Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΨΥΧΑΓΩΓΙΑΘΕΑΤΡΟ"Ο Κρητικός" με τον Μάριο Ιορδάνου για μία παράσταση στο Άργος

“Ο Κρητικός” με τον Μάριο Ιορδάνου για μία παράσταση στο Άργος

“Ο Κρητικός” με τον Μάριο Ιορδάνου για μία μόνο παράσταση στην Αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού “Μέγας Αλέξανδρος” στο Άργος το Σάββατο 4 Μαρτίου.

Πρόκειται γι ένα από τα αριστουργήματα του εθνικού ποιητή της Ελλάδας, Διονύσιου Σολωμού, σε σκηνοθεσία Μάριου Ιορδάνου και θεατρική διασκευή Σοφίας Καζαντζιάν.

Ο Μάριος Ιορδάνου δημιουργεί μία παράσταση φόρο τιμής στο Διονύσιο Σολωμό, η οποία θα κινείται στο ίδιο ύφος με το εξαιρετικά επιτυχημένο σε Βερολίνο, Αθήνα, Ζυρίχη και Παρίσι, “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…” για τον Νίκο Καζαντζάκη, συνδυάζοντας θέατρο, ποίηση, φιλοσοφία, χορό, τραγούδι και εικαστικές παρεμβάσεις. Το ποίημα “Ο Κρητικός” συναντά επί σκηνής και άλλα αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας, όπως οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, ο Ερωτόκριτος, η Ερωφίλη, η Οδύσσεια, ο Φάουστ, ο Ματωμένος Γάμος και η Θεία Κωμωδία.
Μέσα από τον “Κρητικό”, ο σκηνοθέτης επιθυμεί να μας δώσει μία αλληγορία για το ταξίδι της ζωής, το ανυπέρβλητο του έρωτα, τη μη αποδοχή της απώλειας, την προσφυγιά. Η παράσταση αποτελεί ένα μεταφυσικό ύμνο στον έρωτα διατηρώντας τα ιστορικά στοιχεία αλλά και την ιδιαίτερη τεχνική του Δ. Σολωμού να μεταβαίνει στα χρονικά επίπεδα, ρεαλιστικά και μη.

Υπόθεση: Μετά την Κρητική Επανάσταση, όσοι επιβίωσαν επιβιβάστηκαν σε πλοία για να σωθούν. Οι Τούρκοι όμως πυρπόλησαν και βούλιαξαν τα πλοία τους και οι περισσότεροι χάθηκαν στη θάλασσα. Η ιστορία βρίσκει έναν Κρητικό ναυαγό στη μέση του άγριου πελάγους να προσπαθεί να βρει στεριά έχοντας στα χέρια του την αγαπημένη του. Θα αντιμετωπίσει φυσικά και μεταφυσικά στοιχεία, το θάνατο και τέλος τον ίδιο του τον εαυτό.

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ