάτι που θα μας αρέσει σίγουρα εμάς τους πολιτικούς, αλλά πάντως θα είναι μια φρέσκια και ενδεχομένως και προκλητική οπτική γωνία», είπε ο Γερμανός Πρόεδρος, ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Την παρουσίαση του ψηφοδελτίου έκανε σήμερα ο υποψήφιος Πρόεδρος με την Επιμελητηριακή Παράταξη "Αναπτυξιακή Δύναμη"…
Η Ελλάδα είναι για πολλούς ένας ονειρεμένος προορισμός διακοπών. Αλλά πόσο ελκυστική είναι για μόνιμη…
Η ομάδα του Άργους πανηγύρισε την δύσκολη νίκη απέναντι στην ομάδα του Ιωνικού με 29-26…
Επικράτησε του Παναργειακού η Ηλιούπολη με 1-0, σε έναν αγώνα γεμάτο ένταση, δυνατές φάσεις για…
Σε διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά σύμφωνα με το protothema.gr προχώρησε το κυβερνών κόμμα μετά τη…
Αναγγελία θυελλωδών ανέμων από το Λιμεναρχείο Ναυπλίου σήμερα Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024. 1.-Ανακοινώνεται ότι σύμφωνα…