Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣΑΡΚΑΔΙΑΗ εξερεύνηση στα υποβρύχια σπήλαια της Αρκαδίας συνεχίζεται…

Η εξερεύνηση στα υποβρύχια σπήλαια της Αρκαδίας συνεχίζεται…

Στις 25 – 26 Μαρτίου οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε η 1η αποστολή για το 2017, από μέλη του Σπηλαιολογικού Ελληνικού Εξερευνητικού Ομίλου(ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο.), στην περιοχή της Αρκαδίας(Β Κυνουρίας).

Πραγματοποιήθηκε συνέχεια εξερεύνησης στα υποβρύχια σπήλαια “Ρουφήχτρα” και “ Χερσαίο ρήγμα” Αρκαδικού, από τους σπηλαιολόγους Βασάλο Βασίλειο και Κολίσογλου Στυλιανό.

Την πρώτη ημέρα έγινε συνέχεια εξερεύνησης και χαρτογράφησης στο υποβρύχιο σπήλαιο “Ρουφήχτρα”, πλησίον του Αρκαδικού Χωριού. Το μέγιστο βάθος εξερεύνησης έφτασε τα 38μέτρα. Έγινε υποβρυχίως, χρήση σπηλαιολογικού σχοινιού και εξάρτημάτων για την ασφαλή κατάδυση και ανάδυση, λόγω της επικίνδυνης ιδιεταιρότητας του σπηλαίου να ρουφάει τον δύτη προς τα μέσα(!!!). Υπήρχε πιο έντονο ρεύμα προς το εσωτερικό του υποβρυχίου σπηλαίου, σε σύγκριση με προηγούμενες αποστολές(!).

Την δεύτερη ημέρα έγινε συνέχεια της εξερεύνησης στο “Χερσαίο Ρήγμα”.

Το σπήλαιο έχει είσοδο από την στεριά. Πρόκειται για τεθλασμένο ρήγμα, που σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις μας, έχει μέγιστο βάθος -55μέτρα, πλάτος 15μέτρα και συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 78 μέτρα. Η θερμοκρασία στο εσωτερικό του σπηλαίου είχε αυξηθεί κατά έναν βαθμό Κελσίου(19C), σε σύγκριση με τα δεδομένα που έχουμε του έτους 2015&2016, παρόλο που όλο τον χρόνο η θερμοκρασία του σπηλαίου παραμένει σταθερή και παρόλο που ο χειμώνας του 2017 ήταν ψυχρότερος από τους δύο προηγούμενους!

πηγη www.ert.gr

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ