«ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ: ΑΝ ΔΕΝ ΞΥΠΝΗΣΟΥΝ ΘΑ «ΧΟΡΤΑΣΟΥΝ» ΠΡΟΣΤΙΜΑ»

- Advertisement -

Οι περισσότεροι από τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος, συνεχίζουν οι περισσότεροι να λειτουργούν σαν να είναι μόνοι τους σε αυτό τον κόσμο και δεν τους αγγίζει τίποτε.

- Advertisement -

Αφού λοιπόν δεν δείχνουν να μην καταλαβαίνουν τι γίνεται, θα προσπαθήσω να τους εξηγήσω μπας και γλυτώσουν τα πρόστιμα.Οι συγκεντρωτικές καταστάσεις είναι μια υποχρέωση που βαρύνει σχεδόν όλους όσους κάνουν συναλλαγές. Η ΠΟΛ.1078/17.3.2014 όπως και ένα σωρός άλλες (ΠΟΛ.1022/7.1.2014, ΠΟΛ.1050/2Θ16 κλπ) του Υπουργείου Οικονομικών καθορίζει τον τρόπο υποβολής, κυρίως όμως καταγράφει τα παραστατικά που προσδιορίζουν ποια έξοδα και ποια έσοδα συμπεριλαμβάνονται σε αυτές.

Για τους επαγγελματίες, τις ατομικές επιχειρήσεις, τα νομικά πρόσωπα αλλά και τους αγρότες του κανονικού καθεστώτος, δεν απαιτείται κάποια ιδιαίτερη μεταχείριση. Η καταχώρηση των παραστατικών από τους συναδέλφους λογιστές φοροτεχνικούς που τους παρακολουθούν και ενημερώνουν τα βιβλία τους, δημιουργεί αυτομάτως τη βάση για την υποβολή τους.

Να σημειώσουμε ότι για τις συγκεντρωτικές καταστάσεις του 2016, η προθεσμία λήξης υποβολής είναι μέχρι τις 31 Μαρτίου 2017 και αφορά όλες τις συναλλαγές που έχουν γίνει το έτος 2016.

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν μία ετήσια συγκεντρωτική κατάσταση εξόδων. Γ·α να γίνει αυτό, θα πρέπει να προσκομίσουν τα παραστατικά στο λογιστή τους. Αυτό πρέπει να γίνει άμεσα και σίγουρα όχι την τελευταία ημέρα της προθεσμίας. Το έχω πει και γράφει πάρα πολλές φορές, αλλά διαπιστώνω ότι οι περισσότεροι δεν συνειδητοποιούντο επερχόμενο πρόστιμο.

Όλες οι συναλλαγές τους που αφορούν τα έξοδα τους, είτε πρόκειται για τιμολόγια, είτε για αποδείξεις, θα πρέπει να συμπεριληφθούν σε μία ετήσια κατάσταση εξόδων η οποία θα υποβληθεί ηλεκτρονικά από το λογιστής τους. Η προθεσμία που αναφέρεται πιο πάνω αφορά και τους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Σε περίπτωση που αυτή η κατάσταση δεν υποβληθεί εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας τότε το πρόστιμο που επιβάλλεται είναι 100,00€. Για όσους είναι χουβαρντάδες δεν

γεννάται θέμα, μπορούν να πληρώσουν όσα πρόστιμα θέλουν, τέτοιες εποχές όμως σπάνια κάποιος θα δεχθεί να πληρώσει πρόστιμο αδιαμαρτύρητα.

Για τα προηγούμενα δύο χρόνια δόθηκαν κάποιες παρατάσεις προκειμένου να μπορέσουμε να τις υποβάλλουμε γιατί υπήρχαν (και εξακολουθούν να υπάρχουν) διάφορα προβλήματα κατά την υποβολή τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να προσκομίζουν τα τιμολόγια στους λογιστές τους, όταν πήγαιναν να υποβάλλουν τη φορολογική τους δήλωση. Κάτι το οποίο έχουν στο μυαλό τους και φέτος.

Δυστυχώς όμως γι’ αυτούς, τα πράγματα άλλαξαν. Ο σκοπός των συγκεντρωτικώ καταστάσεων είναι να υποβληθούν πριν από την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, προκειμένου να έχει έννοια η διασταύρωση.

Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος λοιπόν θα πρέπει να προσκομίσουν άμεσα όλα τους τα παραστατικά του 2016 στο λογιστή τους, ώστε να προλάβουν οι συνάδελφοι να ετοιμάσουν και να υποβάλλουν τις συγκεντρωτικές καταστάσεις.

Να επισημάνουμε κάποια πραγματάκια τα οποία καλό είναι οι φορολογούμενοι και ειδικότερα οι αγρότες του ειδικού να τα γνωρίζουν, γιατί συνεχίζουν να αδιαφορούν:

– Αν δεν προσκομίσετε τα τιμολόγια δεν πρόκειται να σας υποβάλλουμε τη συγκεντρωτική κατάσταση τιμολογίων για το 2016.

– Αν τα προσκομίσετε όταν θα έρθετε για να κάνετε τη φορολογική δήλωση, θα την υποβάλλουμε τότε.

– Αυτό σημαίνει ότι η υποβολή θα γίνει εκπρόθεσμα, άρα θα έχει πρόστιμο.

– Η δικαιολογία «δεν με ενημερώσατε» δεν πιάνει πλέον. Γιατί δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εάν πέρυσι εσείς καλλιεργήσατε ή όχι.

-Εσείς έχετε υποχρέωση να ρωτήσετε και όχι εμείς να σας πάρουμε τηλέφωνο.

– Πως κάνετε κάθε μέρα όταν θέλετε να ρωτήσετε για πετρέλαιο θέρμανσης, για επίδομα αλληλεγγύης, για το φοιτητικό επίδομα, για το επίδομα ενοικίου, για όλα τα επιδόματα που υπάρχουν σε κάθε χώρα του κόσμου; Πως τα γνωρίζετε όλα;

– Ε λοιπόν έχετε την ίδια υποχρέωση να πάρετε τηλέφωνο, να ρωτήσετε και να σας ενημερώσουμε.

– Κι αν δεν το κάνετε , δεν πειράζει. Εμείς θα την υποβάλλουμε όταν έρθετε να κάνουμε ιη δήλωση.

– Και κάτι ακόμη: δεν υπάρχει δικαίωμα επιλογής. Δεν μπορείτε να μας ζητήσετε να μην υποβάλλουμε τη συγκεντρωτική κατάσταση.

– Γιατί αν δεν την υποβάλλουμε και έρθει μετά το πρόστιμο ξέρετε τι θα γίνει: θα ισχυριστείτε ότι δεν φταίτε εσείς αλλά εμείς -οι λογιστές σας-.

Επειδή αυτό δεν το ανεχόμαστε έχετε να επιλέξετε: προσκομίζετε τα τιμολόγια άμεσα κα. γλυτώνετε το πρόστιμο, ή προσκομίζετε τα τιμολόγια όποτε γουστάρετε και τρώτε το πρόστιμο. Απλά πράγματα.

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί αναδημοσίευση άρθρου στον φορολογικό κόμβο TAXHEAVEN του Αγαπητού φίλου και συνεργάτη Γιώργου Παπαδημητρίου Προέδρου του Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο. Καρδίτσας

- Advertisement -