Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΚΟΣΜΟΣΕΥΡΩΠΗΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΣ 16ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟΝ πατέρα του που τον θεωρεί νέο…...

ΤΟ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΣ 16ΧΡΟΝΟΥ ΣΤΟΝ πατέρα του που τον θεωρεί νέο… Μέσι

Και ποιος γονιός δεν θα ήθελε το παιδί του, που ασχολείται με το ποδόσφαιρο, να είναι ο νέος Μέσι; Η πεποίθηση, όμως αυτή πολλές φορές δημιουργεί προβλήματα: οι γονείς θεωρούν ότι το παιδί τους αδικείται, τα περιστατικά βίας και τα παράπονα απέναντι στους προπονητές έχουν αυξηθεί όπως και η πίεση στο ίδιο το παιδί με αποτέλεσμα να χάνεται η πραγματική μαγεία του ποδοσφαίρου…

Πρόσφατα ερασιτεχνικό βίντεο έδειξε τις εικόνες ντροπής από συμπλοκή γονέων κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού αγώνα παιδιών στη Μαγιόρκα, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό στην Ισπανία. Μάλιστα οι ισπανοί διαιτητές δηλώνουν εξοργισμένοι από την βία των γονέων στους αγώνες ποδοσφαίρου που παίζουν τα παιδιά τους.

Με αφορμή τα παραπάνω ένας 16χρονος από την Ισπανία, ο Χουάν Χουνκέρα, έγραψε ένα γράμμα στον πατέρα του, απευθυνόμενος, όμως, σε όλους τους γονείς που πιστεύουν ότι το παιδί τους είναι παικταράς. Η επιστολή είναι συγκλονιστική και μας δείχνει πώς πρέπει να είναι το ποδόσφαιρο.

Ιδού η επιστολή που δημοσιεύθηκε στη «Nueva Espana»:

«Ο γιος σου δεν είναι ο Μέσι. Μεταξύ άλλων, διότι αν ο γιος σου ήταν ο Μέσι, θα έπαιζε στη Μπαρτσελόνα. Ο γιος σου παίζει στην ομάδα του σχολείου ή της γειτονιάς. Προπονητής του είναι ο Πέπε, ο Μπόρχα, ο Μάρκος και όχι ο Λουίς Ενρίκε.

Ακόμα, βέβαια κι έτσι, ακόμα κι αν ξέρεις ότι ο γιος σου δεν είναι ή δεν θα γίνει ένας παίκτης επιπέδου εθνικής ομάδας, εσύ πιστεύεις ότι είναι ο Μέσι. Και υπάρχει και κάτι ακόμα χειρότερο: Θέλεις να τον κάνεις να πιστέψει ότι είναι.

Πηγαίνεις σε κάθε προπόνησή του υποδεικνύοντάς του τι πρέπει να κάνει, πώς πρέπει να παίζει, πώς να κλωτσά τη μπάλα. Eσύ ήσουν εκεί και ούρλιαζες όταν ο μικρός Μέσι έπαιζε ένα αδιάφορο παιχνίδι. Σαν να μην μπορούσαν να τον καθοδηγήσουν ο Πέπε, ο Μπόρχα, ο Μάρκος. Σαν να μην ήξεραν οι προπονητές του ότι ο δικός σου Μέσι κάποια μέρα θα παίξει στη Μπαρτσελόνα.

Θα σου πω κάτι. Ίσως αυτοί οι προπονητές με τους οποίους εσύ εξοργίζεσαι επειδή δεν δίνουν πολύ χρόνο συμμετοχής στον γιο σου, του έχουν διδάξει κάτι που εσύ δεν θα του μάθεις ποτέ, διότι δεν το διαθέτεις. Εσύ δεν έχεις αξίες. Δεν καταλαβαίνεις ότι αυτή τη μιάμιση ώρα που ο γιος σου απολαμβάνει το καλύτερο άθλημα του κόσμου είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής του.

Αγνοείς ότι το να τρέχει πίσω από τη μπάλα ως πιτσιρικάς, το να μαθαίνει να νικά, να χάνει, να εκτιμά, να ξεπερνά δυσκολίες ίσως είναι πιο σημαντικό από το να βρεθεί μια μέρα στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Μπορεί να μην φτάσει ποτέ να αγωνιστεί σε έναν τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά θα έχει μάθει να δίνει το χέρι και να βοηθά έναν συμπαίκτη του να σηκωθεί όταν θα είναι πεσμένος ή θα απλώνει το χέρι του στο διαιτητή στο τέλος κάθε αγώνα. Εσύ δεν ξέρεις τι είναι το ποδόσφαιρο.

Εσύ είσαι σημείο αναφοράς για το μικρό αστέρι σου. Εσύ θα χαμογελάς κάθε φορά που ο μικρούλης σου θα τρέχει προς το μέρος σου για να σου αφιερώσει ένα γκολ. Τώρα σκέψου, αν έχει αυτή την ικανότητα, τι αισθάνεται ο γιος σου κάθε φορά που σε βλέπει σαν ζώο να προσπαθείς να επιτεθείς σε έναν διαιτητή, ο οποίος κάνει απλά τη δουλειά του.

Φαντάσου για μια στιγμή τα μάτια ενός 12χρονου, για τον οποίο είσαι πρότυπο, εσύ που θέλεις να του διδάξεις τόσα, να του διδάσκεις τον καυγά με τον πατέρα ενός παιδιού από την αντίπαλη ομάδα.

Το χειρότερο είναι ότι ο γιος σου θα μεγαλώσει έχοντας εκπαιδευτεί να προσβάλει τον διαιτητή, τον συμπαίκτη ή τον αντίπαλο, ότι μπορεί να χτυπά οποιονδήποτε ή ότι δεν χρειάζεται να σέβεται τον προπονητή. Και θα φτάσει στις μεγαλύτερες κατηγορίες να συμπεριφέρεται με άγριο τρόπο. Δεν τα βγάζω από το μυαλό μου αυτά, τα βλέπεις κι εσύ να συμβαίνουν κάθε σαββατοκύριακο.

Άνθρωποι όπως εσύ υπάρχουν πολλοί σε αυτή την πόλη, σε αυτή τη χώρα, σε αυτό το άθλημα. Θα έπρεπε όλοι εσείς να νιώθετε ντροπή όταν έρχονται τα παιδιά σας και σας λένε ότι τους απαγόρευσαν να παίξουν ποδόσφαιρο εξαιτίας σας. Στα 16 χρόνια μου έχω παίξει πολύ περισσότερο ποδόσφαιρο από ότι εσύ και σου ζητώ να μην ξαναπατήσεις στο γήπεδο, να μάθεις στο γιο σου να ευχαριστιέται το ποδόσφαιρο και να καταλάβεις ότι πάνω απ’ όλα μέσα από αυτό το άθλημα ο γιος σου μπορεί να μην γίνει τελικά μεγάλος ποδοσφαιριστής, αλλά σπουδαίος άνθρωπος. Κι αυτό είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό».

 

 

 
Πηγή: http://news.makedonias.gr/

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ