Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΥπέροχο και μαγευτικό το Ναύπλιο την άνοιξη - Ανακάλυψε το μυστικό μονοπάτι...

Υπέροχο και μαγευτικό το Ναύπλιο την άνοιξη – Ανακάλυψε το μυστικό μονοπάτι και τη σπηλιά

Ανακάλυψε το μυστικό μονοπάτι και τη σπηλιά με το ασανσέρ, δοκίμασε ναυπλιώτικες συνταγές στην άκρη του βράχου, δες κρατήρες από μετεωρίτες και πάρε παγωτό στο χέρι στην πλατεία Συντάγματος. Στο Ναύπλιο τώρα!


Πάντα επίκαιρο το Ναύπλιο. Όσες φορές και να το επισκεφθείς, κάτι καινούργιο θα ανακαλύψεις. Δεν υπάρχουν ταξιδιωτικές «συνταγές» για αυτήν την γοητευτική πολιτεία, αφού είναι βέβαιο πως εδώ θα έρθεις ξανά και ξανά. Αυτή τη φορά σας προτείνουμε μια ιδιαίτερη και πρωτότυπη βόλτα που μάλλον δε γνωρίζετε…

Περπάτησε στο μυστικό μονοπάτι και στη σπηλιά με το ασανσέρ
Ένας μεγάλος, ευχάριστος περίπατος που ξεκινά από το κέντρο του Ναυπλίου πραγματοποιεί τον γύρο της Ακροναυπλίας, περνά από το φάρο και καταλήγει στην παραλία Αρβανιτιά. Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι, όμως, είναι ένα μυστικό μονοπάτι στο πλάι της Ακροναυπλίας, το οποίο καταλήγει σε μια… σπηλιά! Και το περίεργο δεν τελειώνει εδώ, καθώς μέσα στη σπηλιά θα βρεις ένα ασανσέρ. Κάλεσέ το και αυτό θα σε ανεβάσει μέχρι την κορυφή της Ακροναυπλίας. Θα μείνεις άναυδος από την απίστευτη θέα. Κάτσε για καφέ στο ξενοδοχείο που βρίσκεται εκεί και απόλαυσε τη θέα σε όλο τον Αργολικό κόλπο!

Κάτσε για φαγητό στην άκρη του γκρεμού, σαν τη Σαντορίνη
Οι εκπλήξεις, όμως, δεν λείπουν και από την άλλη διαδρομή της Ακροναυπλίας. Περπατάς στο δρομάκι πλάι στο ρολόι του Ναυπλίου και το ακούς να χτυπά δίνοντας τον παλμό στην πόλη. Στο τέλος περίπου της βόλτας σου θα δεις ένα μαγαζί, χωμένο μέσα στο βράχο. Είναι το καλύτερο σημείο για να κάτσεις για φαγητό. Νιώθεις λες και είσαι στη Σαντορίνη κι ας είσαι μόνο 2 ώρες μακριά από την Αθήνα! Βλέπεις το Μπούρτζι αλλιώς, μια εντυπωσιακή εικόνα από ψηλά, που δεν την είχες συνηθίσει. Τώρα το Ναύπλιο σου παρουσιάζει ένα διαφορετικό πρόσωπο.

Δες στις Δολίνες, τους κρατήρες από μετεωρίτες
Το χωριό Δίδυμα με τα πλούσια λιβάδια άγριας τουλίπας είναι μια κοντινή στο Ναύπλιο βόλτα που αξίζει να πραγματοποιήσεις. Εκεί, μια ώρα μακριά από την πόλη, βρίσκονται δύο παράξενοι κι επιβλητικοί κρατήρες, οι περίφημες «Δολίνες» που επιβάλλονται με το μέγεθος και το κυκλικό τους σχήμα. Το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο εκτιμάται ότι οφείλεται σε πτώση μετεωριτών ή ακόμη και σε ομοιόμορφη καθίζηση του εδάφους. Η μία Δολίνη, η μεγάλη, βρίσκεται στην πλαγιά του λόφου απευθύνοντας από μακριά ανοιχτό κάλεσμα εξερεύνησης. Λίγο πιο κάτω θα δεις τη δεύτερη και πιο μικρή Δολίνη. Μια στοά σκαμμένη στο έδαφος και μια σκάλα λαξευμένη στο βράχο σε οδηγεί στο εσωτερικό της σπηλιάς. Εκεί, μέσα στην οργιώδη βλάστηση προΐστανται δύο υπέροχα βυζαντινά ξωκλήσια λαξευμένα στο βράχο: Του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες του 13ου αι. και της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, αντικριστά το ένα από το άλλο για να σου διηγηθούν την αντικριστή ιστορία τους.

Χαλάρωσε στην πλατεία Συντάγματος, με παγωτό στο χέρι
Η βόλτα στην πλατεία επιβάλλεται όσες φορές κι αν έχεις επισκεφθεί το Ναύπλιο. Θα περπατήσεις στη Βασιλέως Κωνσταντίνου, στο «μεγάλο δρόμο» όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι, που διασχίζει την παλιά πόλη από το πάρκο ως την όμορφη πλατεία Συντάγματος. Τα περισσότερα καλοδιατηρημένα κτίρια της πόλης, η Σχολή Ευελπίδων, το υπουργείο Στρατιωτικών, η κατοικία του Βαυαρού αντιβασιλιά Αρμανσμπεργκ ο οποίος επόπτευε τον ανήλικο Όθωνα, το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας βρίσκονται εκεί. Πολλά εστιατόρια, καφέ και μπαρ μετατρέπουν τη πλατεία σε σημείο συνάντησης, σουλάτσου και χαλάρωσης αφού συνδυάζει ανεπιφύλακτα το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Η δική μας πρόταση πάντως είναι παγωτό στο χέρι, χαλάρωση στα παγκάκια και περπάτημα στα στενά καλντερίμια με τις βουκαμβίλιες.

Αφιέρωμα του www.autotriti.gr για το Ναύπλιο.

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ