Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΚΑΝέες εστίες γρίπης των πτηνών στη Φλώρινα και την Αρκαδία

Νέες εστίες γρίπης των πτηνών στη Φλώρινα και την Αρκαδία

Για την επιβεβαίωση δύο νέων εστιών γρίπης των πτηνών σε οικόσιτες εκμεταλλεύσεις πουλερικών στην Φλώρινα (υπότυπος H5) και την Αρκαδία (υπότυπος Η5Ν8) ενημερώνει η Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , καλώντας τους ιδιοκτήτες πουλερικών να τηρούν τα μέτρα βιοασφάλειας, που βρίσκονται σε ισχύ.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπότυπος Η5Ν8 (ιός της γρίπης τύπου Α), υψηλής παθογονικότητας για τα πτηνά, ανιχνεύθηκε και σε εννέα νεκρά άγρια πτηνά. Πρόκειται για επτά βουβόκυκνους (έναν στη Ρόδο, έναν στον νομό Έβρου, τρεις στο νομό Ροδόπης και δύο στο νομό Αρκαδίας), καθώς και για έναν κύκνο και μία αγριόπαπια στη λίμνη Βόλβης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες επισημαίνουν ότι η γρίπη των πτηνών είναι λοιμώδης ιογενής νόσος υποχρεωτικής δηλώσεως, ενώ ορισμένοι υπότυποι της νόσου μπορούν, σπανιότατα, να μεταδοθούν στον άνθρωπο. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο υπότυπος Η5Ν8 δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, ωστόσο απαιτείται η αυστηρή τήρηση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του ιού στα πουλερικά και των μέτρων ατομικής προστασίας.

Στο πλαίσιο αυτό είναι υποχρεωτική σε όλη την επικράτεια η διατήρηση των πουλερικών, οικόσιτων και συστηματικών εκμεταλλεύσεων, αποκλειστικά σε κλειστούς χώρους.

 

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ