Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΧωρίς κατηγορίαTεράστια ολιγωρία στη διοχέτευση πόρων ΕΠΑNΕΚ στην αγορά για την τόνωση της...

Tεράστια ολιγωρία στη διοχέτευση πόρων ΕΠΑNΕΚ στην αγορά για την τόνωση της επιχειρηματικότητας

Ερώτηση 46 βουλευτών της ΝΔ με πρωτοβουλία του Χρ.Δήμα και της Ντ.Μπακογιάννη

Το ζήτημα των σημαντικών καθυστερήσεων στην απορρόφηση και αξιοποίηση των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ έφεραν στη Βουλή 46 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, με πρωτοβουλία του Αναπλ.Τομεάρχη Οικονομίας & Ανάπτυξης, βουλευτή Κορινθίας, Χρίστου Δήμα και της Τομεάρχη Οικονομίας & Ανάπτυξης, βουλευτή Α’ Αθηνών Ντόρας Μπακογιάννη.

Οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης να ενημερώσει σχετικά με το χρόνο ανακοίνωσης των τελικών δικαιούχων του ΕΣΠΑ, αλλά και τους παράγοντες στους οποίους οφείλεται η τεράστια ολιγωρία στη διοχέτευση των κοινοτικών πόρων στην αγορά. Σημειώνουν μάλιστα, πως τη στιγμή που υπάρχουν πόροι στο ΕΠΑνΕΚ, οι οποίοι θα μπορούσαν να τονώσουν την επιχειρηματικότητα σε μια δύσκολη εποχή, οι καθυστερήσεις της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οδηγούν σε «παρκάρισμα» σημαντικών κεφαλαίων, θέτοντας σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης

ΘΕΜΑ: Μηδενική απορρόφηση πόρων ΕΠΑνΕΚ για την τόνωση της επιχειρηματικότητας

02.02.2017

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) αποτελεί ένα από τα πέντε τομεακά επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014 -2020, που εγκρίθηκαν μαζί με τα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 18/12/2014.Καλύπτει γεωγραφικά το σύνολο της Χώρας και διαθέτει προϋπολογισμό 4,67 δις ευρώ δημόσιας δαπάνης, και έχει κεντρικό στρατηγικό στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, τη μετάβαση στην ποιοτική επιχειρηματικότητα, με αιχμή την καινοτομία και την αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας.

Το ΕΠΑΝΕΚ κατέχει κεντρική θέση στην προσπάθεια της Χώρας για τη δημιουργία και στήριξη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων. Συνεπώς, το ΕΠΑΝΕΚ, μεταξύ άλλων, καλείται να παίξει κεντρικό ρόλο στην αναζωογόνηση της ποιοτικής επιχειρηματικότητας, υφιστάμενης αλλά και νεοφυούς, με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναδεικνύοντας σε κεντρικό ρόλο παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας όπως τουρισμό, ενέργεια, αγροδιατροφή, περιβάλλον, εφοδιαστική αλυσίδα, τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών, υγεία και φαρμακευτική βιομηχανία, δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες, υλικά – κατασκευές.

Στην πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος GEM (Global Entrepreneurship Monitor) με τίτλο «Επιχειρηματικότητα 2015-16: Κρίσιμη καμπή για την αναπτυξιακή δυναμική του επιχειρηματικού συστήματος» αποτυπώνει εύγλωττα την κατάσταση που βρίσκεται η επιχειρηματικότητα στη χώρα.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τον Ιανουάριο του 2015 παρέλαβε σε στάδιο προδημοσίευσης 4 ώριμες δράσεις για την τόνωση της επιχειρηματικότητας στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΕΚ.

Στις 30 Ιανουαρίου 2016 σε Ενημέρωση των Ξένων Ανταποκριτών για τις Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας ο τότε Υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού και σήμερα Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης επιτέλους προανήγγειλε 4 «νέα» προγράμματα χρηματοδοτικής ενίσχυσης επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης.

Πράγματι, αφού είχε χαθεί ένας χρόνος «επανασχεδιασμού» και διαβουλεύσεων, στις 11.2.2016 δημοσιεύτηκαν οι 4 πρώτες «αναθεωρημένες» προσκλήσεις που αφορούν την επιχειρηματικότητα με καταληκτική ημερομηνία υποβολής εντός του Μαΐου 2016:

•Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

•Νεοφυής Επιχειρηματικότητα

•Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών επιχειρήσεων για την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές

•Ενίσχυση Τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών.

Διαβάστε το υπόλοιπο κείμενο ΕΔΩ

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ