Ναύπλιο: Αντιδήμαρχος Πρωτόδικα καταδικασθείς …

- Advertisement -

Χωρίς σταματημό τα προβλήματα και οι περιπέτειες (συμπεριλαμβανόμενων και των Διακαστικών, δυστυχώς) στελεχών του  Δήμου Ναυπλιέων. Σχεδόν πέντε (5) μήνες τώρα δεν είπαμε ο,τιδήποτε και δεν αποκαλύψαμε (στο σύνολο των Δημοτών,  βέβαια,  διότι, ήδη, πολύ μεγάλος κύκλος αυτών, το γνωρίζει, πολύ καλά)  ότι  αντιδήμαρχος του Δήμου Ναυπλιέων, του Συνδυασμού του Δημήτρη Κωστούρου, καταδικάσθηκε από το αρμόδιο Μονομελές  Πλημμελειοδικείο Ναυπλίου (σε Πρώτο Βαθμό), για προσωπική του  (ποινική) υπόθεση.

- Advertisement -

             Η ευθιξία του κ. δημάρχου όλο αυτό το χρονικό διάστημα εξαντλείτο στο να προσπαθεί ν’ απομονώσει δημοσιογράφους που (ασκώντας, ευθαρσώς και με συνέπεια, το λειτούργημά τους) «έβγαζαν άπλυτα στη φόρα» και όχι να ελέγξει όσα συνέβαιναν σε διάφορα προβεβλημένα κι έμπιστα στελέχη του.

             Εξηγούμεθα: από  την  21η  Οκτωβρίου  2016,  αντιδήμαρχος  Ναυπλιέων (και μάλιστα – το κυριώτερο, αρμόδιος για τα οικονομικά του Δήμου)  έχει καταδικαστεί, Πρωτόδικα, για προσωπική του υπόθεση, με ποινή φυλάκισης ενός (1) έτους.

             Πιστεύουμε ότι αυτονόητο και  λογικό θα ήταν  ότι ο δήμαρχος κ. Κωστούρος όφειλε, άμεσα, να έχει αντικαταστήσει τον άνω αντιδήμαρχο, προκειμένου να κρατήσει πέραν κάθε υποψίας την διαχείριση των οικονομικών του δήμου Ναυπλιέων και να προστατέψει τον ίδιο τον αντιδήμαρχό του  από  δυσμενή  σχόλια  κι  ενοχλητικές  καταστάσεις.  Αντ’ αυτής της δέουσας (ηθικά και λογικά) κι επιβεβλημένης  ενέργειας, επέλεξε να σιωπήσει – αδρανήσει και να κρατήσει τον άνω αντιδήμαρχο  στη θέση του.

            Ο  κ.  Γεώργιος  Καχριμάνης  είχε, φρονούμε και αυτός την ηθική (τουλάχιστο) υποχρέωση να ζητήσει την αντικατάσταση του, τουλάχιστο, μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση. Αυτή την τακτική έχουν ακολουθήσει  πλείστοι  Αιρετοί,  σε ομοειδείς περιπτώσεις, κατά το παρελθόν, σε όλες τις Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (και  όχι  μόνο).  Η καταδίκη, όπως προαναγράφηκε, είναι Πρωτόδικη. Αυτό σημαίνει ότι σε επόμενο – Δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, ίσως, να αθωωθεί (πράγμα που του το ευχόμαστε, ειλικρινά και από καρδιάς). Είναι, όμως, όλο αυτό το διάστημα υπό κατηγορία;

            Φυσικά, η υπόθεση είναι προσωπική. Έχει, όμως, το ηθικό δικαίωμα ένα «δημόσιο πρόσωπο», όπως  ένας Αιρετός (Δήμαρχος,  Αντιδήμαρχος,  Δημοτικός  Σύμβουλος, κ.ο.κ.) ν’ αποκρύπτει μια  τέτοιου είδους  Ποινική (σε βάρος του) Δίωξη (πράγμα που  σημαίνει  ότι  ο αρμόδιος  Εισαγγελέας έκρινε  ότι υπάρχουν, αποχρώσες,  έστω,  ενδείξεις  για τη διάπραξη κάποιου σχετικού εγκλήματος) και πολύ περισσότερο (ν’ αποκρύπτει) κάποια  τιμωρία  (όπως  στην εξεταζόμενη περίπτωση) και να συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σαν να μην συμβαίνει τίποτα;

             Ίσως και να μην ήταν σοβαρό το παράπτωμα εάν η υπόθεση δεν είχε δύο (2) στοιχεία.

Πρώτο στοιχείο: ο κ. Καχριμάνης είναι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επί των οικονομικών (τον οποίο όρισε – εμπιστεύθηκε ο  δήμαρχος, εννοείται). Προΐσταται στην διαμόρφωση του προϋπολογισμού, των υπηρεσιών που παρέχουν οικονομικά στοιχεία, που δίνει οικονομικά νούμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, που εισηγείται οικονομικές προτάσεις προς τον δήμαρχο, που επιτηρεί το λογιστικό σύστημα του Δήμου, που διαχειρίζεται λογαριασμούς και δάνεια του Δήμου (πολλών εκατομμυρίων ευρώ), κ.ά.

Δεύτερο στοιχείο: η καταδίκη του αντιδημάρχου έχει γίνει για συγκεκριμένο (ατιμωτικό) αδίκημα:  «πλαστογραφία (νόθευση εγγράφου) με χρήση, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση». Αυτή είναι, επακριβώς, η κατηγορία που αναγράφει η προαναφερόμενη Απόφαση του επιληφθέντος Ποινικού Δικαστηρίου.

            

            Είναι προφανές ότι (στην καλύτερη περίπτωση), ο κ. Καχριμάνης, από ευθιξία και για μην δοθεί κάν λαβή σε «κακοήθη» σχόλια  (εναντίον του ή/κι εναντίον  του Δήμου ή/κι εναντίον του κ. δήμαρχου),  έπρεπε να είχε παραιτηθεί (άμεσα και οικιοθελώς), για να διευκολύνει, πρώτα απ’ όλα,  τον κ. δήμαρχο. Προτίμησε, για δικούς του λόγους, να μη  το πράξει …

             Στην, αμέσως, επόμενη περίπτωση, φρονούμε  ότι  θα  έπρεπε  ο δήμαρχος  κ. Κωστούρος  να έχει απομακρύνει τον κ. Καχριμάνη από τα καθήκοντα του, μέχρι η Δικαστική Απόφαση επί της σοβαρής αυτής Ποινικής υπόθεσης να κατασταθεί αμετάκλητη. Έτσι, θα προστάτευε, πρώτα απ’ όλα, την αξιοπιστία της οικονομικής διαχείρισης του Δήμου Ναυπλιέων. Ούτε αυτό επιλέχθηκε να γίνει …

             Φυσικά, έμμεση – δευτερεύουσα ευθύνη έχουμε κι εμείς οι δημοσιογράφοι που, όταν πληροφορηθήκαμε την άνω θλιβερή υπόθεση, δεν “φωνάξαμε”, από τον Οκτώβριο μήνα, ήδη. Δεν το κάναμε γιατί πιστεύαμε ότι θα το καταλάβουν οι κ.κ. δήμαρχος (Κωστούρος) και αντιδήμαρχος (Καχριμάνης) και θα το κάνουν μόνοι τους. Δεν το έκαναν κι ενώ ο χρόνος πέρασε, ο κ. Καχριμάνης ασκούσε τα παραπάνω αναφερόμενα καθήκοντα του. Μάλιστα, μέχρι τώρα, που λήγει η θητεία του, εμείς πάλι δεν είπαμε ο,τιδήποτε σχετικό.

             Η  ανοχή και η ευγένεια, όμως, έχουν όρια. Ο κ.  Καχριμάνης  επελέγη,  προχθές, στις Δημαιρεσίες του Δήμου Ναυπλιέων, από τον κ. Κωστούρο, προκειμένου να συμμετάσχει και στη νέα Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Πιθανόν δε   να έχει την πρόθεση (ο δήμαρχος) να του ανανεώσει και την θητεία ως αντιδημάρχου. Εύλογο, λοιπόν, αναδύεται το ερώτημα: είναι δυνατόν κ. δήμαρχε ν’ αγνοείτε, τόσο πολύ, την Ελληνική Δικαιοσύνη και τις,  έστω Πρωτόδικες, Αποφάσεις της;

             Όλοι μας  ευχόμαστε ο κ. Καχριμάνης, αμετακλήτως, να κριθεί αθώος αλλά εάν δεν συμβεί αυτό ;;; Τι θα μας πείτε κ. Κωστούρε ;;; Ότι δεν το γνωρίζατε ;;; Αν, αδόκητα, υποτεθεί ότι βρεθούν «αταξίες» στην οικονομική διαχείριση του Δήμου μας, ποιος θα είναι αυτός που θα έχει αντικειμενική (και όχι μόνο) ευθύνη, αναφορικά με την επιλογή των προσώπων των διαχειριστών; Η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι έντιμη αλλά πρέπει και να φαίνεται έντιμη.

- Advertisement -
 

________________