Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣΕγκληματική οργάνωση διέθετε προς πώληση αγροτικό προϊόν ψευδώς δηλωμένο ως εγχώριο

Εγκληματική οργάνωση διέθετε προς πώληση αγροτικό προϊόν ψευδώς δηλωμένο ως εγχώριο

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος (5) μελών εγκληματικής οργάνωσης, που διέθεταν προς πώληση ποσότητες αγροτικού προϊόντος κοινοτικής προέλευσης (πατάτα), απατηλά δηλούμενο κατ΄εξακολούθηση ως προϊόν εγχώριας παραγωγής, καθώς επίσης και για έκδοση και αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Τα μέλη της οργάνωσης κατηγορούνται για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της απάτης κατ’ εξακολούθηση, της διακεκριμένης έκδοσης και λήψης εικονικών φορολογικών στοιχείων.

Για τη διερεύνηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκαν παράλληλες και συντονισμένες έρευνες σε περιοχές της Αττικής και της Πελοποννήσου, ενώ επακολούθησε διασταυρωτικός έλεγχος των οικονομικών δεδομένων της εμπορικής δραστηριότητας (4) επιχειρήσεων, για τα έτη 2014 και 2015.

Ειδικότερα, η εγκληματική οργάνωση δραστηριοποιούνταν από το έτος 2014, με ιεραρχική δομή και διακριτή δράση, ενώ το ρόλο των αρχηγικών μελών είχαν (2) ημεδαποί, εταίροι επιχείρησης με δραστηριότητα το χονδρικό εμπόριο αγροτικών προϊόντων.

Η εν λόγω εταιρεία χρησιμοποιούνταν ως «όχημα» για την «ελληνοποίηση» του προϊόντος, προβαίνοντας στην έκδοση εικονικών παραστατικών, στα οποία το προϊόν δηλώνονταν ως εγχώριας παραγωγής. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις, τα μέλη της οργάνωσης προέβαιναν και στην επεξεργασία του προϊόντος ώστε αυτό να προσομοιάζει εξωτερικά με αυτό της εγχώριας παραγωγής.

Στο εγκληματικό δίκτυο περιλαμβάνονται ακόμα (3) ημεδαποί (δυο άνδρες και γυναίκα), οι οποίοι μέσω των εμπορικών επιχειρήσεων που εκμεταλλεύονταν, προέβαιναν στην έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτες συναλλαγές με λήπτη την εταιρεία, που άνηκε στα αρχηγικά μέλη.

Με τον τρόπο αυτό παραπλανούσαν κατ’ εξακολούθηση το καταναλωτικό κοινό που αγόραζε με ψευδή πεποίθηση το προϊόν ως εγχώριας παραγωγής, καταβάλλοντας αντίτιμο σημαντικά υψηλότερο από την εμπορική του αξία.

Κατά το Α’ τρίμηνο του έτους 2015, χρονικό διάστημα για το οποίο πραγματοποιήθηκε ποσοτικός έλεγχος, διαπιστώθηκε ότι με τη χρήση συνολικά (497) εικονικών τιμολόγιων, αξίας 111.139,79 ευρώ, διατέθηκαν στην αγορά (282) τόνοι και (427) κιλά αγροτικού προϊόντος (πατάτας) κοινοτικής προέλευσης, απατηλά δηλούμενο ως εγχώριας παραγωγής.

Για την ολοκληρωμένη διερεύνηση της υπόθεσης λήφθηκαν λογιστικά αρχεία και δεδομένα από επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονταν τα μέλη της οργάνωσης και προέκυψαν οι εικονικές συναλλαγές που πραγματοποιούσαν. Ενδεικτικά, από τον Ιανουάριο του έτους 2014 έως τον Απρίλιο του έτους 2015, η εταιρεία που διηύθυναν τα αρχηγικά μέλη:

 εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας (208.777,91) ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), σε (558) περιπτώσεις, ενώ

 έλαβε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας (57.054,43) ευρώ (συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.), σε τουλάχιστον (43) περιπτώσεις.

Σημειώνεται ότι ορισμένα εκ των εικονικών φορολογικών στοιχείων, που έλαβε ή εξέδωσε η παραπάνω εταιρεία, εκδόθηκαν ή λήφθηκαν αντιστοίχως από τις επιχειρήσεις που εκμεταλλεύονταν τα (3) μέλη της οργάνωσης.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκε στην κύρια ανάκριση. Για τις παραπάνω φορολογικές παραβάσεις ενημερώθηκαν οι αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες για την επιβολή των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων.

Επιπλέον κατά την έρευνα προέκυψε η παράνομη δραστηριότητα δημοσίου υπαλλήλου για αδικήματα σχετικά με την υπηρεσία, που αφορούν άλλες υποθέσεις.

 

 

ΑΛΛΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

ΡΟΗ