Στην παγκόσμια αγορά του ιατρικού τουρισμού εισέρχεται δυναμικά η Ελλάδα, ενός τομέα που ο τζίρος του, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ξεπερνά σε ετήσια βάση τα 20-30 δισ. δολάρια, καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες αναζητούν νέες θεραπείες, χαμηλότερο κόστος, ποιότητα περίθαλψης, σε άλλη χώρα.
Με «σύμμαχο» τους Έλληνες γιατρούς ανά τον κόσμο, επιστήμονες και επιχειρηματίες από την Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) και του Τομέα Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, αναπτύσσουν σημαντική δραστηριότητα διεθνούς προβολής των πλεονεκτημάτων της χώρας μας και την καθιστούν ελκυστικό προορισμό ιατρικού τουρισμού.
Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη για συλλογική δράση, συγκεκριμένη εθνική στρατηγική και οργάνωση, ώστε η χώρα να ενεργοποιηθεί σε κεντρικό επίπεδο και να διεκδικήσει ένα σημαντικό μερίδιο στη διεθνή αγορά ιατρικού τουρισμού.
Δεύτερος σταθμός της συντονισμένης προσπάθειας προώθησης του ιατρικού τουρισμού, που ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο από τη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με την Ομοσπονδία των Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, είναι το Μόντρεαλ, όπου ζουν 80.000 Έλληνες. Το διήμερο 28 και 29 Μαρτίου, πραγματοποιείται διημερίδα με θέμα «Ιατρικός Τουρισμός στην Ελλάδα», που διοργανώνεται από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, την ΚΕΔΕ και τη στήριξη της ελληνικής κοινότητας στο Μόντρεαλ του Καναδά και όπως λένε οι διοργανωτές θα υπάρχει δυναμική συνέχεια, με απώτερο στόχο την προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας και την διερεύνηση του ρόλου και της θέσης που θα μπορούσε να διαδραματίσει.
«Δεν είναι ουτοπικό να πούμε ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει και να λάβει θέση ψηλά στο χάρτη του παγκόσμιου ιατρικού τουρισμού» είπε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του Τομέα Ιατρικού Τουρισμού του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ, του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης. «Αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες, αξιοποιούμε τον δυναμισμό των Ελλήνων σε κάθε γωνιά, προωθούμε συνεργασίες, αναδεικνύουμε και προβάλλουμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας, με στόχο την ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό 12 μήνες το χρόνο» τόνισε ο κ. Πατούλης.
Απευθυνόμενος στους ομογενείς, είπε ότι αν και ο Καναδάς διαθέτει ένα εξαιρετικό δημόσιο σύστημα υγείας, εάν κάποιος θέλει να συντομεύσει τον χρόνο αναμονής για ορισμένες ιατρικές πράξεις, τότε μπορεί να απευθυνθεί σε δομές υγείας της Ελλάδας, οι οποίες είναι άρτια στελεχωμένες με υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό.
Ο κ. Πατούλης, χαρακτήρισε την προσπάθεια που γίνεται «συλλογική και όχι ατομική», για να προκύψει, όπως είπε, πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι όλοι μαζί πρέπει να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό brand της χώρας μας και όχι να δουλεύουν μεμονωμένα οι γιατροί και οι επιχειρήσεις.
«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, τις δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους γιατρούς, τους επιχειρηματίες, ενώ στην προσπάθειά μας αυτή, θέλουμε εσάς στήριγμα και πρεσβευτές εσείς οι δύο φορές Έλληνες» κατέληξε.
Τη στήριξή του στην εθνική προσπάθεια για την ανάδειξη και την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την «κίνηση αξιοθαύμαστη» εξέφρασε ο πρόεδρος των Ελλήνων γιατρών του Κεμπέκ Χρήστος Καράτζιος, παιδίατρος- λοιμωξιολόγος. Ο σύλλογος αριθμεί 150 μέλη στο Κεμπέκ.
Περισσότεροι από 5 εκατομμύρια Ελληνες ζουν εκτός ελληνικών συνόρων διασπαρμένοι σε 140 χώρες της υφηλίου, ανέφερε κατά την ομιλία του ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, προσθέτοντας ότι ο ελληνισμός του εξωτερικού συνιστά ένα πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο. Η ελληνική διασπορά αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μέρος του πολιτικού, οικονομικού επιχειρηματικού, πολιτιστικού και επιστημονικού δυναμικού του έθνους και αποτελεί «μοναδική ευκαιρία να μετατρέψουμε το μειονέκτημα της διαχρονικής μετανάστευσης στο εξωτερικό σε πλεονέκτημα για τη χώρα μας σήμερα».
Σύμφωνα με τους ομιλητές, στην Ελλάδα ο ιατρικός τουρισμός μπορεί να κινηθεί σε αρκετούς τομείς, όπως της εξωσωματικής γονιμοποίησης, της οφθαλμολογίας, της οδοντιατρικής, της πλαστικής/αισθητικής χειρουργικής.
«Αιχμή του δόρατος» για την προσέλκυση ζευγαριών από το εξωτερικό και ως εκ τούτου την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη χώρα φιλοδοξεί να αποτελέσει η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Η ευελιξία του νόμου στην Ελλάδα όσον αφορά την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή , το χαμηλό κόστος αλλά και οι άριστες υπηρεσίες που προσφέρουν όλα τα εξειδικευμένα κέντρα έχουν καταστήσει τη χώρα σε έναν ασφαλή, αλλά και αξιόπιστο προορισμό για τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί. Οπως είπε ο κ. Πάντος, πάνω από 52 εκατομμύρια ζευγάρια ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας και σύμφωνα με στοιχεία ετησίως γίνονται, περίπου μισό εκατομμύριο κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης από 31 ευρωπαϊκές χώρες και 991 κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, εκ των οποίων και η Ελλάδα, στην οποία πραγματοποιούνται περίπου 14.000 κύκλοι ετησίως. Οι λόγοι που τα ζευγάρια επιλέγουν για τη θεραπεία της υπογονιμότητας τους μια συγκεκριμένη χώρα είναι η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών, το ποσοστό επιτυχίας, η προσβασιμότητας της θεραπείας γονιμότητας, οι εγκαταστάσεις της μονάδας εξωσωματικής, καθώς και το κόστος θεραπείας. Και σε όλα η Ελλάδα υπερτερεί είπε ο κ. Πάντος.
Αναφέρθηκε στην νέα ερευνητική μέθοδο, έγχυσης αιμοπεταλίων στις ωοθήκες, με σκοπό την επανεργοποίηση των ωοθηκών, σε γυναίκες είτε με περιεμμηνόπαυση, είτε με εμμηνόπαυση, που έχει εκπονήσει ο ίδιος και ο μαιευτήρας-γυναικολόγος Κωνσταντίνος Σφακιανούδης. Όπως είπε, για την ερευνητική αυτή εργασία το πανεπιστήμιο Bercley της Καλιφόρνια ζήτησε, από τον κ. Πάντο και την ομάδα του, να τοποθετηθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής του πανεπιστημίου, αναγνωρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το υψηλό επίπεδο των Ελλήνων επιστημόνων. Ήδη η είδηση αυτή του πανεπιστημίου Bercley δημοσιεύθηκε πριν δύο ημέρες στο περιοδικό New Scientist.
Κάρτα Υγείας για τους ομογενείς από τον Ομιλο Ιατρικού Αθηνών
Ο Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, κατά τον χαιρετισμό που απέστειλε στη διημερίδα, παρουσίασε τη νέα πρωτοβουλία του Ομίλου που έχει στόχο την εξασφάλιση της υγείας των μελών της ομογένειας, όταν εκείνοι επισκέπτονται την πατρίδα. Ειδικότερα, μέσω του προγράμματος “Υγεία στην Πατρίδα”, θα διανεμηθεί σε όλα τα μέλη της ομογένειας μία κάρτα η οποία προσφέρει μία σειρά από δωρεάν και εκπτωτικές παροχές στα νοσοκομεία του ομίλου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, εξασφαλίζοντας, έτσι, την άμεση πρόσβαση στις υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες του Ομίλου.
Ο ιατρικός τουρισμός, είπε, είναι εξωστρεφής δραστηριότητα και ο Ομιλος Ιατρικού Αθηνών πρωτοπορεί στον τομέα, διαθέτοντας 8 υπερσύγχρονα νοσοκομεία, 1200 νοσηλευτικά κρεβάτια, 3.000 εργαζόμενους και 2.000 συνεργάτες-γιατρούς. Εχει δεχθεί 7.500 ασθενείς από άλλες χώρες, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα για το υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας στην Ελλάδα.
Ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης της Ιαματικής Ιατρικής και Ιαματικού Τουρισμού
Σημαντικές προοπτικές ανοίγονται για την χώρα μας και στον τομέα του ιαματικού τουρισμού, καθώς η Ελλάδα, έχει «απεριόριστη δυναμική ανάπτυξης κέντρων θαλασσοθεραπείας, λόγω της τεράστιας ακτογραμμής της, εξαίρετο βιοκλίμα για παροχή υπηρεσιών όλου του φάσματος της Ιαματικής Ιατρικής και των εναλλακτικών μορφών τουρισμού» είπε κατά την ομιλία του ο καθηγητής Δερματολογίας, πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Κουσκούκης. Στην Ευρώπη, όπως ανέφερε, συνολικά υπάρχουν 1400 ανεπτυγμένες λουτροπόλεις, στις οποίες απασχολούνται 750.000 άτομα με ετήσιο τζίρο 45 δισ. ευρώ από τις 180 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις.
Η Ελλάδα, πρόσθεσε, είναι η πρώτη χώρα στην Ευρώπη με ποιότητα και μοναδικότητα των ιαματικών φυσικών πόρων (750 ιαματικές πηγές εκ των οποίων 82 ενεργοποιημένες και οι 40 είναι αναγνωρισμένες με ΦΕΚ.
«Αποτελεί άμεση ανάγκη ο καθορισμός εθνικής στρατηγικής για την ανταγωνιστική τοποθέτηση της Ελλάδας στην παγκόσμια αγορά ιατρικού τουρισμού. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και αναλαμβάνουμε δράση. Αναπτύσσουμε πρωτοβουλίες και αξιοποιούμε το δυναμισμό των Ελλήνων σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης» τόνισε κλείνοντας την πρώτη μέρα της διημερίδας στο Μόντρεαλ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ναυπλίου κ. Σπύρος Αφίφης μιλάει για τον τουρισμό κατά την…
Ο Δήμος Ναυπλιέων αγκαλιάζει το Μουσικό Σχολείο Αργολίδας Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ναυπλιέων σε…
O Εμπορικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Ναυπλίου ενημερώνει το αγοραστικό κοινό ότι από τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου…
Ανάκληση γνωστής σοκολάτας με φουντούκια έκανε ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο…
Όπλα και ναρκωτικά εντόπισαν σε οικία στη Βόρεια Κυνουρία αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής.…
Την Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2025, λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης για το νέο πρόγραμμα…