Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΑΡΓΟΝΑΥΠΛΙΑ"Η απαλλοτρίωση του πρώτου φαρμακείου και η χρήση του" του Μπάμπη Αντωνιάδη

“Η απαλλοτρίωση του πρώτου φαρμακείου και η χρήση του” του Μπάμπη Αντωνιάδη

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 15/2/2017 συζητήθηκε το θέμα της απαλλοτρίωσης του κτηρίου στο Μεγάλο Δρόμο, όπου στεγαζόταν το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδας.

Η απαλλοτρίωση θα γίνει με τη διαδικασία της απευθείας αγοράς. Το κτήριο ανήκει στις εκκλησίες του Αγ. Γεωργίου κατά 50 %, του Αγ. Νικολάου και της Παναγίας από 25%. Το συνολικό τίμημα έχει προσδιοριστεί στις 570.000 €, από τα οποία 390.000 € θα βάλει το πράσινο ταμείο και 180.000 € ο δήμος Ναυπλιέων. Το κτήριο είναι διατηρητέο, συνολικού εμβαδού 367.77 τ.μ., συν ένα πατάρι 50.44τ.μ (165,96 ο όροφος και σοφίτα 35.85 τ.μ. )

Ως δημοτική παράταξη συμφωνήσαμε για την εξαγορά του κτηρίου, διατηρώντας μια μικρή ένσταση για τα οικονομικά ανταλλάγματα. Δεν επιμείναμε όμως γιατί τα χρήματα θα δοθούν σε συγκεκριμένες εκκλησίες, που θα πρέπει να τα διαθέσουν για να αντιμετωπίσουν σημαντικά προβλήματα, όπως οι απαιτούμενες εδώ και χρόνια επεμβάσεις (Αγ. Γεώργιος και Αγ. Νικόλαος), χωρίς να προβάλλουν δικαιολογίες για έλλειψη χρημάτων.

Χρήση του κτηρίου μετά την αγορά του

Στο δημοτικό συμβούλιο καταθέσαμε τις απόψεις της ΑΛΛΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ για τη χρήση του κτηρίου. Η εισήγηση της δημοτικής αρχής δεν ήταν συγκεκριμένη. Είναι διαπιστωμένο ότι στην πόλη μας λείπουν εκθεσιακοί χώροι με την απαραίτητη υποδομή για την ανάπτυξη περιοδικών εκθέσεων. Οι περιοδικές εκθέσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στη δημιουργία δυναμικής ανάπτυξης επισκεπτών. Εξάλλου, η πόλη μας έχει πληθώρα ιστορικών ερεθισμάτων για περιοδικές θεματικές εκθέσεις. Το αρχαιολογικό Μουσείο, το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα και το Πολεμικό Μουσείο έχουν σταθερούς εκθεσιακούς χώρους, με μικρή δυνατότητα χωροθέτησης περιοδικών εκθέσεων.

Για το λόγο αυτό, προτείναμε στο κτήριο του πρώτου φαρμακείου να δημιουργηθεί ένας χώρος περιοδικών εκθέσεων, με θέμα την ιστορία της πόλης. Συμπληρωματικά, στον όροφο θα μπορούσε να ταξινομηθεί η υπάρχουσα βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Καποδίστρια, με βιβλία που αφορούν τον Κυβερνήτη. Έτσι θα δημιουργήσουμε μια βιβλιοθήκη εξειδικευμένη στην Καποδιστριακή περίοδο και ταυτόχρονα θα υλοποιηθεί μια παλαιότερη πρότασή μας για ψηφιακή βιβλιοθήκη με την ίδια θεματολογία. Όλη αυτή η προσπάθεια θα μπορούσε να γίνει από το ίδρυμα Καποδίστριας, μέσα από Ευρωπαϊκά προγράμματα. Τέλος, είναι ένας χώρος όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν, με καλύτερους όρους προβολής, τα ψηφιακά συστήματα ξενάγησης της πόλης, τα οποία ο Δήμος Ναυπλίου έχει αποφασίσει να αναβαθμίσει.

Δυστυχώς η πρότασή μας (πολύ συγκεκριμένη για τη χρήση του κτηρίου) δεν συμπεριελήφθη στην απόφαση και ψηφίσαμε ένα γενικό κείμενο χρήσης.

Υ.Γ Συμπληρωματικά θέσαμε ως ζήτημα την αναζήτηση των επίπλων της προηγούμενη χρήσης του φαρμακείου της Γουζούαση, που πληροφορίες λένε ότι είχαν παραχωρηθεί στην Αγ. Μονή.

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ