Κέλλοι (παραδοσιακά κουλουράκια Κρανιδίου)

0
132
- Advertisement -

Τα κουλουράκια αυτά είναι τα παραδοσιακά βουτήματα της περιοχής. Είναι πεντανόστιμα και πανεύκολα στην παρασκευή τους

- Advertisement -

ΥΛΙΚΑ
2 κούπες ελαιόλαδο
2 κούπες ζάχαρη
1 1/2 κούπας χυμό πορτοκάλι
1/2 κούπας νερό
1/2 ποτηράκι κρασιού κονιάκ
κανέλα- γαρύφαλλο
1 φακελάκι baking powder
2 κουταλάκια γλυκού σόδα διαλυμένη μέσα στο χυμό
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
αλεύρι σταρένιο όσο πάρει (1 με 1,5 kg)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μια λεκάνη το λάδι, το κονιάκ, το νερό και το πορτοκάλι μέσα στο οποίο έχουμε διαλύσει τη σόδα.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.
Βάζουμε την κανέλα και το γαρύφαλλο.
Ρίχνουμε το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του μαζί με το baking powder.
Ανακατεύουμε καλά και αρχίζουμε να προσθέτουμε το σταρένιο αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη μαλακιά κι ελαστική που να κολλάει ελαφρώς στα χέρια μας.
Αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά.
Λαδώνουμε ελαφρά τα χέρια μας και πλάθουμε κουλουράκια.
Εδώ στο Κρανίδι τα φτιάχνουν στο σχήμα της φωτογραφίας αλλά εσείς μπορείτε να τους δώσετε ότι σχήμα θέλετε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Τα φυλάμε σε δοχείο που να κλείνει καλά.
Διατηρούνται για αρκετό καιρό και είναι ιδανικά για το καφεδάκι μας αλλά και κολατσιό των παιδιών στο σχολείο.
Η συνταγή είναι της φίλης μου της Αφροδίτης, όπως και τα χεράκια στις φωτογραφίες, που την πήρε από τη θεία της, που την πήρε από τη μαμά της και πάει λέγοντας.

αναρτήθηκε  Τα λιλά της Λίλας

- Advertisement -