Σήμερα είχαμε μια σημαντική ευκαιρία με το Δήμαρχο Άργους Μυκηνών Δημήτρη Καμπόσο και τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη να επισκεφθούμε το νέο Βυζαντινό Μουσείο στο Άργος, στους στρατώνες Καποδίστρια, το οποίο είναι έτοιμο για να λειτουργήσει. Παρά την πολύμηνη καθυστέρηση, λόγω προβλημάτων στη στελέχωση του, το Μάρτιο, ύστερα από πολλές προσπάθειες της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας κας Άλκηστις Παπαδημητρίου, θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό.
Τα Μουσεία είναι ένας σημαντικός τομέας στην άσκηση πολιτιστικής πολιτικής και Πολιτιστικής διαχείρισης της χώρας, του νομού μας, του δήμου μας. Θα αποτελέσει βασικό στοιχείο ανάδειξης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς, σημείο προσέλκυσης πολιτισμικού τουρισμού και βασικό εκπαιδευτικό κύτταρο μιας ευρύτερης περιοχής. Η άρτια δομή του, η πρωτοπόρα έκθεση και βιωματική παρουσίαση των εκθεμάτων του, οι εμπειρίες που προσδίδει στον επισκέπτη είναι ανεπανάληπτες.
Ένα στολίδι για τον τόπο μας το οποίο φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, και τα καταπληκτικά ευρήματα του σπηλαίου Ανδρίτσας. Ενός σπηλαίου που είχα την τύχη να βρίσκομαι εκεί από την πρώτη ημέρα που ανακαλύφθηκε. Πρόκειται για αρχαιολογικό σπήλαιο και για πρώτη φορά το κοινό είχε την ευκαιρία να βρεθεί κοντά στα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα στην έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου το 2005.
«Αιώνες μετά την τελευταία χρήση του, το φως της ασετυλίνης των σπηλαιοερευνητών φώτισε ξανά το χώρο όπου η ζωή μιας ομάδας ανθρώπων έσβησε μαζί με το φέγγος των λύχνων πριν 1400 χρόνια. Και όλα παραδόθηκαν ανέπαφα στη γαλήνη, τη σιγή και το σκοτάδι της αιωνιότητας.» Εκεί βρήκαν κυνηγημένοι αδιέξοδο καταφύγιο μια ομάδα ανθρώπων για σύντομη αλλά οργανωμένη παραμονή. Στο τέλος όμως για κάποιο λόγο παγιδεύτηκαν και έμειναν για πάντα εκεί. Η επιφανειακή παρουσία των ευρημάτων δίνουν την εντύπωση της αποδοχής ενός αναπόφευκτου «προαναγγελθέντος» τέλους στο μοιραίο καταφύγιο τους.
Η έκθεση στο νέο Βυζαντινό Μουσείο στο Άργος φιλοξενεί πολλά ευρήματα με κυρίαρχο τον εγχάρακτο με το πάτερ ημών σταυρό που οι κυνηγημένοι Χριστιανοί έφεραν μαζί τους. Η αυθεντική αίσθηση ότι ο επισκέπτης βρίσκεται «μέσα» στο σπήλαιο δίνεται μοναδικά μέσω του συνολικού «σκηνικού» έκθεσης αλλά και από την προσθήκη ηχητικής υπόκρουσης που μας δίνει την ατμόσφαιρα του σπηλαίου .
Λίγη υπομονή λοιπόν και ο δήμος μας αποκτά έναν σημαντικό πόρο πολιτισμού τον οποίο όλοι πρέπει να επισκεφθούμε.
Δημήτρης Κρίγγος
Η Επιτροπή Πολιτών Νέας Κίου Ε-Νάντια στην Εγκληματικότητα σας προσκαλεί σε ανοιχτή συγκέντρωση που θα…
Την Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των Manufacturing Excellence Awards 2024, στο…
Ξεκίνησε η διαδικασία εκκαθάρισης των εκλογικών καταλόγων από το Υπουργείο Εσωτερικών, σε εφαρμογή της σχετικής…
Από το Τμήμα Δίωξης και Εξιχνίασης Εγκλημάτων Ναυπλίου εξαρθρώθηκε εγκληματικό δίκτυο, αποτελούμενο από -2- εγκληματικές…
Γι’ άλλη μια φορά η γνωστή κοινωνική ομάδα, δημιούργησε πρόβλημα στην Νέα Κίο. Αυτή τη…
Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος μετά τις αρχαιρεσίες που διεξήχθησαν την Κυριακή 17 Νοεμβρίου, ανακοινώνει τη…