Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΤα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ανά γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας καταγράφει το Εθνικό...

Τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ανά γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας καταγράφει το Εθνικό Παρατηρητήριο

Για τις νέες τεχνολογίες και μεθόδους στη διαδικασία μέτρησης της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που στην Ελλάδα εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά το 2016, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, “Πρακτορείο 104,9 FM”, ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Χρήστος Χουσιάδας, με την ευκαιρία της δημοσίευσης των νέων στοιχείων της ετήσιας έκθεσής της, που αφορά “όλο το ελεγκτικό έργο που γίνεται κάθε χρόνο, όσον αφορά τη συμμόρφωση στα όρια ασφαλείας στην ελληνική επικράτεια”.
Σημαντικές είναι οι αλλαγές σε ό,τι αφορά τις μεθοδολογίες ελέγχου, αλλά και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των μετρήσεων. “Μέχρι το 2016 υπήρχε ένας τρόπος (ελέγχου της ακτινοβολίας), αλλά το 2016 ήταν ο πρώτος χρόνος που λειτούργησε το Εθνικό Παρατηρητήριο Ακτινοβολίας” αναφέρει ο κ. Χουσιάδας, περιγράφοντας τη λειτουργία ενός νέου τηλεμετρικού δικτύου 500 σταθμών μέτρησης που “αποτυπώνουν και προβάλουν σε πραγματικό χρόνο στο διαδίκτυο την ‘ακτινοβολία υποβάθρου’, δηλαδή το επίπεδο της έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στην ελληνική επικράτεια”.
Η διαφορά του νέου τρόπου μετρήσεων είναι η επονομαζόμενη “αδιαμεσολάβητη μέτρηση”, ενώ η εικόνα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στην επικράτεια πλέον “προβάλλεται στο διαδίκτυο και (έτσι) ο πολίτης με λίγα κλικ στον υπολογιστή του είναι σε ‘θέση να ανιχνεύσει το περιβάλλον’, δηλαδή να δει σε πραγματικό χρόνο σε τι επίπεδο επίπεδο ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας εκτίθεται το οποιοδήποτε γεωγραφικό διαμέρισμα της χώρας”.
Ο νέος τρόπος ελέγχου έρχεται να προστεθεί στις μετρήσεις που γίνονται από τα κλιμάκια της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, αλλά και από εξωτερικά συνεργεία, όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια στο πεδίο. Επ’ αυτού, κατά το έτος 2016, πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τον κ. Χουσιάδα “πολύ μεγάλος όγκος μετρήσεων με μια ισορροπημένη κατανομή σε όλη τη χώρα”, συνολικά 2300 αυτοψίες σε σταθμούς κεραιών σε όλη τη χώρα, έλεγχοι αυτεπάγγελτοι σε ποσοστό πάνω από το 90%, με οκτώ στους δέκα να αφορούν κεραίες κινητής τηλεφωνίας “λόγω του δημόσιου ενδιαφέροντος”.
Από τη δε ανάλυση όλων συγκεντρωτικών δεδομένων του περασμένου έτους προκύπτει πως “δεν παρατηρήθηκε κάποια υπέρβαση μέσα στις αστικές περιοχές”, ενώ σημειώθηκαν υπερβάσεις σε πέντε πάρκα κεραιών σε χώρους εκτός του αστικού ιστού, τα σημεία των οποίων δημοσιοποιήθηκαν στον διαδικτυακό χώρο της Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, www.eeae.gr.
Καταλήγοντας ο κ. Χουσιάδας τόνισε πως σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει αντιληπτό από την πλειοψηφία της κοινωνίας ότι σε επίπεδο κινδύνου σε ό,τι αφορά τα είδη της ακτινοβολίας “η πυραμίδα της αντίληψης της διακινδύνευσης είναι διαφορετική ανάμεσα στην κοινή γνώμη και τους επιστήμονες. Αυτό ισχύει και στην Ελλάδα, καθώς στην κορυφή της πυραμίδας είναι η υπεριώδης ακτινοβολία και το τεχνητό μαύρισμα και στη βάση της πυραμίδας είναι τα ραδιοκύματα” σημειώνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας.

 

 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ