Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΑΡΓΟΛΙΔΑΕΡΜΙΟΝΙΔΑΑναβίωση της Κρανιδιώτικης Λύριζας την Κυριακή 19/2- Η ιστορία του εθίμου και...

Αναβίωση της Κρανιδιώτικης Λύριζας την Κυριακή 19/2- Η ιστορία του εθίμου και παλιές φωτογραφίες με Κρανιδιώτες να διασκεδάζουν μέχρι και πρίν 70 χρόνια

H Λύριζα είναι ένα τοπικό έθιμο της αποκριάς, όπως αυτή που γιόρταζαν στο παλιό Κρανίδι την εποχή που η μετακίνηση των ανθρώπων δεν ήταν τόσο εύκολη όσο η σημερινή γιατί τα αυτοκίνητα ήταν ανύπαρκτα. Η Λύριζα ήταν ένα αυτοσχέδιο γλέντι της γειτονιάς που γινόταν σε ένα πλάτωμα της γειτονιάς. Όλοι οι γείτονες έβγαζαν τραπέζια και καρέκλες στο πλάτωμα, έφερνε ο καθένας τις ετοιμασίες του, άφθονο Κρανιδιώτικο κρασί και κυρίως το κέφι του για να γλεντήσουν. Στα γλέντια αυτά απαραίτητο ήταν το μασκάρεμα, τα πειράγματα, οι πλάκες και ο χορός. Πολύ χορός. Αγαπημένες μεταμφιέσεις ήταν οι απάχηδες και η γκαμήλα. Απαραίτητα εδέσματα ήταν οι γκόγκες (φτιαχτά μακαρόνια, ζεματισμένα με φρέσκο βούτυρο γάλακτος) και το φτιαχτό γιαούρτι, λόγω της πληθώρας του γάλακτος την περίοδο της αποκριάς. Το όνομα Λύριζα του εθίμου προέρχεται από τη λύρα, το μουσικό όργανο και την αρβανίτικη κατάληξη -ζα που σημαίνει μικρό γλέντι, με όργανα όταν υπήρχαν ή με γραμμόφωνα. Γνωστές Λύριζες στο Κρανίδι ήταν της Μπαρδούνιας, των Σαραντάσπιτων, του Αγίου Κωνσταντίνου, της Κάτω Πλατείας και του Αγίου Βασίλη.

Οι φωτογραφίες που είχαν αναρτηθεί σε πίνακα,μας δείχνουν πως διασκέδαζαν οι Κρανιδιώτες τα τελευταία εβδομήντα χρόνια.Σπάνιες τότε,τόσο διαφορετικές από τις σημερινές, δείχνουν πολλά.

 

 

φωτογραφίες από : http://kalimeraermionida.blogspot.gr/

 

 

 

 

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ