Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑναδιάταξη - Αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. και της Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, με την ίδρυση και...

Αναδιάταξη – Αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ. και της Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, με την ίδρυση και λειτουργία νέου Αστυνομικού Τμήματος Επιδαύρου, καθώς και Υλικοτεχνική Υποδομή

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αργολίδας με έγγραφά της έχει καταθέσει τις θέσεις της με εμπεριστατωμένες προτάσεις καθώς και συμαντικές επισημάνσεις της επί του θέματος αυτού, τόσο σε γενικό επίπεδο όσο και σε τοπικό επίπεδο ώστε οι νέες δομές των υπηρεσιών μας να λειτουργήσουν σε σωστές βάσεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εποχής και να προσφέρουν την όσο το δυνατόν καλύτερη ασφάλεια στους πολίτες και την πλέον άρτια αστυνόμευση της περιοχής μας.

Η έκδοση του Π.Δ.7/2017 όσο αφορά την Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ μας βρίσκει σύμφωνους καθώς ένα πάγιο συνδικαλιστικό μας αίτημα για την ίδρυση και λειτουργία μια νέας αστυνομικής υπηρεσίας στην οποία θα συγχωνευτούν οι Αστυνομικοί Σταθμοί της περιοχής του Δήμου Επιδαύρου, παίρνει σάρκα και οστά και ιδρύεται στην έδρα του Δήμου Επιδαύρου στο Λυγουριό το Α.Τ.ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ.

Ο στόχος μας επετεύχθη αλλά ο μεγάλος αγώνας μας και η αγωνία μας είναι, ότι ως νεοϊδρυθείσα αστυνομική υπηρεσία ενώ έπρεπε να επανδρωθεί τουλάχιστον με (26) ΝΕΕΣ οργανικές θέσεις εκτός της Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, όπως πραγματοποιήθηκε άλλωστε προσφάτως και με το νεοϊδρυθέν Τμήμα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων Κεντρικής Πελοποννήσου, προς απογοήτευση μας πληροφορηθήκαμε από φορείς του Νομού, ότι το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. προσανατολίζεται στην επάνδρωση του από εσωτερικές μετακινήσεις από τις υφιστάμενες υπηρεσίες της Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ.

Η Ένωση μας είναι αντίθετη με την πρόταση της επάνδρωσης του νεοσύστατου Α.Τ.ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ με ίδιες δυνάμεις από την Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ καθώς αυτό θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στο σύνολο της λειτουργίας των αστυνομικών υπηρεσιών της Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ οι οποίες θα κληθούν να επανδρώσουν την προαναφερόμενη υπηρεσία με αστυνομικό προσωπικό. Για αυτό παραθέτουμε τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να εξασφαλιστούν νέες οργανικές θέσεις εκτός Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ :

 Οι μνημονιακές δεσμεύσεις της Πολιτείας για σμίκρυνση του Δημόσιου Τομέα είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση του χαμηλόβαθμου αστυνομικού προσωπικού κατά 6.700 οργανικές θέσεις δημιουργώντας ένα σημαντικό πλήγμα για την ΕΛ.ΑΣ., καθώς έχασε μεγάλο αριθμό μάχιμου αστυνομικού προσωπικού. Με την εφαρμογή του Ν.4249/14 η οργανική δύναμη της Δ.Α. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ από (296) θέσεις συρρικνώθηκε στις (245) θέσεις, με αποτέλεσμα να μειωθεί εξωφρενικά κατά (-51) οργανικές θέσεις προκαλώντας προβληματισμούς και ερωτηματικά για το εάν είναι επαρκής η δύναμη, ώστε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών. Η επαναφορά αυτών ήταν και είναι αίτημά μας και επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί άμεσα.

 Ο μεγάλος αριθμός μείωσης της οργανικής δύναμη της Δ.Α. ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ άφησε συναδέλφους να υπηρετούν σε αυτήν χωρίς οργανικές θέσεις και για να διορθωθεί αυτή η αδικία που μπορεί να είχε και άλλες επιπτώσεις στο μέλλον από την αρμόδια υπηρεσία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. με απόφαση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. μας χορηγηθήκαν – μας επέστρεψαν (16) οργανικές θέσεις. Η εν λόγο κίνηση πραγματοποιήθηκε από το Α.Ε.Α. καθώς η Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ μαζί με κάποιες άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας κρίθηκε ότι έχριζαν περαιτέρω ενίσχυση με αστυνομικό προσωπικό και όχι για κανέναν άλλο λόγο όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί αυτή την στιγμή.

 Στην περιοχή ευθύνης της Δ.Α. Αργολίδας λειτουργούν δύο Σωφρονιστικά Καταστήματα, η Δικαστική Φυλακή Υψίστης Ασφαλείας Ναυπλίου δυναμικότητας (320) κρατουμένων και η Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας δυναμικότητας (280) κρατουμένων. Στην Δικαστική Φυλακή Ναυπλίου κρατούνται ποινικοί κρατούμενοι άκρως επικίνδυνοι και μάλιστα κάποιοι ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό πυρήνα και στον αναρχικό χώρο.

 Στο Ναύπλιο υπάρχει έδρα Εφετείου και λειτουργούν όλες οι υπό αυτό βαθμίδες Δικαστηρίων, δημιουργώντας αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες λήψης μέτρων Τάξεως και Ασφάλειας κατά τις δικαστικές συνεδριάσεις.

 Στην Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ (Α.Τ. ΝΑΥΠΛΙΟΥ) λειτουργούν χώροι κρατητηρίων οι οποίοι έχουν κατασκευαστεί για να φιλοξενούν κρατούμενους βραχείας φύλαξης. Αλλοδαποί κρατούμενοι οι οποίοι είναι για απέλαση παραμένουν εντός των κρατητηρίων μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης στα κρατητήρια φυλάσσονται και ποινικοί κρατούμενοι αυξάνοντας την επικινδυνότητα της φύλαξης τους και τον αριθμό των σκοπών, όταν οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι απεργούν με την ΑΔΕΔΥ.

 Το Α.Τ. ΝΑΥΠΛΙΟΥ λειτουργεί ως Τμήμα Μεταγωγών χωρίς να υπάρχει η ανάλογη αστυνομική δύναμη αλλά και χωρίς να είναι Τμήμα Μεταγωγών.

 Η Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ σε εβδομαδιαία βάση καλύπτει πάγιες ανάγκες φύλαξης του (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. ΚΟΡΙΝΘΟΥ) Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών Κορίνθου,ανισομερώς σε σχέση με τις λοιπές Διευθύνσεις Αστυνομίας της Γ.Π.Α.Δ.ΠΕΛ/ΣΟΥ (Δ.Α. Μεσσηνίας – Λακωνίας) και όχι μόνο (Δ.Α.ΑΧΑΪΑΣ) με την Διμοιρία Υποστήριξης η οποία απαρτίζεται από (16 έως 18) αστυνομικούς και καλείται τρεις με τέσσερις βάρδιες για τον σκοπό αυτό και όταν υπάρχει ποδοσφαιρικός αγώνας του Αστέρα Τρίπολης μεταβαίνει και εκεί.

 Οι εποχούμενες περιπολίες πραγματοποιούνται με ένα άτομο, δηλαδή μόνο τον οδηγό του περιπολικού χωρίς πλήρωμα, με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να βρίσκονται σε συνεχή κίνδυνο όταν χρειάζεται να επέμβουν άμεσα και αρκετές φορές να είναι εκτεθειμένοι όταν επεμβαίνουν μόνοι τους. Η εικόνα αυτή αποδεικνύει την λειψανδρία αστυνομικού προσωπικού στην Δ.Α.Αργολίδας.

 Η αύξηση των μονίμων κατοίκων του Νομού, τον μεγάλο αριθμό αλλοδαπών που κατοικούν μόνιμα στο Νομό μας, τους καταυλισμούς που υπάρχουν και στους οποίους διαμένει μεγάλος αριθμός Ρομά.

 Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας είναι Παγκοσμίως γνωστή για τα μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους, όπου συρρέει πλήθος κόσμου και είναι απαραίτητος ένας σημαντικός αριθμός αστυνομικών για λήψη μέτρων Τάξης – Τροχαίας και Ασφάλειας. Εδώ πρέπει να συνυπολογιστούν και τα επίσημα πρόσωπα και επίσημες αποστολές ξένων κρατών των οποίων η παρουσία απαιτεί συνοδευτικά οχήματα ασφαλείας κατά τις μεταβάσεις τους και εφόσον διαμένουν καθώς και φύλαξη του χώρου με επιπλέον αστυνομική δύναμη.

 Η πρωτεύουσα του Νομού μας και πρώτη πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους, το Ναύπλιο, το οποίο είναι μια πόλη η οποία προσελκύει πλήθος επισκεπτών καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, καθώς και μεγάλο αριθμό κρουαζιερόπλοιων τα οποία φιλοξενεί στο λιμάνι του. Επίσης στο Νομό μας ευρίσκεται η αρχαιότερη πόλη της Ευρώπης, το Άργος, με τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, ο Δήμος Επιδαύρου, με το διεθνώς γνωστό αρχαίο θέατρο και ο Δήμος Ερμιονίδας γνωστός παγκοσμίως για το φυσικό κάλλος και την ιστορία του, ο οποίος παράλληλα αποτελεί τον αγαπημένο τόπο διακοπών και διαμονής για την ελίτ του σύγχρονου κόσμου. Η Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας επιπλέον περικλείεται από θάλασσα και έχει πολλές παραλίες στις οποίες έχουν αναπτυχθεί τουριστικές επιχειρήσεις (ξενοδοχεία – ενοικιαζόμενα δωμάτια – κάμπινγκ), στις οποίες φιλοξενούνται οι επισκέπτες του. Το ότι η περιοχή μας είναι πλησίον της Αθήνας, την έχει αναδείξει σε τουριστικό θέρετρο αυτής αλλά και των πέριξ περιοχών.

 Οι νέες δομές που θα δημιουργηθούν στην ΕΛ.ΑΣ. και οι υφιστάμενες υπηρεσίες τους, θα πρέπει να σχεδιαστούν και να προγραμματιστούν αφού τους εξασφαλίσουμε το αναγκαίο προσωπικό για την στελέχωσή τους, κατάλληλους χώρους για την στέγασης τους, καθώς και τα υλικά που χρειάζονται ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ως υπηρεσίες, αλλά και να εξασφαλίσουμε κατάλληλες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για τους συναδέλφους.

 Υλικοτεχνική Υποστήριξη. Ο συνεχής εξοπλισμός των Υπηρεσιών μας, κρίνεται απαραίτητος κυρίως με νέα οχήματα μεγάλου κυβισμού, τζιπ, μηχανές και ενός λεωφορείου μετακίνησης διμοιρίας σε αντικατάσταση των ήδη υπαρχόντων τα οποία είναι πεπαλαιωμένα με πολλά χιλιόμετρα στα κοντέρ τους, διότι η συντήρηση τους είναι πολυέξοδη καθώς και σε αλεξίσφαιρα γιλέκα προς αντικατάσταση των παλιών τα οποία είναι ληγμένα, καθώς και αλλά υλικά απαραίτητα για τις ειδικές ομάδες και την διμοιρία υποστήριξης. Τα μόνα καινούργια οχήματα που διαθέτουν οι υπηρεσίες είναι αυτά που εξασφαλίστηκαν από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ μέσω Περιφερειών και παραδόθηκαν στις Τροχαίες. Στο σημείο αυτό προτείνουμε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο επέκτασης του εν λόγω προγράμματος μέσω Περιφέρειας και για την προμήθεια οχημάτων που θα καλύψουν και τις λοιπές ανάγκες αστυνόμευσης.

Κύριοι Βουλευτές,

Κύριε Αντιπεριφερειάρχα,

Κύριοι Δήμαρχοι,

Σας απευθύνουμε έκκληση να ακούσετε την φωνή αγωνίας μας για τα ζητήματα που εκθέτουμε στο παρόν υπόμνημά μας, διότι εάν τελικά δεν επιλυθούν τότε η όλη προσπάθεια δεν θα είναι μόνο ημιτελής, αλλά θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα και στην λειτουργία όλων των υπηρεσιών της Δ.Α.ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, απ όπου θα εφοδιαστεί με προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα η νεοσυσταθείσα υπηρεσία του Α.Τ.ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ και σας παρακαλούμε θερμά όπως συνεχίσετε να εκδηλώνετε έμπρακτα το ενδιαφέρον σας και την συμπαράσταση σας στις προσπάθειες μας.

Με την ευχή και την ελπίδα ότι θα εισακουστούμε από τους αρμοδίους στους οποίους από κοινού πρόκειται άμεσα να απευθύνουμε, σας ευχαριστούμε για τον πολύτιμο χρόνο σας.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ