Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑΝεογέννητο και κολικοί: Τι μπορούμε να κάνουμε

Νεογέννητο και κολικοί: Τι μπορούμε να κάνουμε

Οι κολικοί εμφανίζονται στις περισσότερες περιπτώσεις των νεογέννητων μωρών.

Οι πόνοι αυτοί είναι συνήθως συστηματικοί και εκδηλώνονται σε καθημερινή βάση συνήθως το απόγευμα ή το βράδυ. Οι κολικοί έχουν ως αποτέλεσμα το έντονο κλάμα του μωρού που μπορεί να διαρκέσει έως και 4 ώρες ενώ εμφανίζονται συνήθως από την 3η με 4η εβδομάδα της ζωής του μωρού.

Πως όμως μπορούμε να ανακουφίσουμε το μωρό μας;

Πάρτε το μωρό αγκαλιά με τη κοιλίτσα του να ακουμπάει επάνω σας. Η ζεστούλα και η επαφή το ανακουφίζει.

Μην το κουνάτε έντονα και μη τραγουδάτε δυνατά, ελπίζοντας ότι θα του αποσπάσετε την προσοχή, του δημιουργείτε μεγαλύτερο εκνευρισμό. Χαμηλώστε τον φωτισμό, βάλτε το μπρούμυτα στα γόνατά σας και χαϊδέψτε του την πλατούλα.

Βγάλτε το μια βόλτα. Η αλλαγή παραστάσεων και ο καθαρός αέρας θα το ηρεμήσει.

Κάντε ένα ελαφρύ μασάζ με κυκλικές κινήσεις, κρατώντας την κοιλίτσα του ζεστή

Εάν θηλάζετε προσέξτε πολύ τη διατροφή σας. Αποφύγετε τροφές που δημιουργούν αέρια ή ερεθίζουν το γαστρεντερικό σύστημα του μωρού σας. Μιλήστε με έναν διατροφολόγο

Εάν το μωρό σας πίνει βρεφικό γάλα εμπορίου, τότε μελετήστε με τον παιδίατρό σας, αλλαγή του γάλατος αυτού.

Προσέχετε όταν το μωρό τρώει, να πιάνει καλά τη θηλή (είτε του στήθους, είτε του μπιμπερό) ώστε να μην καταπίνει αέρα και του δημιουργούνται αέρια.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι το χαμομήλι, ανακουφίζει τον πόνο των κολικών. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για κάποια αφεψήματα που πιθανόν να το ανακουφίσουν.

Ξαπλώστε το μωρό στο κρεβάτι ή στην αγκαλιά σας, πιάστε τα ποδαράκια του, πιέστε τα ελαφρά προς την κοιλιά του για λίγο και απομακρύνετέ τα απαλά. Κάντε αυτή την άσκηση μερικές φορές μήπως το βοηθήσετε να αεριστεί και συνεπώς να ανακουφιστεί λίγο από τον πόνο.

Βάλτε την ηλεκτρική σκούπα, ανάψτε το πιστολάκι των μαλλιών, ανοίξτε τον απορροφητήρα, βάλτε πλυντήριο! Ο ουδέτερος και μονότονος θόρυβος που δημιουργεί η λειτουργία κάποιων ηλεκτρικών συσκευών, μπορεί να ηρεμήσει το μωρό σας.

Και πάνω από όλα μην αγχώνεστε! Όσο και αν σας φαίνεται βουνό είναι μία κατάσταση η οποία κρατάει πολύ λίγο και το μωράκι σας δεν θα τη θυμάται.

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ