Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΥΓΕΙΑΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑΤι περιλαμβάνει το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού

Τι περιλαμβάνει το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού

Ένα πληρέστερο και σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα βιβλιάριο υγείας παιδιού, έχουν πλέον στη διάθεσή τους παλιοί και νέοι γονείς.

Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού περιέχει αναλυτικές και χρήσιμες πληροφορίες για κάθε ηλικία και στάδιο ανάπτυξης του παιδιού από τη γέννηση έως τα 18 του χρόνια.

Στόχος είναι να βοηθήσει τους γονείς με απλό και κατανοητό τρόπο να παρακολουθούν την πορεία ανάπτυξης του παιδιού τους με την καταγραφή σημαντικών πληροφοριών, ενώ σε συνεργασία με τον παιδίατρο θα μπορεί να βοηθήσει να γίνουν έγκαιρα αντιληπτές πιθανές παρεκκλίσεις από το φυσιολογικό.
Το νέο βιβλιάριο υγείας παιδιού περιλαμβάνει εκτεταμένες πληροφορίες για τη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, την καταγραφή των εμβολιασμών αλλά και των ασθενειών ή των προβλημάτων υγείας που πιθανόν είχε σε αυτή τη χρονική περίοδο.

Δίνεται επίσης έμφαση στο μητρικό θηλασμό αλλά και σημαντικές πληροφορίες σχτικά με αυτόν, ενώ έχουν συμπεριληφθεί οι πρότυπες καμπύλες ανάπτυξης υγειών βρεφών που θηλάζουν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Έτσι εκτιμάται ότι θα αποφευχθούν στο εξής τα λάθος συμπεράσματα στα οποία οδηγούσαν οι προηγούμενες καμπύλες που είχαν προκύψει από δείγμα βρεφών που σιτίζονταν με επεξεργασμένα γάλατα.

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας των παιδιών είναι σημαντική, όχι μόνο για την ιατρική διάγνωση και θεραπεία κοινών προβλημάτων υγείας και την έγκαιρη υποψία σοβαρών διαταραχών, αλλά και για τις πολύτιμες ευκαιρίες πρόληψης και προαγωγής της υγείας που παρέχει.

Η συστηματική παρακολούθηση της υγείας και της ανάπτυξης των παιδιών, καθώς και η υποστήριξη των γονέων στο μεγάλωμά τους, αποτελούν ουσιαστικό στοιχείο της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των παιδιών και βασικό άξονα του βιβλιαρίου αυτού.

Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν να έχουν πάντοτε μαζί τους το βιβλιάριο υγείας παιδιού όταν πηγαίνουν στον γιατρό (η συμπλήρωση του βιβλιαρίου από τον γιατρό σε κάθε επίσκεψη είναι σημαντική για την παρακολούθηση του παιδιού) ή σε κάποια υπηρεσία υγείας, αλλά και όταν ταξιδεύουν.

Κάθε ηλικία έχει ειδικά χαρακτηριστικά τόσο σε σχέση με τις βιολογικές όσο και με τις συναισθηματικές, ψυχολογικές και κοινωνικές ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας.

Σε αυτό το βιβλιάριο επιλέχθηκαν συγκεκριμένες ηλικίες που είναι κατάλληλες για την εκτίμηση της υγείας, της ανάπτυξης και των αναγκών φροντίδας του παιδιού και της οικογένειας και δίνονται σαφείς κατευθύνσεις για το περιεχόμενο της εξέτασης στις ηλικίες αυτές, με στόχο τη δυνατότητα σφαιρικής και στοχευμένης προσέγγισης του παιδιού και της οικογένειας.

Οι γονείς πρέπει να θυμούνται ότι κάθε παιδί έχει το δικό του ρυθμό ανάπτυξης και εξέλιξης της διάπλασης και συμπεριφοράς και ότι πρέπει να αποφεύγουν τις συγκρίσεις ανάμεσα στα παιδιά.

 

 

Αρχική

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ