Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας: Πεντανόστιμο Ριζότο με γαρίδες

0
130
- Advertisement -

Με την Καθαρά Δευτέρα ξεκινά η Σαρακοστή για την Ορθόδοξη εκκλησία, ενώ ταυτόχρονα σημάνει το τέλος της περιόδου της Aπόκρεω. Η Καθαρά Δευτέρα ονομάστηκε έτσι γιατί οι Χριστιανοί «καθαρίζονταν» πνευματικά και σωματικά. Είναι μέρα νηστείας αλλά και μέρα αργίας για τους Χριστιανούς.

-Ευχές-

Τα σαρακοστιανά πιάτα έχουν το ρόλο πρωταγωνιστή σε αυτή τη γιορτή και όλοι ανυπομονούν να τα γευτούν …

Ριζότο με γαρίδες

Υλικά:
Για τις γαρίδες:
400 γρ καθαρισμένες γαρίδες
1 κ.σ. λάδι
μισό κρεμμύδι
2 ντομάτες
λίγος δυόσμος
1 ποτήρι κρασί ή όυζο (ό,τι προτιμάτε)
Για το ριζότο:
1 πακέτο ρύζι για ριζότο
ζωμός λαχανικών
1/2 κ.γ. βούτυρο
αλάτι πιπέρι

Διαδικασία:
Βράστε τις γαρίδες μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Στη συνέχεια σε μία κατσαρόλα ή ένα βαθύ τηγάνι, βάλτε το λάδι, τσιγαρίστε το κρεμμυδάκι και στη συνέχεια ρίξτε τις γαρίδες.
Αφού τις βάλετε στην κατσαρόλα και τις ανακατέψετε ρίξτε τις ντομάτες με το ζουμί τους, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε καλά.
Μετά από περίπου πέντε λεπτά, ρίξτε το κρασί ή το ούζο κλείστε το καπάκι και αφήστε να δέσει το φαγητό. Λίγο πριν είναι έτοιμο βάλτε τον ψιλοκομμένο δυόσμο ή ότι άλλο σας κάνει όρεξη!
Για το ριζότο, βράστε νερό με έναν κύβο λαχανικών και αφήστε το στο μάτι. Σε ένα τηγάνι βάλτε ελάχιστο βούτυρο και τσιγαρίστε για λίγα δευτερόλεπτα το ρύζι.
Στη συνέχει ρίξτε λίγο από τον ζωμό, ανακατέψτε, αφήστε το ρύζι να τον «πιει» όλο και μετά ξαναρίξτε. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία μέχρι το ριζότο σας να είναι έτοιμο! Μόλις ετοιμαστεί ρίξτε το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατέψτε καλά!
Ανακατέψτε το ριζότο με τις γαρίδες και απολαύστε το γευστικό αποτέλεσμα!

Καλή σαρακοστή σε όλους!
Δείτε επίσης:
Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας: Ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά
Το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας: Ρεβυθοκεφτέδες