Ανδριανός σε Αποστόλου: “Να αντιμετωπιστούν άμεσα οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες για το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας”

- Advertisement -

Ο Βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός, κατέθεσε στη Βουλή Ερώτηση προ τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Β. Αποστόλου με θέμα τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στις διαδικασίες για το πρόγραμμα δακοκτονίας της νέας ελαιοπαραγωγικής περιόδου.

- Advertisement -

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

“Όπως επισημαίνει με πρόσφατη ανακοίνωσή της η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) το φετινό πρόγραμμα συλλογικής δακοκτονίας βρίσκεται στον αέρα, με αποτέλεσμα να απειλείται η ελαιοπαραγωγή.

Στην ίδια ανακοίνωση η ΕΝΠΕ ζητά να ξεκινήσει αμέσως από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο διαγωνισμός για την προμήθεια των φαρμάκων δακοκτονίας, να αυξηθούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες οι πιστώσεις προς τις Περιφέρειες και να κατανεμηθούν αμέσως ώστε οι Περιφέρειες να ξεκινήσουν τους διαγωνισμούς για τα συνεργεία ψεκασμών και τους παγιδοθέτες. Ακόμη, η ΕΝΠΕ ζητά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να δημοσιοποιήσει τα ποσά που εισπράττει το Δημόσιο κάθε χρόνο από τα ανταποδοτικά τέλη εισφοράς δακοκτονίας, τα οποία καταβάλλουν οι παραγωγοί.

Όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ, στην οποία συζητήθηκε το θέμα, ενώ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα έπρεπε ήδη να έχει προκηρύξει τον διεθνή διαγωνισμό προκειμένου να γίνει η προμήθεια των φαρμάκων για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, αιφνιδιαστικά αποφάσισε να εκχωρήσει την αρμοδιότητα της δακοκτονίας στο Υπουργείο Εσωτερικών. Επιπρόσθετα, δεν έχει κατανείμει, ως όφειλε, ούτε τις πιστώσεις στις Περιφέρειες προκειμένου με τη σειρά τους να ξεκινήσουν τις διαδικασίες των διαγωνισμών που αφορούν τους εργολάβους των ψεκασμών και τους παγιδοθέτες.

Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα συλλογικής δακοκτονίας βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα και κάθε ημέρα που περνά αυξάνεται ο κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί καθώς μάλιστα ο διαγωνισμός για την προμήθεια φαρμάκων χρειάζεται μήνες για να ολοκληρωθεί.

Κατόπιν αυτών

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ:

1. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του φετινού προγράμματος δακοκτονίας και με ποιους συγκεκριμένους τρόπους θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που επισημαίνει η ΕΚΠΕ στην ως άνω αναφερθείσα ανακοίνωσή της”.

 

 

 

- Advertisement -